Rónai György

Már 2 hónap múlva érkezik az Intel 32-64 bites Xeon processzora?

Az International Solid State Circuits Conference (ISSCC) és az Intel Developer Forum (IDF) keretében az Intel egy újfajta technológiát vezet be, amely segítségével 32-64 bites processzorokat fog gyártani. A megoldás várhatóan a következő generációs, Nocona magos Xeon processzorokban mutatkozik be.

Az Intel 64 bites megoldásának alapja egy új ALU (aritmetikai és logikai egység), amely 32 és 64 bites üzemmódban is képes dolgozni. Az Intel szerint az új 90 nm-es ALU egység 32 bites számítások esetén 7 GHz-en, míg 64 bites számítások esetén 4 GHz-en működik, ezáltal mintegy 20 %-kal növeli a teljesítményt és 56 %-kal csökkenti a fogyasztást. Elméletben egy ilyen egységet bármelyik új Intel processzorba beépíthetnének, azonban egyelőre csak a következő Pentium és Xeon processzorok valószínűsíthetőek.

Az új ALU és a vele járó technológiák várhatóan a második negyedévben debütáló Nocona magos Xeon processzorokban jelennek meg először. A várható 64 bites támogatás mellett azonban több más szempontból is újdonságokat rejteget majd ez a mag. Az első, hogy a Nocona elsőszintű gyorsítótára kétszer akkora a jelenlegi Xeon DP processzorokénál, vagyis 16 KB. A második, hogy az eddigi 12K uOps trace cache-hez képest most már 16K áll rendelkezésre, valamint az új 90 nm magban már a Prescottban debütált újfajta ugrás előrejelzési mechanizmus lesz. Az új mag is támogatni fogja az SSE3, valamint a javított HT technológiát is. Ennek tetejében az új Nocona magos Xeon 1M processzorok megkapják a 800MHz-es QPB-t is, tehát az új kétutas szerverekbe, és munkaállomásokba szánt Xeon alapjaiban más lesz, mint az eddigiek.


A jelentések szerint egyébként a HP első féléves útitervében már most szerepel Intel 32-64 bites processzorra épülő szerver. Az új 32-64 bites DP processzorok révén az Intel végre konkurenciát állíthat majd az AMD Opteron 200 sorozatának, amely ugyancsak rendelkezik 64 bites kiterjesztésekkel, és támogatja a 32 bites x86 rendszereket is. Tekintve azonban, hogy a Nocona magot csak a kétutas szerverekbe szánja az Intel, a 4-8 utas gépekbe továbbra is az Itaniumot kell adja, ami az árához képest bizony elég botrányos teljesítményre képes 32 biten. Így pedig hiába nyújt prémium teljesítményt 64 biten, több cég a 4-8 utas szerverébe inkább az AMD Opteront választja majd.

Persze főleg az Opteron 800 sorozat lassú elfogadása végett ez egyelőre nem jelent még túl nagy veszélyt az Intelre. Az új processzorok mellé tehát az Intel kidolgozza majd szépen az infrastruktúrát, vagyis a chipkészleteket ésalaplapokat, de az egyelőre kérdéses, hogy ez milyen gyorsan fog végbemenni. Az Intel szerint az új 64 bites kiegészítésekkel érkező processzorait várhatóan a második félévtől kezdve támogatni fogja a Microsoft Windows Server 2003 for Extended Systems. Természetesen emellett elsőként az AMD Opteron és Athlon 64 processzorait is ez a Windows operációs rendszer hivatott majd kihasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #11
    egy ilyen proci fejlesztését a kiadás előtt min. 3 évvel módosítani kell, hogy ne csak a hagyományos utasításkészletet ismerje. nyugi, az intelnél ez a Bterv a K8 bejelentése óta futott, és az ISA bejelentése után az intel már dolgozott is rajta.
  • mir #9
    a prescott 64bites optimalizációjának (ami csak a xeonben lesz engedélyezve) nem publikálták a megvalósítását, még az is lehet, hogy valós 64bit.

    "Mármint könnyebb lesz feltörni az intel procis gépeket, mint az AMD procisakat, mert azokon ha az NX bitet használja az oprendszer, akkor nem lehet őket puffer túlcsordulásos módszerrel támadni."
    ja. ez egy érdekes menet lesz, mert ezzel egy csomó biztonsági problémát megoldottak, ha a windows, és a linux is támogatni fogja(utóbbi biztosan) meg a solaris is biztosan akkor ez komoly fegyver az AMD kezében.
  • tau ceti #6
    Ehez még hozátehetjük,hogy az intel nem támogatja az Nx bitet,ami annyit jelent hogy windows támogatás esetén az intel procik kevésbé lesznek megbizhatóak,mint az amd procik.:-)
  • tau ceti #5
    Mit lehet ehez hozátenni?

    A legnagyobbak is követnek el iszonyatos baklövéseket.
    Az intel gyakorlatilag kidobott pár milliárd $-et erre a procira,és most kénytelen volt kihozni egy olyan cpu-t , mai hoszabb távon piacképtelenné teszi az itanumot.
    :-)


    Melesleg meg lemásolta az AMD technológiáját.:-)
    Csak éppen az amd már 1 éve a piacon van...
  • Darth Sith #2
    érdekes. 7GHZ... az egy dolog hogy ez sok, de mennyi a valós teljesítménye?