Berta Sándor

A Google tulajdonába kerül az Opera?

Internetes lapértesülések szerint a népszerű online keresőt fejlesztő és üzemeltető cég élénken érdeklődik a norvég böngésző iránt. Az Opera csapata egyelőre cáfolta, hogy a Google meg akarná vásárolni a céget.

A pletykák azután kaptak szárnyra, hogy Pierre Chappaz, a Yahoo Europe egykori elnöke közzétette a blogjában erről szóló információit. A két cég egyesüléséről szóló hírek azonban már korábban is felröppentek, legutóbb idén szeptemberben, amikor a két vállalat együttműködési megállapodást kötött egymással. "Hallottunk a pletykákról, azonban csak azt mondhatom, hogy egyelőre nem folytatunk tárgyalásokat a Google-lal" - nyilatkozta az Opera gazdasági vezetője.



Az amerikai cég nyilvánvalóan jól járna a norvég böngészővel, hiszen így közvetlenül is konkurenciát jelenthetne a böngészőpiacon a Microsoftnak. Az Opera megszerzése a Google által főleg azért érintené érzékenyen a redmondi szoftveróriást, mivel a norvég csapat böngészője népszerűnek számít a mobil készülékek piacán és jelentős piaci részesedéssel is rendelkezik ezen a területen. Korábban egyébként napvilágot láttak olyan hírek is, miszerint a Google egy saját böngészőt akar kifejleszteni a nyílt forráskódú, rendkívül népszerű Firefox alapjain. Nos, a tervből nem lett semmi, de a Firefox három vezető fejlesztője időközben a Google munkatársa lett.

A Golem német hírportálnak nyilatkozó szakértő, Daniel Goldman szerint a korábbi hasonló próbálkozások Jon S. Tetzchnernek, az Opera vezetőjének a hozzáállásán buktak meg. Úgy tűnik, a szakember szeretné megtartani független cégnek a norvég csapatot. A kérdés már csak az, hogy a Google ajánlatának mennyire fog tudni ellenállni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #12
    Végülis szerintem jól járnának vele az Operánál, talán az egyetlen esélyük ez lenne valami komolyabb részesedést elérni.
  • Yfel #11
    "A két cég egyesüléséről szóló hírek..."

    Egyesulesrol nem igazan lehet itt beszelni... inkabb valami olyasmirol, hogy a Google besopri az Opera-t a napi kajapenzbol... :o)

    Y
  • endale #10
    Azér' a gugli részvény jó befektetésnek tűnik. Ha így megy tovább megveszik az internetet is.
  • noss #9
    m$ reloaded =)

    szeretem az Operát és vhogy nem szeretem a nagy(onnagy) cégeket...

    a végén az lesz a választékunk, hogy mindenből csak kettő (jóesetben három) lesz...
  • Zsoltika 007 #7
    Hehe ahhoz még sokat kell tenniük.
  • GregSB #6
    Ha ez így megy tovább a gúgli a microsoftot is meg fogja venni :)
  • assdf #5
    Én már előre látom azokat az időket amikor majd divat lesz fújozni a guglit és majd megy a pereskedés mindenféle cégek részéről hogy hogy meri a gugli integrálni a keresőjébe ezt meg amazt... Holott csak ügyesen használja ki a lehetőségeket nem ugy mint a többi tutyimutyi.
  • Zsoltika 007 #4
    Én elviselnék egy powermac-et a pc-m helyén..
  • EvilDevil #3
    Kerio, Sygate, Opera.... itt minden csak a pénzről szól.. annak idején a MS is bagóért megvásárolta az IBM-től és a MAC-től a jogokat... aztán amikor óriáscég lett mindenki lopással vádolta őket... holott csak ügyesek voltak nem ugy mint az IBM és a MAC... meg is lehet nézni hol tartanak..
  • Benedicht #2
    "google jó... de inkább a firefox felé hajlik sztem...
    legalább is a fixefoxomban ők voltak az alapértelmezett kezdőlap.."

    Akkor inkabb a FireFox hajlik a google fele, nem? ;)