63
  • balti
    #63
    "látogatottságmérő nemtom miért zavar téged"
    - Engem ne mérjenek. :)
    - Azt te is nagyon jól tudod, hogy a böngésző csak adott kapcsolatott tart fönt egy szerverrel és összességében is. Ezt operában be is állíthatod a felületen, alapértelmezetten 8/20 az értékük. - A látogatottságmérők azok amik néha igen lassan működnek. Lassú szerveren van és leterhelt is. Így ha megnyitsz öt oldalt, amin egyenként van még tíz-tíz látogatottságmérő, akkor előfordulhat, hogy a böngésző a valódi tartalmat sem tölti le, mert a látogatottságmérők lekötik a nyitott kapcsolatokat. Szélessáv ide vagy oda. - Két megoldás van: Megnöveled a nyitható kapcsolatok számát (Beállítások ablak, Haladó fül, Hálózat), de ezzel, ha sok oldalt szoktál egyszerre megnyitni, akkor lehet, hogy lassabban fogja letölteni az oldalakat; vagy egyszerűen letiltod a látogatottságmérőket.

    Egyébként megint félrebeszélsz:
    - Arról beszéltünk, hogy az operában mennyire nem felhasználóbarát a tartalomblokkolás. Erre az a válaszod, hogy szélessávnál nem kell tartalmat blokkolni? Akkor miért használod mégis azt az AdBlock listát?

    "Amúgy nem firefox által készített adblock listát használok, hanem annak készítettet"
    - Szerinted azt a listát csak úgy szülték a nagy semmiből?
  • Sanyix
    #62
    Ja amúgy nagyon hatékony védelemre lehet használni admunchert, az egész http forgalmat szűri, szóval sehol reklám semmilyen programban ha az megy(még akár online játékokban is kiszűri a reklámot, nem csak böngészőben), automatikusan frissít, és még egy pár dologra használható.
  • Sanyix
    #61
    Aha már értem. Modemezel? :) Mert szélessávnál ezeket nem érdemes szűrni, mert nem sok vizet zavarnak.

    Amúgy nem firefox által készített adblock listát használok, hanem annak készítettet, már nemtudom kitől szereztem, ha má megvolt beraktam, mert a reklámok nem zavarnak nagyon, popup nincs, az oldalak meg fullos fel/letöltés alatt is elég gyorsan bejönnek(cfosspeednek köszönhetően), reklámostul, de ha már elküldték nekem a listát, hát beraktam.

    Csak az atw-s, meg uw-s oldalak töltögetik újra magukat, látogatottságmérő nemtom miért zavar téged, a böngészőnek letölteni meg nem nehéz dolog azt az 1 sor kódot, még modemmel se. A popupokat töltik be javával, de az már védve van.
    Amúgy ezzel az 1 listával nemnagyon látok reklámot az oldalakon...
  • balti
    #60
    Úgy látom rendbe kell itt tenni jópár dolgot. Számos félrevezetés - nem tudom, hogy szándékos vagy véletlen - szerepel a megjegyzésedben.

    "#43-nál írták a java szűrését."
    - A javascript kikapcsolására az IE is vagy a régebbi opera is képes.
    - A kikapcsolás nem szűrés! Akkor mit is írtak a #43 hozzászólásban?
    - A javascript és a java kifejezés két különböző dolgot jelent.

    "Amúgy minek szűrném?"
    - Talán azért mert számos reklámot javascripttel töltenek be.
    - Talán azért mert nem szeretnél egyes látogatottságmérőkben szerepelni, vagy azok letöltésével foglalatoskodni.
    - Talán azért mert számos oldal egy idő után javascripttel feleslegesen újratölti önmagát.
    - stb.

    "Érdekes módon az a tartalom blokkoló a listában szereplő minden cím tartalmát blokkolja"
    - Írtam én olyat, hogy az opera tartalom blokkolója nem blokkolja a te listádban fölsoroltakat?
    - Érdekes, éppen te írtad, hogy a listádat a Firefox AdBlock-jával állították össze.
    - A kérdéseim arra irányultak, hogy mennyire felhasználó barátan használható az operába épített tartalom blokkoló. - Annyira, hogy néhány tartalmat csak a weboldal forrásnak vizslatásával lehet a tartalomblokkolóba betenni.

