Berta Sándor

Internetes árusításba kezd a világ legnagyobb könyvkiadója

Online árusításba kezd a New York-i székhelyű Random House, a világ jelenleg legnagyobb könyvkiadója. A döntésről a kiadó vezetője levélben tájékoztatta a munkatársakat.

Az amerikai cég eddig kivárt, ám végre elérkezettnek látja az időt a virtuális könyvpiac meghódítására is. Az interneten elsősorban az angol nyelvű kiadványokat dobnák piacra. Peter Olson, a kiadó vezetője a dologra mint egy hasznos kiegészítő szolgáltatásra tekint. A Bertelsmann konszern egyik részlegének számító vállalat idén sikeres évet zárt, a kiadó forgalma tavaly 1,8 milliárd euró volt, amelynek kétharmadát Észak-Amerikában, míg 7,9 százalékát Németországban bonyolította a cég.


Stuart Apllebaum, a konszern szóvivője elismerte, hogy valóban tervezik, hogy a Random House beszáll az online könyvkereskedelembe is. Az indulás időpontja még kérdéses, mindenesetre az biztos, hogy ez a lépés a legkellemetlenebbül a kiadó két legnagyobb konkurensét, az Amazon.com-ot és a Barnes&Noble-t érintené. A felhasználók számmára viszont örömteli lenne, hogy a világ legnagyobb könyvkiadójának könyvválasztéka is megjelenne az interneten.

A Bertelsmann konszernnek a Random House-on kívül tulajdonrésze van a második legnagyobb német virtuális könyvkereskedőházban, a buch.de-ben is. A Random House-nak részét képezi többek között az Alfred A. Knopf, a C. Bertelsmann, a Heyne, a Goldmann és a Doubleday kiadó is, míg a szerzők között éppúgy megtalálható Dan Brown, JJohn Grisham, mint a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #2
    Ja. Az egyik kolcsonzott angol konyv, ami nalam van, piaci aron 60 USA$. Kb. 1x000 Ft...
  • atlagember #1
    Feltalálták a spanyolviaszt.
    Cak mondjuk angol nyelvű könyvekből többezerszer annyit lehet eladni, mint magyar nyelvűből. Mégis a magyar könyvek sokkal olcsóbbak, mint a külföldiek. Persze ennek a levét a kiadók isszák meg, mert nálunk a kereskedők viszik el az ár felét, a maradékból meg fizeti a kiadó a nyomdát, a szerzőt, a szerkesztőket, lektorokat, az embereit, a reklámot, az adókat, stb. és még maradjon is neki úgy, hogy övé a kockázat.
    Szóval ne akarjuk összehasonlítani a magyar piaccal az angol nyelvterületit. Ehhez képest a magyar kiadók többségének van honlapja, webáruháza, stb., pedig sokkal kevesebb jut rá.