Berta Sándor

Már letölthető az új Harry Potter könyv kalózmásolata

Világszerte több millióan várták az új Harry Potter könyvet, ám sok rajongót megelőzték az online bűnözők, akik az időeltolódást felhasználva már a kiadás napján feltették a fájlcserélő programokra a beszkennelt változatot.

A Harry Potter-sorozat sikere évek óta megkérdőjelezhetetlen és ez meglátszik az illegális másolatokon is. A hatodik kötet, a Harry Potter és a félvér herceg hivatalos eladása szombaton hajnal 0 óra 1 perckor kezdődött el. Az élelmes internetes bűnözők azonban már talán előbb szert tehettek a digitális változatra, mivel már aznap felbukkantak az első .pdf formátumú kalózpéldányok az interneten. Az első beszámolók szerint minden bizonnyal az történhetett, hogy az első vásárlók beszkennelték a könyvet, majd elmentették pdf formátumban és feltették az internetre. Ebben közrejátszhatott az időeltolódás is.

Ahhoz, hogy valaki elkészítse egy könyv digitális másolatát, nem szükséges nagy szakértelem. Elegendő csak egy bármely számítástechnikai boltban kapható szkenner és egy karakterfelismerő-szövegfeldolgozó program, s ezek beszerzése után már indulhat is a másolás.

Az elektronikus könyvek iránt - legyenek azok illegálisan másolt vagy legálisan közzétett művek - az elmúlt időben nőtt a kereslet. Az e-könyvek előnye többek között, hogy méretük kicsi, így akár egy elektronikus levél mellékleteként is elküldhetők. Egyes fájlcserélő hálózatokra már felkerültek a regény különleges, hangoskönyv-kópiái is. Azt ugyanakkor egyelőre még csak megbecsülni sem lehet, hogy az illegális másolatok mekkora károkat okoztak a kiadóknak és a könyv írójának, J. K. Rowlingnak.

Az első információk szerint már szombaton világszerte tízmillió példányban kelt el a Harry Potter és a félvér herceg angol nyelvű kiadása. Számos országban, így Magyarországon is csak hónapokkal később, a fordítás elkészülte után kerül piacra a mű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ry0K3N #73
    mindegyiket....
    csak nem mindegy milyen nyelven
  • sahin #72
    szasztok!
    hol lehet ezeket letölteni?
  • Hedic #71
    hehe szeva es birnar beadni linket nagyon megkoszonnem !
    !!
  • bazsiboj #70
    Már a 6. részig letölthető mindegyik magyarul is ... :-)
  • Hedic #69
    melyik reszt lehet letolteni?
  • Tommy Gear #68
    Nagyon sokan fikázzátok a könyvet és a filmet pedig ezek között biztosan akad olyan aki ,,CSacska angyalt" vagy vmi más szart esetleg Barátok köztöt. Kit érdekelnek ilyen szennyek amikor ott van a jó kis mese.
    Én aszondom, h ez nincs korhatárra szabva úgyh akit nem érdekel az ne fikázza hagyja rá a többiekre !
  • Tommy Gear #67
    Verik [#fogmosas :-)
  • sonicXX #66
    Ezek a cikkek olyan műpánik keltésre alkalmas eszközök, amivel a bulvársajtóban találkozik az ember.
    Kalóz kópiája mindennek volt van és lesz, ami népszerű és fizetni kell érte (értsd tehát: bárminek, ami népszerű). Ez normális dolog. Maximum néhány pénzhajhász kapitalista balf@sz ezt nem képes elviselni. Az ő bajuk. Amúgy én nem fogom olvasni a hp6-ot, ingyé se :)
  • [HUN]PAStheLoD #65
    jah, de mivel NFOrce.nl -en nincs ebooks szekció, valahonnan tájékozódni kell, hogy már érdemes keresni a hp6-ot a hálózatokon :]]
  • Luminas #64
    A könyvet olvasni is szokták, nem csak látni.