    "Sehogy mert én a reklámot szoktam leszűrni, nem a html-en, és szövegen kívül mindent"
    - Te nem szűrsz semmit, csak használsz egy Firefox Adblock szűrőgyűjteményt.
    - Senki nem beszélt arról - én biztos nem - hogy a html-en kívül mindent le kellene tiltani. - Egyébként ez lenne a legegyszerűbb operában, mert ebben a böngészőben egészen könnyen kikapcsolhatod a javascriptet, a flasht, a javat, a stíluslapokat. - De ez nem a reklámok blokkolása lenne.

    "Ha sima szöveget akarok olvasgatni akkor txt olvasok."
    - Tedd azt! De ki írt itt erről? Már világos, hogy te csak betöltötted azt a listát, és kész. Fogalmad sincs miről írtam. Hogy mennyivel hatékonyabban és felhasználó barátabban lehet használni a Firefox AdBlock kiterjesztést, mint az operába épített tartalom blokkolót. Persze, hogy nem találkoztál a hibáival, ha ténylegesen nem is használod.

    Úgy elég nehéz beszélgetnünk, ha sem az Opera tartalom blokkolóját, sem a Firefox Adblock kiterjesztését nem ismered. Így fogalmad sincs, hogy miket és miért is kérdeztem a #42 hozzászólásban.
  • Sanyix
    #59
    #43-nál írták a java szűrését.
    Amúgy minek szűrném? A html-t ne szűrjem talán? :)
    Érdekes módon az a tartalom blokkoló a listában(nekem most 3 kbyte-os ini fájl) szereplő minden cím tartalmát blokkolja. Miben nem megfelelő?
    Sehogy mert én a reklámot szoktam leszűrni, nem a html-en, és szövegen kívül mindent... Ha sima szöveget akarok olvasgatni akkor txt olvasok.
  • balti
    #58
    OK! Akkor ezt túlbeszéltük. :)
  • balti
    #57
    "Van adblock a beépített teljesen megfelelő, a javás dologra is írtak megoldást, szvsz csak használni kell tudni."

    Na, hát nagyszerű! A mondatodból úgy tűnik, hogy éppen te nem használtad még a 9.0 verzióba épített tartalom blokkolót.

    - A javascript fájlok szűrését hol írták?
    - A beépített tartalom blokkoló éppen hogy csak használható. Az éppen használható elég távol van a teljesen megfelelőtől.
    - Lentebb szerepel néhány kérdés ezzel kapcsolatban. Te - mint ennek a funkciónak a tudora - hogyan válaszolnál azokra a (#42) kérdésekre?
  • Dj Faustus #56
    "1.) - És itt hol szerepel a FireBug és a HTMLValidator?"
    #54 11. sor
    Igaz, túloztam egy kissé.
    De ezzel nem fogsz meggyőzni egy mezei átlagfelhasználót hogy B helyett a C böngészőt használja (miközben ő az A-t használja, ami minden esetből rosszabb mint a B vagy a C böngésző).
  • balti
    #55
    Nem célom elhódítani az opera használókat a Fx-hoz. :)

    1.) - És itt hol szerepel a FireBug és a HTMLValidator?
  • Dj Faustus #54
    "1.) - Honnan szülted ezt az átlagfelhasználó kritériumot?
    "A föntiek közül normál felhasználónak jól jöhet a WebDeveloper, az AdBlock és a ScrapBook kiterjesztés."

    "2.) - A WebDeveloper a Fx-nál tk. olyan minden-egyben eszköztár. Számos beállítás és funkció érhető el vele egy-két kattintással. (Funkciók letiltása/engedélyezése, sütik karbantartása, képek tiltása/engedélyezése, ablakméret módosítása, személyes adatok, stb. Szóval a nevével ellentétben átlagfelhasználó is jól használhatja.)"
    Jól használhatná, de nem használja.
    Inkább használ IE-t (mert a munkahelyén az van feltelepítve). És köszöni szépen nem kér mást (nem is ismeri az alternatívákat). Lásd 80%-os IE elterjedtség.

