Gyurkity Péter

Torrent kereső az Opera 9-ben

Még a héten elérhető lesz az Opera 9 második előzetese, amely az úgynevezett kisalkalmazásokra helyezi a hangsúlyt, ám a böngészőben már megtalálható a népszerű BitTorrent keresőmotorja is.

A Cnet értesülése szerint a második előzetes kedden lesz letölthető a Labs.opera.comoldaláról. A várható újdonságokról Thomas Ford, az Opera alkalmazottja beszélt, kiemelve a kisalkalmazásokhoz készült úgynevezett widgeteket, amelyek a Mac OS Dashboard funkciójához hasonlóan egyes hasznos programok elérését hivatottak leegyszerűsíteni.

"Ez elég nagy ugrás számunkra a webalkalmazások felé. Még ha egy weboldalról van is szó, akkor sem kell mindenképpen a böngészőn keresztül megtekintenünk azt" - mondta Ford, hozzátéve, hogy a programhoz várhatóan 10 widgetet kapunk majd, többek között egy órát. Elmondása szerint némi JavaScript, CSS és HTML tudással bárki nekiláthat elkészíteni saját bővítményeit. A szakember természetesen a torrent-funkcióról is beszélt. Válaszából kiderült, hogy a torrent fájlok a hagyományos letöltések mellett jelennek meg és a BitTorrent.com beépített keresője révén feleslegessé válnak a külön kliensek. Ez persze kis túlzás, hiszen a megoldás nyilvánvalóan nem veheti fel a versenyt a kibővített opciókkal érkező profi kliensekkel, ám első lépésnek tökéletes, és bizonyára sokaknak - főleg a kezdőknek - nyújt majd segítséget.

A norvég fejlesztőcsapat utoljára októberben jelentkezett előzetessel, akkor készült el ugyanis az Opera 9 TP1 (Technology Preview 1). Az újítások között sorolták fel az Atom 1.0, Web Forms 2.0, Canvas 2D, XSLT 1.0, XPath 1.0, és xml:id támogatást, a szoftver beazonosításának tökéletesítését, valamint a biztonsági szigorításokat. A tesztelők pozitívan nyilatkoztak az előzetes verzióról, minden adva volt tehát, hogy további újdonságokat vezessenek be. Természetesen ezúttal sem várhatunk hibamentes változatot, így csak saját felelősségünkre próbáljuk ki a böngészőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • suesue #27
    Az a bajom az operával, hogy amíg amit megvalósít, azt nagyon akkurátusan, a többi böngészőnél előrehaladottabban valósítja meg. (Lásd a lent említett Acid2 tesztet) Viszont néhány dologban nagyon le van maradva. (XML+XSLT)
    Az egy dolog, hogy ő valósítja meg a legjobban a szabványokat, de vannak olyan nem szabványos, kvázi szabványos dolgok, amit viszont nagy ívben ....

    Én külön választanám a felhasználói felületet és a böngészőmotort. A felhasználók az előbbi, a honlapkészítők az utóbbi szerint ítélik meg inkább a böngészőket. Lehet, hogy az Opera kényelmes, szép, csili-vili, de lehet kevesen tudják, hogy vannak olyan böngészők, amik saját felületet nyújtanak, de más böngészőt gyűrnek maguk alá. Pl. én nem láttam annyira tesztreszabható, minden extra kényelmi szolgáltatást megvalósító böngészőt, mint a Maxthon. Amihez nincs hozzá plugin, azt meg lehet írni, néha pár soros scriptet létrehozva. Alapban IE-t gyűri maga alá, de akár Gekko motorral (FF) is megjeleníthető egy-egy oldal. Ezekután a felhasználói felület nem nagyon hat meg.
  • pbes #26
    A bittorrent, mint protokol nem illegális, szerverek tehermentesítésére (pl Linux disztribúciók terjesztésére vagy Windows Update-re tökéletes lenne) találta ki Bram Cohen. Ennyi erővel a http, az ftp, az smtp, stb protokolok is illegálisak. Az illegális, ha valaki jogvédett tartalmakat tölt le ill. fel. Nagyon jó módszer megjelenés után Linux CDket leszedni, mert a szerverek annyira le vannak terhelve, hogy hagyományos módszerekkel (ftp, http) sokkal lassabb lenne, de pl a legfrissebb Operát is letöltheted így. Lehet hogy te csak azt a felhasználását látod, pedig a legális használata nagy üzlet lenne a cégeknek (pl ha az MS a Windows Update-et bittorrenttel oldaná meg, akkor ennek a költségeinek kb 75%-át megspórolná, dehát az ugye nem MS termék és nyílt forrású is, Bittorrentes TV adások, stb)
  • GregSB #25
    "Tudod az a baj, hogy ez egy 4 éves technika és a most következő verziójú Operába kerül csak bele."

