SG.hu

A magyarokat hidegen hagyja az internet

A World Internet Project 2004-es felmérésének hazai eredményeit tegnap ismertették, az az Információs Társadalom Szakmai Napok 2004. című rendezvény keretében.

A WIP-et az amerikai UCLA (University of California at Los Angeles) és a szingapúri NTU (Nanyang Technological University) 1999 közepén indította útjára. Ez a világon egyedülálló vizsgálat egy tízéves időtartamú, nemzetközi összehasonlító longitudinális panelvizsgálat, amely az évről évre ismétlődő felvételek során nemcsak a 12-14 évesnél idősebb egyének Internet-használatáról, az ezzel kapcsolatos attitűdjeikről, hanem az Internet terjedéséről, a változások sebességéről, a használatot gátló és serkentő tényezők alakulásáról, a szándékolt és nem szándékolt társadalmi és kulturális következményeiről is képes lesz pontos képet adni.

A World Internet Project "hazai kiadása" 2001-ben indult, a felmérés magyarországi lebonyolítására az ITTK és a TÁRKI Rt. közös kutatócsoportjának nyílt lehetősége. Akkoriban az internet még csak kevesek kiváltsága volt: a magyar lakosságnak csupán 17 százaléka használta a világhálót. A projekt mögött állók azóta bíznak abban, és remélik évről évre, hogy valamelyik adatfelvétel után majd egyszer csak meredek felívelésről, minőségi ugrásról, fordulópontról számolhatnak be. Ebben a várakozásban azonban újra és újra, így ebben az évben is csalódni kellett.

A tavalyi 25% után 2004-ben a lakosság 29 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szokta-e használni az internetet. Ez lassú, ám biztos fejlődést jelent, de semmiképp sem áttörést. Még inkább elgondolkoztató ez a tendencia, ha azt az aggasztó adatot is számításba vesszük, miszerint az otthoni számítógépek terjedésének üteme lassul: egy év leforgása alatt lényegében változatlan maradt a számítógéppel ellátott háztartások aránya (32 %).

A látszólag lendület nélküli, kiszámítható, lanyha terjedés mögött azonban számos érdekes változás körvonalait látják kirajzolódni. A WIP-kutatás eddigi talán legfontosabb eredménye, hogy az internet-használat terjedését gátló tényezők között, már a kezdet kezdetén felhívta a figyelmet a materiális, anyagi jellegű okok mellett a kulturális, tudati sajátosságokra. A világhálót nem használók csoportjában az évek folyamán egyre csökkent azok aránya, akik "túl drágának" tartották Internetet, ám radikálisan, és meglepő módon nőtt azoké, akik azért nem használják a világhálót, mert ez a lehetőség "nem érdekli" őket, vagy úgy vélik, hogy "nincs szükségük az internetre". Ez a tendencia idén is folytatódott és ezek az érvek immár a legfontosabbakká léptek elő.