    ") - Senki nem írta - én biztos nem - hogy mindenki számára elengedhetetlen kiterjesztés a FireBug és a HTMLValidator."
    Igaz, túloztam egy kissé.
    De ezzel nem fogsz meggyőzni egy mezei átlagfelhasználót hogy B helyett a C böngészőt használja (miközben ő az A-t használja, ami minden esetből rosszabb mint a B vagy a C böngésző).
  • Sanyix
    #53
    Van adblock a beépített teljesen megfelelő, a javás dologra is írtak megoldást, szvsz csak használni kell tudni. A webdeveloper összes funkcióját alapból tudja az opera. Nagyon sokat tud, én már jóideje használom, de még mindíg találok új dolgokat.
  • balti
    #52
    Te most félrebeszélsz!

    1.) - Honnan szülted ezt az átlagfelhasználó kritériumot?
    2.) - A WebDeveloper a Fx-nál tk. olyan minden-egyben eszköztár. Számos beállítás és funkció érhető el vele egy-két kattintással. (Funkciók letiltása/engedélyezése, sütik karbantartása, képek tiltása/engedélyezése, ablakméret módosítása, személyes adatok, stb. Szóval a nevével ellentétben átlagfelhasználó is jól használhatja.)
    3.) - Senki nem írta - én biztos nem - hogy mindenki számára elengedhetetlen kiterjesztés a FireBug és a HTMLValidator.

    "Ő csak egyszerűűen böngészni akar."
    És gondolom, ezt csak operával lehetséges.
  • Dj Faustus #51
    "Éppen hogy a titkárnő, a diák, stb. tudja nagyon hatékonyan használni... ...a WebDeveloper"
    Egy webfejlesztéshez használatos eszköztárat (Web Developer Toolbar) nem fog átlagfelhasználó (titkárnő, nem IT-érdekeltségű diák/tanár) használni. Sem JS-debuggert, sem HTML-validatort. Ez tény. Ő csak egyszerűűen böngészni akar.
  • balti
    #50
    "Modemmel böngészni manapság? Biztos megéri, te tudod..."
    - Technikai akadálya van.

    "de hosszúra nyúlna az éjszakám, meg egyébként is ismered"
    - És más? Hátha valaki e miatt próbálná ki az operát.

    "az a legfontosabb, hogy teljes mértékben testreszabható a böngésző"
    - Ez tényleg jó az operában.
  • Indigo
    #49
    Azért kérdeztem, hogy hátha tudnak mondani olyat, ami engem is érdekelhet.

    Modemmel böngészni manapság? Biztos megéri, te tudod...

    És nem gúnyolódtam, legfeljebb cinikus voltam, de ha nagyon a szivedre vetted akkor bocsánat :)

    Leírhatnék sok dolgot az Operáról, amit "így és így" tud, de hosszúra nyúlna az éjszakám, meg egyébként is ismered :) De mint már mondtam, számomra az a legfontosabb, hogy teljes mértékben testreszabható a böngésző, oda teszek minden elemet, ahová csak akarok, és így kialakítottam a magam számára az ideális "munkakörnyezetet", ami után számomra a firefox használata rövid távú idegösszeomláshoz vezetne... A Magic Wand-ről meg pláne nem fogok lemondani :P
  • balti
    #48
    "Gondolkozz egy titkárnő... fejével"

    1.) - Arra a kérdésre válaszoltam, ami az én olvasatomban úgy hangzott, hogy a Fx böngészőt használók melyik kiterjesztések miatt nem váltanának operára.
    2.) - Éppen hogy a titkárnő, a diák, stb. tudja nagyon hatékonyan használni az Adblok, a WebDeveloper és a ScrapBook kiterjesztéseket. A HTML Validator kiterjesztésre tényleg nincs szükésge.
  • balti
    #47
    "Oké, meggyőztél hogy ezek nélkül számodra lehetetlen hatékonyan böngészni a világhálót, sok sikert és jó egészséget kívánok a használatuknoz!"

