Berta Sándor

Egyre több a multimédiás irodalmi kiadvány

A multimédiás kiadványok népszerűsége fokozatosan nő, és nem csak világszerte, de hazánkban is keresettek a hangos nyelvoktató CD-k, a DVD-n megjelenő regények és mesekönyvek, valamint a hangoskönyvek.

Nem meglepő, hogy ezek a kiadványok már nemcsak a könyvkiállításokon tűnnek fel, de a könyvesboltokban is kaphatók. Ezt bizonyítja például, hogy az idén október 19-e és 23-a között megrendezendő Frankfurti Nemzetközi Könyvkiállításon a megjelenő több mint 6700 kiállító és kiadó negyven százalékának kínálatában már megtalálhatók lesznek ezek az alkotások, sőt, a rendezők külön fórumot is létrehoznak a nyelvoktató, hangoskönyv és más termékeket kínáló cégeknek. Ezenkívül a tervek szerint be fognak mutatni egy multimédiás kiadványokat árusító automatát is.

A kiállítás egyik díszvendége Dél-Korea lesz, amely kifejezetten mobiltelefonokra készült hangoskönyveket, regényeket állít ki. Ez a piaci terület egyre dinamikusabban fejlődik és számos érdekes programot indítottak vagy indítanak a kiadók. Ezek egyikének, az Audible.de kiadónak a célja például, hogy a New York Times aktuális számát ledigitalizálják, majd az így kapott anyagot letölthetővé teszik a mobiltelefon-tulajdonosok számára.

A berlini Tivola Kiadó gyerekek számára készít képes-hangos mesekönyveket. "A DVD-n megjelenő műveket bármelyik csemete megtekintheti, ha elmúlt 3 éves" - nyilatkozta Claudia Hollingshausen, a kiadó sajtószóvivője. Terjednek a nyelvoktató CD-k és DVD-k is. A cél egyre inkább az interaktív tanulás. "Az emberek különböző módon akarnak tanulni és ehhez nekünk alkalmazkodnunk kell" - mondta Kirsten Warweg, a müncheni digital publishing multimédiás kiadó szóvivője.

Magyarországon szintén kaphatók hasonló kiadványok. Mint Horváth Gabriella, az ország egyik legnagyobb és legismertebb könyvkiadó cége, a Libri kommunikációs vezetője elmondta: 2003 óta foglalkoznak hangoskönyvek árusításával. "Egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható a vásárlók körében, évről évre nőnek a hangoskönyvek eladási adatai. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy az ilyen művek sikere természetesen szoros összefüggést mutat a feldolgozott könyv sikerével, így talán nem meglepő, hogy a legkeresettebbek között számos Márai-, Karinthy- és Örkény-alkotás található. A magyarok közül Mikszáth Kálmán, Szabó Magda vagy éppen Kertész Imre, míg a világirodalom képviselői közül Agatha Christie és George Orwell művei is elérhetők. A Libri hálózatában manapság a hangoskönyvek egész évben több ezres példányszámban fogynak" - nyilatkozta Horváth Gabriella.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lyzu #6
    már most is létezik ilyen technológia, rendesen hajlítható, ugyan olyan, mint a papír, csak egyenlőre még túl drága az előállítása...
    meg úgy emlékszem, hogy még csak szürke árnyalatokat ismer, szóval még szines magazint nem lehetne betölteni rajta, de ez is csak idő kérdése...
  • tigeroo #5
    hát igen jolenne már, nekem meg tesomnak csak 70ezer forint volt a gimis tankönyv (igaz, nyelvkönyvekkel együtt)...
  • smv #4
    Azt várom, amikor megjelenik az elektromos papír, illetve olyan könyvecske, amiben összesen 2 lap van, és a rajtuk lévő szöveg folyamatosan változik. Esetleg rátölthetnék több száz könyvet, és kiválaszthatnám, hogy mit akarok olvasni. Nem kellene könyvtárba elbattyogni stb, csak lehúzom a könyvet, feltöltöm az ekönyvembe, és olvasgathatok úgy, hogy a szemem se lesz tropa. Ezt várom már.
  • static #3
    Dvd-n megjelenő regény??? Azt, hogy hozták össze?
  • Cocogány #2
    Én szívesen olvasnék digitális könyveket, de nem a monitor előtt mert ott kifolyik a szemem, azt meg utálom ha valaki felolvasást tart.
  • mad mind #1
    Szerintem, egy könyvben az a jó, hogy olvasod, ez csak az olvasási nehézségeket mélyíti el.