    Nagy dolog, egy csomó olyan dolog van az Opera 8.5 ben, ami sem az IE7ben, sem az új FFbn sem lesz benne... Ilyen alapon azok is szarok.
  • Neurotoxin #24
    Torrent kereső egy webböngészőben? Ebből nem lesz balhé? Persze én ettől függetlenül nem fogom a sz*r operát használni.
  • Sanyix #23
    Minek külön letöltésvezérlő? az opera saját vezérlője tökéletes, énis leszoktam a külső letöltésvezérlők használatáról mióta operát használok.
  • Dj Faustus #22
    Egyetértek Zedas-szal azzal kapcsolatban, hogy az XML+XSLT+egyéb XML közeli technológiiák a jövő technológiái. De jelenleg szerintem a "webmestereknek" (azért írom idézőjelek között, mert sokan hozzáértés nélkűl akarják ezt művelni - ami még amatőr szinten még megérthető lenne, de egy üzletszerűen ezzel foglalkozótól elvárható lenne az igényesség) még a CSS-el való megbarátkozás, a keretes/táblázatos oldalkialakítás elhagyása, az akadálymentesítés is gondot jelent.
    Másrészt a felhasználók többsége nem vált azonnal a legmodernebb böngészőkre, ugyanis 1. vagy nem ért a programok telepítéséhez - így segítőkész "guruk" (Idézet Jakob Nielsen: Web-design című könyvéből) segítségére szorul - akik csak későn/ritkán jutnak el a delikvenshez 2. tartózkodnak az újtól
    Harmadrészt a böngészők gyártóinak jelenleg a "régi" szabványok (HTML 4.01, XHTML 1.0/1.1, CSS) teljes körű támogatása is gondot okoz - lásd az Acid2 tesztet, vagy az alábbi összehasonlítást.

    A cikkre reflektálva: épp az előbb töltöttem le az Opera 9.0 TP2-t (Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en) Build: 8212.
    Néhány gyors észrevétel:
    * Widget-ek: Csak a megnyitott Operával látszódnak, de minimalizált Opera ablak mellett, a jobb alsó sarokban a vezérlőpaneljával - így máshonnan is elérhető.
    Analóg/digitális óra, The Register RSS feed megjelenítő, kedvenc képek, számológép, naptár...
    * Acid2 teszten jól szerepel (megjeleníti rendesen a fejet)
    * Egy komplexebb XML+XSLT oldal (például egy másik fórumról való ismerősöm oldala) XSLT processing failed! üzenettel értesített arról, hogy nem hajlandó működni. Firefox 1.5-el megy.
    * Bittorrent kereső: . De ez persze bővíthető: Tools/Preferences/Search fül

    Szóval hajrá Opera!
  • pbes #21
    Kipróbáltam az új verziót, egyszóval: tetszik.
    Gyorsabb, mint a korábbi verziók, a fejlesztések miatt még kevesebb lap inkompatibilis vele.
    Bittorrent: egyszerű, letöltésvezérlőként használja, de a letöltés befejeződése után nem szakítja meg, hanem tovább tölti fel.
    Lehet keresni search boxból és címsorból is, limitálható a sebesség (fel és le is), a port szabadon választható.
    Keresőmotorokat hozzáadni pár kattintás, csak jobbklikk a kereső szövegmezőn és create search.
    Lapok előnézete: nem izgat különösebben, de szép, még a pozíciót is megjegyzi.
    A kedvencem: content blocking, beépített reklámszűrés, még újra sem kell indítani a böngészőt, azonnal letiltja őket.
    Feedek listáját exportálja, importálja, a többi újdonság
    Widgetek: még csak kevés van, de biztató.
    Az elérhetők listája: my.opera.com/community/customize/widgets
    A többi újdonságról itt és itt olvashatsz

    Opera roxx :)

    #20: itt megtalálod a Flash Get link catchert, le van írva, hogyan kell beállítani, de ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel pl itt az Opera fórumában
  • roKas #20
    Én már nagyon régen használok opera-t.A funkciói:
    "mindennapi használatot megkönyítik, így ha megismered őket a hiányuk olyan lenne, mintha megkötnék a kezed." -teljesen így vagyok vele én is.
    A legnagyobb gondom vele az, ahogy a letöltéseket kezeli, és nem tudom rábírni hogy normálisan együtt dolgozzon a Flashgeth-el.
    Nem tudtok egy jó plugint erre?
  • Caro #19
    A C#-t ne is említsed, mert a hátamon is feláll a szőr attól a nyelvtől ;)
    C rulz!
  • strogg #18
    jó az az opera, ezen ne legyen már flame. Megértem, ha valakinek egyik v. másik jön be jobban. Személy szerint én mindkettőt használom. Az operával úgy általánosan böngészek, és futtatom az irc-t. Letíltom a plugin, java,javascript, cookie, stb... lehetőségeket. Ha meg ezen funkciók valamelyikére van szükségem, akkorr copy&paste url a firefox-ba, és kész. Soha semmi gondom nem is volt a böngészéssel. Szóval szvsz kiba. jól megvannak egymás mellett, és nagyon baró módon kiegészítik egymást. IE-t meg nem tudom megemlíteni, emrt lévévn nem fut linuxon, így nem igazán használom. (soha:)