Berta Sándor

Egyre terjed a könyvkalózkodás

Eddig főleg az illegális zenei és filmmásolatok cseréltek gazdát a különböző fájlcserélő hálózatokon. Ám ma már egyre népszerűbbé válik a könyvek másolása és árusítása is.

Egy könyv beszkennelése nem egyszerű és nem kis ideig tartó feladat, talán éppen emiatt eddig nem is voltak nagy számban megtalálhatók az interneten az illegális könyvmásolatok. Azonban változnak az idők és napjainkban már szinte valamennyi irodalmi mű kalózkiadása is megtalálható a fájlcserélő hálózatokon. A Spiegel magazin munkatársai próbaképpen felnéztek az internetre. S rá kellett jönniük, hogy szinte a bestseller-listákon található összes könyv illegális másolata fellelhető már a világhálón is. Különösen sok mű található olyan íróktól, mint Donna Leon, Hennig Mankel, vagy Joanne K. Rowling.

Előfordul az is, hogy néha csak a régebbi könyveket lehet megtalálni. Valószínűleg ilyenkor túl lassan dolgoznak a másolók. Pedig a könyvek másolása nem kis időt vesz igénybe s persze kell hozzá egy jó szkenner, egy gyors számítógép és egy jó optikai karakterfelismerő szoftver. Ugyanakkor az is igaz, hogy néhány esetben viszont van ami nagyon hamar felkerül az internetre, jó példa erre a Harry Potter és a Főnix Rendje című könyv, amely már a megjelenése után néhány nappal fellelhető és letölthető volt a világhálón. Sőt az első fejezeteket már néhány órával a hivatalos bemutató után olvasni lehetett egy IRC-csatornán.


Egy Tablet PC-n az ágyban is kényelmesen olvashatók az elektronikus könyvek

David Price, a brit Envisional kalózellenes cég szakértője szerint a legtöbb tanulmányból az derül ki, hogy a zeneszámok és a zenei albumok a legnépszerűbb másolt anyagok, őket követik a filmek. A könyvek másolása még nem folyik ilyen mértékben, azonban arra bőven elég már most is, hogy gondokat okozzon a kiadóknak. Az interneten körülbelül 30 ezer másolt kiadvány található. A legnépszerűbbek az angol könyvek, ám akadnak német, francia és spanyol nyelvű alkotások is. A szakember úgy véli, amennyiben a technika még gyorsabban fog fejlődni, az emberek elkezdenek majd utat és módot találni arra, hogy már a könyveket is ingyen megszerezzék.

Eddig az irodalmi művek kiadóit nem érintették azok a problémák, amelyek a hollywoodi filmstúdiókat és a film- és zeneipart igen. Hiszen a könyvkiadók olcsó, legtöbbször ingyenes bemutatkozási fórumot láttak az internetben és nem érintették őket a világháló árnyoldalai. A helyzet azonban kezd megváltozni.

Egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az úgynevezett hangoskönyvek is, ugyanis az emberek rájöttek arra, hogy kényelmesebb hallgatni egy könyvet, mint olvasni. Heike Völker-Sieber, a Hörverlag vagyis a német Hangoskönyv-kiadó szóvivője szerint ezeket a műveket azért nem másolják olyan gyakran, mert akik ilyen könyveket vásárolnak, azoknak fontos a csomagolás is. Azonban a népszerű művek, mint a Harry Potter-regények vagy A gyűrűk ura trilógia már más lapra tartozik, s ezt pontosan tudják a kiadók is. A szóvivőnő szerint előbb-utóbb ki kell találniuk valamilyen megoldást, ám nem szabad olyan mértékű másolásvédelmeket alkalmazniuk, mint tette és teszi azt például a zenei ipar. Lehetővé kell tenni a felhasználók számára, hogy egy könyvhöz olcsón és számos formátumban (akár MP3-ban is) hozzájussanak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A Sony könyvolvasásra kifejlesztett eszköze még népszerűbbé teheti a letöltéseket

A megoldás egy olyan módszer lehet, mint a világhírű Fraunhofer Intézet Integrált Publikációs és Információs Rendszer Részlege által Darmstadtban kifejlesztett digitális vízjel. Ez az eljárás abban különbözik a többi másolásvédelemtől, hogy egyaránt vannak benne a műről, illetve az azt birtokló személyről információk. Amennyiben tehát felbukkan egy digitális vízjellel védett multimédiás anyag az interneten, akkor pontosan vissza lehet követni, hogy ki volt a tulajdonosa.

