Béres Zsolt

Fotoszin­tézis 2400 méter mélyen

Egy kutatócsoport legújabb felfedezése szerint léteznek olyan élőlények, melyek az óceánok 2400 méteres mélységében is képesek a fotoszintézisre.

Mivel a napfény csupán 100-200 méter mélységre hatol a víz alatt, ezért ezen baktériumoknak különleges fényforrásra van szükségük. A mexikói partok közelében izolált zöld kénbaktériumok az óceánok mélyén fekvő termálforrások gyenge sugarait használják fel a szén-dioxid és víz szőlőcukorrá és oxigénné való átalakítására. A fotoszintézis létfontosságú az olyan élőlények számára, melyeknek nélkülözhetetlen lételeme az oxigén (pl. az ember). A frissen felfedezett mikroorganizmusok közvetlenül a termálforrások szélén, hajszálvékony repedésekben telepednek meg, a 350 fokos forróság és a 2 fokos jéghideg mélytengeri víz között.


A New York-i Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent cikk szerint ez a folyamat egy különleges antennarendszerrel válik lehetségessé. Ez egy különösen érzékeny klorozóm komplexum, melynek az a feladata, hogy a rendkívül gyenge sugarakat is felfogja és baktérium energiaközpontja felé továbbítsa, ahol a tulajdonképpeni fotoszintézis végbemegy, mondta Robert Blankership, az Arizonai Egyetem professzora a jelenség biológiai hátterét elemezve.

A kutatócsoport vezetőjeként Thomas Beatty a vancouveri British Columbia Egyetemről azt is kijelentette, hogy valószínüleg nem a Föld felszíne az egyetlen hely a világegyetemben ahol fotoszintézis létezik. Hasonló mikroorganizmusok létezhetnek a Jupiter Európa nevű holdjának jégkérge alatti tengerben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pipaxy #27
    Tudod a hőmérsékleti sugárzás természete olyan, hogy egy adott hőmérsékletnél egy adott hullámhosszon maximuma van. Ez viszont nem azt jelenti, hogy attól mondjuk 10-szer nagyobb hullámhosszon ne sugározna! Sugároz az, csak nagyon kis mértékben.

    A hőforrásnál is erről van szó. A látható tartományban is sugároz, csak csekély mértékben. Ezek az élőlények épp ezt használják ki.
  • babajaga #26
    "100-200 méter mélységre hatol a víz alatt, ezért ezen baktériumoknak különleges fényforrásra van szükségük."

    Tehát a termálforrások a tenger alatt fényt bocsátanak ki, hogyan? 3-400 fokon semmi nem bocsát ki fényt csak infrasugarat. Ahhoz hogy a legnagyobb hullámhosszú fényt a vöröset gerjessze 750-800 fokosnak kell lennie!
  • babajaga #25
    A fény a szemmel látható sugárzás. Az ezen kivül eső rezgés az infravörös sugárzás,vagy hősugarak.Tégy ki egy növényt infravörös sugárzásnak sötétben fotoszintetizálni fog?
  • dez #24
    Mi van?
  • babajaga #23
    "óceánok mélyén fekvő termálforrások gyenge sugarait "

    A termálforrások fényt bocsátanak ki nem infravörös sugarakat?
  • HUmanEmber41st #22
    Az őslégkör csak feltételezés, nem találtak rá bizonyítékot.
    Arra már inkább, hogy a kezdetektől oxigéndús volt a légkör..
  • Gade #21
    Mert az öslégkörben rengeteg volt a szén-dioxid. Egy idö után fel élték volna (talán).
  • HUmanEmber41st #20
    jah :)
  • dez #19
    (Távolról ide kapcsolódóan.)
    Mendel ellen lázadó gyomok
  • Roli #18
    Sőt! Van elektromosságot előállító baktérium is. Jó nem? Az akváriumomat telerekom velük (állítólag képesek 1.4V-ot termelni) és már van is szünetmentes tápm a géphez!

    Ja a "A fotoszintézisnek nevezett reakció létfontosságú az olyan élőlények számára, melyeknek nélkülözhetetlen lételeme az oxigén (pl. az ember)." mondathoz kapcsolódóan. Még jó, hogy nyelvizsgn csak hasonlóan nehézen érthető mondatokat adnak, azt is elég lefordítani. Inkább ne piszkáljuk a cikkírót szegényt, lehetett vele elég baja :D értjük így is nem ?