SG.hu

Négymillió internetező Ukrajnában

[Infinit] A legfrissebb adatok szerint 4 millióan interneteznek Ukrajnában. A tavalyi év végén közölt adatokhoz képest ez nem igazán komoly előrelépés.

2004 októberében közel négymillió ukrán állampolgár használta a világhálót a Bigmir.net, a SputnikMedia statisztikai szolgáltatásának adatai szerint. Ez a szám azokra a felhasználókra vonatkozik, akik az adott hónapban legalább egyszer interneteztek. Ha a napi bontást nézzük, akkor már csak 360 ezres számot találunk: átlagosan ennyien böngésztek egy nap a hálón. Egy szájt megtekintésére 3,09 percet szántak az ukrán felhasználók, ezalatt átlagosan 2,85 oldalt néztek meg.

A felmérésben számos érdekes kérdés vizsgálatára kitérnek: az internetezés során használt képfelbontástól (az 1024x768 a legnépszerűbb 60%-os részesedéssel) a színminőségen keresztül (itt a 32 bites a nyerő) egészen az operációs rendszerekig. Ez utóbbit tekintve a Windows XP-t használták a legtöbben (a Linux mindössze 1%-on áll), a böngészők között pedig (szintén nem meglepetésre) az Internet Explorer 6.x verziója a leggyakoribb eszköz.

A felmérés kiterjedt a legnagyobb forgalmat generáló oldalakra, a leggyakrabban használt keresőkre és keresőszavakra is. Ez utóbbi eredményei megfelelnek a Runet hasonló mérései során tapasztaltaknak: az ukrán felhasználók is a referátum szóra keresnek a leggyakrabban. A második legnépszerűbb kulcsszó érdekes módon az ismerkedés, a harmadik pedig a horoszkóp.

Nem meglepő, hogy az internethasználók többsége (55,39%) kijevi lakos, és további 30 százalék is a legnagyobb ukrán városok (Dnyepropetrovszk, Odessza, Harkov, Lvov, Donyeck, Zaporozsje) lakóiból kerül ki. A fővárosiak amellett, hogy a felhasználók zömét adják, a legaktívabbak is, azaz az oldalakra érkező legtöbb találat is tőlük érkezik.

Az október hónapra vonatkozó felhasználószám (3 993 789 internetező) elsőre talán tűnhet soknak is, ám, ha az előző év végi adatokkal hasonlítjuk össze, korántsem kedvező a kép: a Hírközlési és Informatizációs Hivatal akkori adatai szerint 2003 végén Ukrajnában 3,8 millióan kapcsolódtak a világhálóra. Bizonyára eltér a két felmérés módszertana, ám ha mindkét adatot elfogadjuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy e tekintetben Ukrajnában nem történt jelentős növekedés az elmúlt egy év során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)