Egy másik, a kutatásból jól kivehető, egyre erősödő tendencia a "digitális két Magyarország" modellje. A kifejezés arra a tapasztalatra utal, hogy az életkor és az iskolai végzettség mentén nemzetközi összehasonlításban is drasztikus különbség, digitális szakadék tátong a társadalom két része között. (Magyarázatként az iskolai internet-elérést biztosító Sulinet-program említhető: míg a Sulinet-generációban, vagyis a 25 évesek, vagy annál fiatalabbak közt 70% az net-használók aránya, addig az idősebb generációkban csupán 20% internetezik. Fontos megemlíteni, hogy különösen alacsony a használók aránya a 60 évesnél idősebbek körében: csupán 2%.) A digitális szakadék nagyságrendje Magyarországon az adatok tanúsága szerint ráadásul az elmúlt egy esztendőben lényegében nem változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gregor #16
    A következő cikket érdemes elolvasni:http://www.hullamvadasz.hu/index.php3?hir=4719&fotip=1
  • gregor #15
    Nem a net drága,hanem a kezelése sokaknak bonyolult,igy sokakat nem érdekel,mert nem tudják,mit hol kell keresni,na meg hogyan,és ékezet nélkül kell a weboldal címét beirni,mert más hogy nem tudja értelmezni a rendszer.
  • klastrom #14
    Drága a net... pfffff
    De a cigi meg a pia nem drága igaz ?????
  • DecenS #13
    De nem ez az általános.
  • trabant #12
    Pedig van benne igazság, nézz körül szabolcsban, baz-ban. De nem kell olyan messzire menni, itt is van illatos út, meg mátyás tér.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    nem csak a net drága , végülis a sulinet se ingyen adja a gépet , és még mindig havi 8K + 2K a telefon az évi 120 ..
  • DecenS #10
    Azért nem kéne úgy lefesteni a magyar agráriumot és a vidéki falvakat, mint a középkori földbevájt nyomorúságos paraszti zsupkunyhók rengetegét.
  • gregor #9
    Szerintem már,nem annyira drága az ADSL ára,mint mondjuk 6 éve volt.És a tv-k is reklámozzák a netet!Ma olvastam,hogy Szabolcsi falvakban is elérhető a net.
  • Xantia #8
    Szüleim 65 év felettiek. Mindketten nyüstölik a számítógépet, mindkettően külön gépe van. Nem gagyi gépek, hanem AMD-2500+, 512Mb, 120Gb. Apám mostanság a régi vidóit írja át DVD-re. Anyám passziánszozik.

    Arra viszont nem tudom rávenni, hogy internetezzenek. Anyám időnként levelezik a drótpostán, Apám időként megnéz ezt-azt. Havonta kb. 5-10 óra összesen. Mikor kérdezem miért csak ennyi?
    - Kicsit bonyolult nekik, nem egészen értik, a mai weblapok inkább egy hiperaktiv gyereket villanyozzák fel, néha már nekem is kaotikus minden.
    - Sajnálják az ADSL-re a 10 ezer forintot. Most próbálom rávenni a 20 órás ADSL light-ra...
    - Fárasztó nekik az olvasás :-) Nem nagyon látják a kis betűket (TFT 15" monitor!), nagyobb betűméreten az egész weblap szétesik, állandóan scrollozni kell jobbra-balra. Régebben sem sokat olvastak, mindketten fizikai dolgozók voltak. A 90 évek TV agymosása után elszoktak az olvasástól. Ma már nem érdekli őket annyira a TV, inkább játszanak a géppel.
    - Napi tevékenységükhöz nem kötödik internet. Vásárolni nem vásárolnak, politika nem érdekli őket, hobbi tevékenységük igazán nincs.
    - Nincs olyan kapcsolatuk az unokákkal, hogy napi levelezésben legyenek. De egy gyerek, szerintem 12-15 évesen kezdi el értelmesen használni az internetet. Nos hát az unokáik ennél még fiatalabbak, a lányom most kezd még írni-olvasni.
  • Güzüke #7
    Ne felejtsük el, hogy az ADSL-szerű értelmes árú internet elérés terjedésének egyik gátja a hazai infrastruktúra elmaradása. A városokat bekábelezték, de mi lesz a kisvárosokkal, a falvakkal?
    Ja, és ahogy más is megjegyezte, pont a fenti helyeken nem az internet eléréséért küzdenek, hanem a napi betevőért...ne felejtsük el, hogy az internethez számítógép (legális szoftverekkel!) és villanyáram is szükségeltetik. Amíg a falvakban a tyúkokkal fekszenek, hogy a rezsi minél kisebb legyen, addig nem akarnak netet. Mellesleg a havi 8-10eHUF-os elérés is drága, ha azt a minimálbérhez (31eHUF) és a nettó átlagkeresethez (kb. 93eHUF) viszonyítom.