Hunter

Bevezetik a robotokat az origami rejtelmeibe

Devin Balkcomnak, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem hallgatójának egy a robotok ügyességére irányuló kutatás részeként sikerült megterveznie és megépítenie egyszerűbb origamik, mint csákók és repülőgépek elkészítésére alkalmas robotot.

Egy amerikai diák olyan robotot fejlesztett ki, ami képes lesz törékeny papírmodellek készítésére az ősi japán origami művészete segítségével. Az origami a papír hajtogatásán, időnként szakításán alapuló állatokat, embereket és különböző tárgyakat megmintázó háromdimenziós modelleket jelent, ami bonyolultabb szerkezetek esetén még az embereket is próbára teszi, ezért a robotok számára különösen nagy kihívást jelent a papírfigurák megalkotása. Ez azért van, mert a robotokat általában merev anyagok, nem a vékony és hajlékony papír megmunkálására használják, egy origami elkészülésének modellezése pedig mind matematikailag, mind számítástechnikailag összetett feladat.


Azonban Devin Balkcomnak, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem hallgatójának egy a robotok ügyességére irányuló kutatás részeként sikerült megterveznie és megépítenie egyszerűbb origamik, mint csákók és repülőgépek elkészítésére alkalmas robotot. A robot a papírt egy tapadókorong alkalmazásával ragadja és tartja meg, a hajtogatást pedig a papír nyílásokba való betolásával éri el. "Elsődlegesen az összetettsége miatt esett az origamira a választás" - írja Balkcom a weboldalán. "Jelenleg a bonyolultabb origami mozdulatok megismerésén dolgozunk, úgy mint fordított hajtogatás, préselés, nyuszifül, melyek a többszörös, nem kolineáris behajtásokhoz szükségesek.

A weboldalon megtalálható két videofelvétel is, melyek egyikén a robot egy repülőt, míg a másikon egy csákót hajtogat (QuickTime videók). A gép papírhajtogatási tudománya pillanatnyilag még messze van a klasszikus origami művészetétől, azonban a technika mindenképpen jó alapot nyújt a bonyolultabb műveletek elvégzéséhez.


Huosheng Hua, a brit Essex Egyetem robot kutatója szerint amennyiben a mindennapi emberi környezetben szeretnénk működtetni a robotokat, elengedhetetlen olyan gépek építése, melyek képesek bonyolult anyagokat kezelni. "Egy öt vagy hat éves gyerek már képes megkötni a cipőfűzőjét, miközben erre a tevékenységre még a legfejlettebb robot sem képes" - magyarázta a New Scinetist magazinnak, utalva egyben a gép számunkra egyszerűnek tűnő hajtogatási mozdulataira. "Az anyag egyszerűen csak túl hajlékony a robotok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)