Specker Balázs

A digitális jövővel a könyvtáraknak is szembe kell nézniük

A British Library felmérése szerint 2020-ra az újonnan publikált kiadványok 90%-a elérhető lesz digitális formátumban. Mintegy felük megjelenik nyomtatásban is és mindössze 10%-uk lesz kizárólag a hagyományos módon hozzáférhető.

Lynne Brindley, a British Library igazgatója eget rengető változásként értékelte a folyamatot a könyvkiadás világában - olvasható a könyvtár sajtóközleményében. A könyvtár a jövőben digitális formátumú anyagok beszerzésére, meglévő gyűjteményének bedigitalizálására, weboldalak archiválására fog koncentrálni, hogy a jövőben ugyanolyan hatékonysággal tudja működtetni digitális archívumát, mint a már meglévő 160 millió tételt számláló - könyvekből, kéziratokból, hangfelvételekből, okiratokból, bélyegekből és térképekből álló - nemzeti gyűjteményét adta hírül a BBC Online.

A könyvtár az elkövetkező három évben a digitális anyagok tárolására, kezelésére, szolgáltatására és az anyagokhoz való hozz való könnyebb hozzáférés érdekében fejleszti majd infrastruktúráját. A intézménnyel szoros együttműködésben dolgozó Joint Information Systems Committee (JISC, Információs Rendszerek Egyesült Bizottsága) úgy véli, hogy a digitális archívumok és egyéb anyagok még gondot okoznak a brit egyetemeknek. Amellett, hogy a felsőoktatási intézmények egyre több digitális a tartalmat állítnak elő, és egyre jobban támaszkodnak rájuk, a könyvtárak küzdenek a technológiával és képzett archiválókból is nagy a hiány.

"Az egyetemek digitális forrásokat, virtuális ismeretszerző környezeteket hoznak létre, és hatalmas adathalmazokat tartanak fönt, amik problémákat vetnek föl az információ kezelésében" - mondta Dr. Malcolm Read, a JISC főtitkára az IWR-nek adott interjújában. Alan Foster, a Keele Egyetem egyik vezetője szerint az intézmények csak most kezdik felismerni, hogy a digitális információ kezeléséhez aktív irányításra és előretervezésre van szükség. "Azonban az még mindig nem tisztázódott, hogy mindez mennyibe kerül majd"- tette hozzá Foster.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #2
    viszont olcsóbb és könyebb terjeszteni mint a nyomtatottat.Az árát meg ugyanúgy elkérhetik mint eddig.Jól ki van ez találva...
  • Roli #1
    Azért csak jobb a könyvet olvasni mint a monitor előtt véreztetni a szemét az embernek ráadásul a könyv ellenállób, mint ha a vinyó gallyra megy