Rónai György

EM64T: Megvan az Intel IA32e technológia hivatalos márkaneve

Az Intel hamarosan bejelenti a hivatalos megnevezését a 64 bites technológiájának, amely segítségével a Xeon és a Pentium 4 E processzorok nagyobb méretű memóriát címezhetnek meg, és speciálisan megírt 64bites kód futtatására is képesek.

A megnevezés Intel Extended Memory 64 Technology lesz. Az EM64T elnevezésével ellentétben természetesen nem csak a memóriakezelést fogja javítani, hanem az Intel IA32 architektúrájának fejlesztése nagyon sok tekintetben olyan lesz, mint az AMD mostani x86-64 megoldása. Az EM64T-n kívül természetesen az új platform támogatni fogja majd a DDR-II SDRAM memóriákat, valamint a PCI Express összeköttetést, és a fejlett HyperThreadinget is.

Az AMD-hez hasonlóan az Intel is hozzáadott egy speciális CPU módot ("64bit sub-mode" elnevezésűt), melybe 64 bites címzés, nyolc új általános célú regiszter (GPR), nyolc új regiszter a SIMD kiterjesztéseknek (SSE, SSE2, SSE3), valamint 64 bit szélességű általános célú regiszterek is kerültek. Az AMD megoldásához hasonlóan 64 bites operációs rendszer esetén az Intel 64-bites kiterjesztése is képes IA32 és IA32e módban futni. Az IA32e mód két almódból áll, egy 64 bites és egy kompatibilis, ugyanúgy, mint az AMD64 architektúrában.

Ennek megfelelően tehát, a különbségek ellenére a két cég technológiája meglehetősen hasonlatos - és itt jön a lényeg -, az IA32e és az x86-64 tehát kompatibilisek egymással, és így ugyanazt a speciálisan megírt 64 bites kódot képesek futtatni.

Az Intel már bejelentette, miszerint hozzáadja a 64 bites technológiát az IA32-es Nocona nevű Xeon processzoraihoz, és az Intel jövőbeli Xeon MP - jelenleg Potomac kódnév alatt futó - kétutas szerverekbe szánt processzoraihoz is. Ezen kívül megkapja az EM64T technológiát a Prescott Pentium 4 E, és az utódja, a Nehalem is, valamint a Jonah kódnevű Pentium M utód, és a Tulsa kódnevű kétmagos Xeon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #3
    Csak a SocketT változatában lessz benne.
    A régi tokozásnak kevés a kivezetése a 64-bites kiterjesztéshez.
  • item #2
    "Ezen kívül megkapja az EM64T technológiát a Prescott Pentium 4 E," gondolom ez majd a D0 as steppingel készülő procikban lesz megtalálható?!
    Vagy a Socket T változatban??
    Hát kiváncsi leszek rá...
  • BlueGold #1
    Mi ebben a cíkkben az újdonság? A név kivételével mindenki aki egy kicsit is reálisan gondolkozik már tavaly tudta, hogy az Intel is meglépi a 64 bit-es kiterjesztett procit, csak megvárják amig az AMD megsűti a gesztenyét( ha közben egy picit:-) megégetik a kezűket az az ő gondjuk ) az Intel megeszi. Mire készen lesz a 64 bites Win. XP/2003 Server addigra az Intel procikait is meglehet venni.