Mikeyy

Könyv-e az e-könyv?

Egy nagy könyvkiadó társaság és egy kezdő elektronikus kiadó a bíróságon folytatják vitájukat, aminek végeredménye meghatározhatja az online könyvkiadás jövőjét ugyanúgy, ahogy a Napster ügye meghatározta az online zeneipart.

A Bertelsmann tulajdonában levő Random House februárban beperelte a RosettaBooks online könyvkiadót, és az első bírósági tárgyalás az ügyben kedden lesz. A Random House megpróbálja megakadályozni, hogy a RosettaBooks digitális formában eladja olyan szerzőktől származó kiadványait, mint például William Styron, Kurt Vonnegut vagy Robert Parker.

A kulcskérdés az, hogy a szerzők vagy a kiadók birtokolják-e a digitális jogokat is a könyvekhez? A Random House szerint amikor még az internet nem létezett, és a szerző aláírta a szerződést a kiadóval munkájának könyv formában történő megjelentetéséről, akkor megadta a jogokat az e-könyvek terjesztéséhez is. A RosettaBooks azonban kifejezetten az elektronikus kiadásról írt alá szerződést az írókkal, és ezekről nem esik szó a nyomtatott formáról szóló szerződésekben.

A bíróságnak el kell tehát döntenie, hogy a digitális formában közölt könyvek könyvnek számítanak-e, és ez a döntés hatással lehet az összes elektronikus kiadó további működésére. "Amikor ez az egész ügy lezajlik, lehet hogy példaértékű esetnek számít majd, és megnyitja az utat a kiadók előtt a könyvek elektronikus formában történő terjesztéséhez, vagy pedig a hagyományos kiadóknak köszönhetően lezárja azt, mint ahogy láthattuk a zene terén a Napster esetében" - nyilatkozta Owen Seitel ügyvéd, aki az Idell Berman & Seitel ügyvédi irodának dolgozik.

Úgy látszik a könyvek lesznek a harmadik nagy csoport az online szerzői jogokkal kapcsolatos perek terén, a zenét és a filmeket követően. A nagy zenekiadók nyomásának engedve, és a bírósági döntésnek megfelelően a Napster szűrőket kell alkalmazzon népszerű zenecserélő programjában. A filmipar nagy cápái viszont a Gnutella-t szemelték ki maguknak, ami hasonló elven működik, mint a Napster, viszont bármilyen fájlok cseréjére alkalmas, tehát a filmek is terjeszthetők a hálózatán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)