Ám addig is marad a jól bevált út. Ahogy Peter Molden, a Lübbe Kiadó ügyvezetője szerint: "Amennyiben jogsértést tapasztalunk, az ügyvédek veszik át a főszerepet. Jelenleg ugyan ez még nem jelentős probléma, de amilyen gyorsan fejlődik a technika és az internet, hamar azzá válhat."

A hangoskönyvek esetében azonban más a helyzet, hiszen sok felhasználót egyáltalán nem érdekel a csomagolás. Ők magára a műre kiváncsiak. Vannak olyan felhasználók, akik vezetés közben vagy egy hordozható multimédiás készüléken, a szabadban hallgatják meg a legújabb könyvet, ám sokak számára az olvasás még mindig ott kezdődik, hogy odalépnek a polchoz és leemelnek egy könyvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #23
    Amugy nem szakkonyvekre gondoltam, nyilvan technikai leirasban az ujak a jok.

    A mai konyvekrol meg annyit, hogy olyan sok a konyv, hogy az igazi tehetsegek elvesznek neha.
  • 2XP #22
    De itt most az új könyvekről volt szó, és ezen belül sem csak a regényekről. Én azt nem mondanám, h mostanában nem jelennek meg jó könyvek, sőt, ha vmilyen számítástechnikai könyvet keresel, abból a 4-5 évesek már elavultak!
  • WiLDoR #21
    PRO:
    csatlakozom, királyság odalépni a könyvespolcomhoz, végignézni rajta és levenni az egyik kedvencemet onnak. ezt a feeling-et nálam soha nem fogja pótolni semmilyen elektronikus papír sem.

    KONTRA:
    "hogy egy könyvhöz olcsón"

    hát jah, mostanában sajnos nem volt rá pénzem, hogy könyvet vegyek, úgy, hogy egy regény is 2e HUF és kiolvasom max. egy délután alatt. kicsit pénzkidobásnak értem. ha mondjuk 500 HUf-ért vehetném meg, akkor minden héten 2x mennék könyvesboltba bevásárolni, de így...
  • [HUN]PAStheLoD #20
    kaja pia minek ? :]
    én akkor nem eszek pár napig :P
  • h4x0r #19
    En antikvariumba jarok. Most vettem meg 7 Galaktikat, az osszes nem kerult 2000 Ft-ba, raadasul ennek feelingje van :-) Gondoljatok bele, melyik a jobb, bambulsz a kepernyore, vagy pedig eldolsz az agyadon, pia, kaja, stb. es olvasod a jobbnal jobb dolgokat.

    Amugy a mostani konyvek nem valami nagy szamok. Tomegizles van itt is. Manapsag mar egyre kissebb a kereslet pl. a regi sci-fik irant. Es egy csomo iro kerul sullyesztobe.
  • 2XP #18
    A sima könyveket sem engedheti meg magának mindenki - egy könyv 3-4e Ft-nál kezdődik, és ha csak 2-t olvas el egy hónapban, már az is tetemes kiadás. A könyvtár sem megoldás, nagyon lassan jelennek meg művek, kivétel persze a Harrry potterhez és A gyűrűk urához hasonló rendkívül népszerű könyvek. Pl. nálunk a legújabb tudományos, v. számítástechnikai témájú könyvek 4-5 évesek.
  • Huvarg #17
    Egészen addig amíg le nem merül az akku. hehe :)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    valahogy sokkal jobb érzés megvenni 1 könyvet és még a nyomdaszagot is éreni , az első nyitásnál még gyűrődik a borító/keménykötés .. etc... ez gépen simán csak egy letöltés .. klikk és nesze óvassá'
  • Tetsuo #15
    Azon is terjed majd a spam 1000rel, és tele lesz bannercsíkkal. :(
  • comet #14
    Hat ja...uj fogalom, nem "leégett a könyvtáram" hanem "lefagyott a könyvtáram" lesz a gyakori :)