Hunter

A robotok kezében van a Hubble sorsa

Sean O'Keefe, az amerikai űrhivatal vezetője egy robot szerviz-küldetésre tett javaslatot közel hat hónappal azután, hogy megszületett a döntés, miszerint a jövőben a NASA nem szándékozik űrhajósokat küldeni a Hubble karbantartására.

Egy űrutazó robotra lesz szükség az öregedő Hubble Űrteleszkóp megjavításához, közölte az amerikai csillagászok ülésén Sean O'Keefe. Korábban négy alkalommal hajtottak végre karbantartási munkálatokat az űrsiklók segítségével. "Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a robotok el tudják végezni a munkát" - mondta O'Keefe az Amerikai Csillagász Közösség denveri ülésén. "Lényegében azokat a megoldásokat várjuk, melyek földi irányítás közreműködésével dolgozó ügyes robotokat vonnának be a küldetésbe" - magyarázta. "Nem önrendelkezésű robot technikákat keresünk, hanem úgynevezett telerobotokat. Ha ez a küldetés sikerrel jár, akkor a későbbiekben újra sor kerülhet az emberi javítási munkákra is."

Legalább három robot jelentkező van a feladatra. Az egyik a Johnson Űrközpont Robonautája, a NASA emberszerű, fehérbe öltöztetett gépe, a másik a Maryland Egyetem Rangerje, ami egy pálcika emberkére emlékeztet, és végül szóba jöhet a Kanadai Űrhivatal kétkarú, számos csatlakozó ponttal ellátott robotja, a Dextre is.


A Robonaut és a Ranger

Figyelembe véve a Hubble 14 évre visszanyúló, nehézkés kezdeteit, konkrétan kiemelve az eldeformálódott főtükröt, ami míg az asztronauták az űrben ki nem javították igen homályos látást adott, O'Keefe hivatalos felkérést tett közzé a hét elején a robot szerviz küldetésre, amit legkésőbb 2007-ig végre kell hajtani. A küldetés nélkül a Hubble két-három éven belül használhatatlanná válik, mivel giroszkópjai is gondokkal küszködnek, illetve az akkumulátorai is gyengülnek.

"A robot küldetés a Hubble javításán túl megnyitná a kaput más, jóval nagyratörőbb robot tevékenységek előtt, mint a nagy távcsövek űrbeli összeszerelése és karbantartása" - tette hozzá O'Keefe, aki januárban jelentette be az űrsikló küldetés leállítását a kockázatra hivatkozva. Döntését néhány nappal George W. Bush elnök új emberi űrtervezete után tárta a nyilvánosság elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #14
    Ti nem ismeritek meg a T2-es modellt? :) Csak mert most otthon hagyta a fegyvereit, még nem mentség a figyelmetlenségetekre. :)
  • Tetsuo #13
    :)
    Jól sikerült humanoid.
  • Darth Sith #11
    eza robot csákó nagyon nézi már az óráját, várja már mikor legyne műszak vége, és menjen a kocsmába berugni.. :)
  • Runo #7
    I ROBOT :)
  • Tetsuo #6
    Lassan elkezdődik a jövő. :)
  • bandia #2
    Különben csak egy nagy űrszemét lenne:(
  • bandia #1
    Javítsák csak meg szépen! Mi lesz ha Bruce nem látja a felénk tartó meteort időben:D:D
    Tényleg sok hasznát veszi az emberiség a hubblenek...Meg kéne azt javítani...Hajrá