    Ha nem érdekel, akkor mi a fenének kérdezted? Modemesen hatékonyan böngészni az AdBlock és ScrapBook nélkül? Sok sikert és jó egészséget kívánva az opera használatához. :)

    Gúnyolódol a helyett, hogy leírnád, hogy ezt is tudja az opera így és így, meg amazt is tudja az opera így és így. Hogy miért nem ez történt?
  • balti
    #46
    Szűrésről volt szó, nem kikapcsolásról!
  • Dj Faustus #45
    "Nem tudom honnan szeditek ezt az átlagfelhasználó követelményt!"
    Gondolkozz egy titkárnő/üzletkötő/porszívóügynök/kismama/történelem-magyar szakos tanár/testnevelés szakos hallgató fejével.
    Használni fogja a HTML validatort? Mire használná? A kismama megnézné hogy kedvenc babamegazinjának weboldala betartja-e a webes szabványokat?

    Hasonló a helyzet a Firebug (porszívóügynökünk felszippantja porszívójával a Tűzbogarat), LiveHTTPHeader, és a Web Developer kiterjesztésekkel. Normál felhasználó ilyesmiket nem használ - inkább szakma iránt érdeklődő tesz ilyesmit.
  • Indigo
    #44
    "Erre válaszoltam: "Egyébként engem is érdekelne hogy a FF fanok milyen kiegészítőket nem tudnak nélkülözni böngészéshez?""

    Oké, meggyőztél hogy ezek nélkül számodra lehetetlen hatékonyan böngészni a világhálót, sok sikert és jó egészséget kívánok a használatuknoz!

    "Miért ne használná az átlagfelhasználó a WebDeveloper, az AdBlock és a ScrapBook Firefox kiterjesztéseket?"

    Használhatja, hogyne használhatná, ha szüksége van rá. Nekem speciel egyik sem olyan, amiért megérné a legkényelmesebb, legkézreállóbb böngészőt lecserélni. De kinek a pap, kinek a papné, ez már csak ilyen.

    Amúgy meg én sem nagyon találkoztam még bugokkal, nem is tudom kit zavar egy-két olyan rejtett bug, amivel néha-napján találkozuk a user. Azonkívül hogy nagy ritkán fagy (ahogy a firefox is), semmi komoly problémám nincs vele.
  • metaljesus
    #43
    "- Hogy szűrsz javascripteket?"
    hát beállításoknál van olyan pont hogy javasrcipt engedélyezése, és ezen belül még több egyéni beállítás is lehetséges.
  • balti
    #42
    Nem tudom honnan szeditek ezt az átlagfelhasználó követelményt! Erre válaszoltam: "Egyébként engem is érdekelne hogy a FF fanok milyen kiegészítőket nem tudnak nélkülözni böngészéshez?"

    Hat kiterjesztést soroltam föl, ebből hármat az átlagfelhasználó is nagyon hatékonyan tud használni.

    Tartalom blokkolása a 9.01 verzióban: azt csinálja, hogy ha a lebegő menüből választom ki a tartalom letiltását, akkor néha letiltja az oldalon szereplő összes képet. Valószínűleg azért mert a szűrők csillaggal (*) végződnek, és megpróbál jobb szűrést csinálni, így néha például a http://webpage.com/images/firstimg* szűrőből gyárt még egy http://webpage.com/images/* szűrőt is az aranyos.

    Hogy jól használható az opera tartalom blokkolója?
    - Hogy szűrsz nem vagy alig látható látogatottságmérőket?
    - Hogy szűrsz javascripteket?
    - Hogy szűrsz dinamikus tartalmakat?
    - Megadhatsz reguláris kifejezéseket?

    "Én megjelenés óta használom a 9.0-át és nemnagyon találtam bugot."
    - Én meg beküldtem két bugreportot, de még egyiket sem javították ki teljesen. De nézd meg a my.opera.com/desktopteam oldalnál a bejegyzéseket, amikor kiadták a "stabil" 9.0 verziót. Opera fanoknak csak hiszel, nem?

    "Szóval nálam sokáig fog még pihenni az a róka"
    - Nem volt célom meggyőzni az opera fanokat, hogy használjanak Fx-ot.

    "Átlag felhasználó ezeket nem nagyon használja"
    - Miért ne használná az átlagfelhasználó a WebDeveloper, az AdBlock és a ScrapBook Firefox kiterjesztéseket?
  • Indigo
    #41
    Átlag felhasználó ezeket nem nagyon használja. Ad-Block nálam jól működik. A validator meg miért legyen feltétlenül offline?

    A 9.0 nálam is fagy néha (nagy ritkán), de távolról sem olyan súlyos a helyzet, hogy akár csak a fejemben is megforduljon, hogy váltani kellene ff-re. Szóval nálam sokáig fog még pihenni az a róka :)
  • Dj Faustus #40
    "2.) - WebDeveloper - Hol van olyan kiegészítés operához ami ilyen funkciógazdagsággal rendelkezik? Nem olyan mint..., vagy néhány dologra képes, de...
    3.) - HTML Validator - Hol van olyan ellenőrző eszköz operához, ami offline képes ellenőrizni az oldalakat, és részletes hibajelzést ad róla?
    4.) - FireBug - Hol van operához js debugger?
    5.) - LiveHTTPHeader - Van operához ilyen kiegészítés?"

    Ezeket a kiterjesztéseket ÁTLAGFELHASZNÁLÓ nem biztos hogy használja - maximum weboldal szerkesztésével foglalkozó felhasználó.

    "Hol van 9.01?"
    Nem stabíl változat már van a http://my.opera.com/desktopteam/blog/ oldalon.
  • Sanyix
    #39
    Van könnyen kezelhető szűrő beépítve, én asszem most egy firefox szűrőből lopott ini-t használok szűrőlistaként. Csak a megfelelő könyvtárba kell rakni, és kész de egyszerűen lehet hozzáadogatni, sőt van ez a klikkelős válogatós letiltós dolog is. Nem bugos. Hol van 9.01? Mert nekem a 9.00-ra írja, hogy az a legújabb.
    Amiket felsoroltál mind vannak asszem az operához volt egy összehasonlító lista, de ezeket átlagember úgysem használja(amúgy le is írhatnád mire valók ezek, mert párról nem derül ki)...
    Én megjelenés óta használom a 9.0-át és nemnagyon találtam bugot. Na meg kezd tetszeni a mouse gestures cucc is :)
  • balti
    #38
    Azok a kiterjesztések, amik miatt nem váltanék Operára:
    1.) - AdBlock - Hol van operához ilyen könnyen használható szűrő? - Tudom, a kilences tartalmaz hasonlót. De botorság lenne a kettőt még összehasonlítani is. Az operában lévő lehetőség csak halvány utánzata az Adblocknak, arról nem is beszélve, hogy az opera beépített megoldása bugos. Saját tapasztalat, 9.01 verzió.
    2.) - WebDeveloper - Hol van olyan kiegészítés operához ami ilyen funkciógazdagsággal rendelkezik? Nem olyan mint..., vagy néhány dologra képes, de...
    3.) - HTML Validator - Hol van olyan ellenőrző eszköz operához, ami offline képes ellenőrizni az oldalakat, és részletes hibajelzést ad róla?
    4.) - FireBug - Hol van operához js debugger?
    5.) - LiveHTTPHeader - Van operához ilyen kiegészítés?
    6.) - ScrapBook - A kiterjesztés, amit minden előbb felsorolt elé kellett volna írnom!

    A föntiek közül normál felhasználónak jól jöhet a WebDeveloper, az AdBlock és a ScrapBook kiterjesztés. Ha megtanulta a használatukat, biztos nem fog váltani, csak azért, mert csilloggó-villogó kinézetet szeretne.

    A kinézetről:
    Tessék meglátogatni a https://addons.mozilla.org/firefox/themes/ weboldalt szebb bőrök beszerzéséhez! Akinek számít a kinézet, az biztos talál tetszetősebb kinézeteket is.

    A 9.0 Operáról:
    Tessék olvasni a my.opera.com/desktopteam blogot. Még az opera fanok szerint is, ez a verzió egy bug-gyűjtemény.
  • Owert
    #37
    vigyázz! Trabant fan vagyok ! :P
    Amúgy amennyit én böngészek, nekem elég az IE
  • Owert
    #36
    vigyázz! Trabant fan vagyok ! :P
    Amúgy amennyit én böngészek, nekem elég az IE
  • Sanyix
    #35
    Ígyvan :)
  • CsabiDuke
    #34
    Opera Rulezzzz
  • messen
    #33
    Áve!

    Én azért használok operát és csak azt, mert kompakt, egyszerű és minden benne van, ami kell az interneten való ügyködéshez. A másik ok, hogy az egyetlen olyan csapat fejleszti, amelyik képes új dolgot kitalálni a témában. El lehetne kezdeni sorolni - és iszonyatosan hosszú lenne a lista - hogy a többi böngésző mikor, milyen feature-t vette át az operától.

    És amíg élek: mouse gesture rulez :) :) :)

    És mielőtt még megkérdeznétek: Igen! Fanatic opera user vagyok! :) :D
  • Orgi
    #32
    Nekem magától még egyik Opera se fagyott, 2-3 éve használhatom, de a mouse gestureshez úgy hozzászoktam, hogy mással alig tudok már böngészni:)
  • Indigo
    #31
    Az Opera kezelőfelülete a legrugalmasabban változtatható az összes böngésző közül! Az alap elrendezés nekem sem kézreálló, de néhány drag&drop művelet az egérrel, és máris úgy néz ki ahogy neked tetszik (a különböző gombokat, címsort, keresőablakot stb. oda húzod ahová csak akarod).
  • MrTressy
    #30
    jó lenne már normális java support pocket pcre mert per pill ilyesmi nem létezik...
  • darthwalk
    #29
    akkor most nyitnék mégegy apró frontot:

    nekem az opera kezelőfelülete kevésbé jött be mint a firefox-é. Ezért használtam firefoxot (meg az rss/live bookmark miatt). De az IE7 jobban tudott RSS-t olvasni és mivel mindent így érek el nagyjából, ezért azt kezdtem el használni. Hiába béta még mindig.
    Az IE7 után egyszer csak kipróbáltam a Flock-ot. Fasza RSS olvasó, nagyjából az összes FFX ext. megy vele (allpeers nem). Illetve - akinek kell - van benne blog/flickr/del.icio.us és még sok minden más támogatás.

    Én nagyjából az RSS miatt használom a Flock-ot, gmail notifier-nek ott a GTalk, a popupokat magától megöli, a flash ne zavar. ENnyi.
  • petersz
    #28
    Öcsipók, te minden topikban tettentő baromságokat beszélsz.
  • ttt ttt
    #27
    Opera rulez, ennyi, nekem évek óta gyors és kézreálló. Van olyan lap ami nem jól jelenik meg vele elismerem (nem sok), de ha még van olyan fejlesztő aki csak IE-re teszi a dolgát, hát max nem nézem meg. Se én se ő nem vesztünk sokat
  • item
    #26
    Én meg mind a 4 et használom (IE,FF,OPERA,NETSCAPE 8.1

    Weblapokat szoktam tesztelgetni, többek között a sajátunkat, hogy minden böngészővel rendesen menjen minden része!
  • Samanó
    #25
    amúgy nálam is voltak problémák:S....fagyot tmeg lassú volt, lassan kezelte a dolgokat, ( bár ez inkább gép és net függő):(
  • Tetsuo
    #24
    Nekem a zopera alapvetően tetszik, csak (mikor próbáltam) nagyon inkompatibilis volt és hamar fagyott (tudom ez nem feltétlen a ző hibája).
    Bugos programot pedig nem használok, akár mennyire is jó egyébként..
    De a 10-est kipróbálom, remélem az ok lesz! :)