Spencer

Jönnek a 64 bites kiterjesztéssel megspékelt 32 bites Intel processzorok

Az Intel várakozások szerint február közepén számol majd be első 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező Pentium és Xeon processzorairól, vagyis igazak voltak azon korábbi pletykák, melyek szerint a chipgyártó az Itaniumon kívül egyéb 64 bites tervekkel is rendelkezik.

Különböző források szerint a Santa Clara-i székhelyű vállalat a február 17. és 19. között megrendezendő Intel fejlesztői konferencia keretein belül részletezi majd legújabb 64 bites terveit. Mint ismeretes, az Intelnél eddig Yamhill néven futott az a projekt, melynek keretein belül 64 bites kiterjesztésekkel látják el a jelenlegi 32 bites processzorokat, azonban a projekt mostantól CT névre hallgat.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az x86 architektúrájú processzorok a 64 bites új kiterjesztéseknek köszönhetően a korábbiaknál nagyobb teljesítményre lesznek képesek és 4 GB-nál nagyobb memóriát is címezni tudnak, viszont ily módon nem kívánt házon belüli konkurenciát jelentenek a tisztán 64 bites Itanium processzoroknak. Peter Glaskowsky, az In-Stat/MDR piackutató cég egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a CT technológia demonstrálásával az Intel tulajdonképpen azt fogja elérni, hogy a potenciális Itanium vásárlójelöltek kivárnak majd az Itanium rendszerek beszerzésével. "Amennyiben a 64 bites technológiák a Pentium és Xeon termékcsaládban is meghonosodnak, ezen processzorok teljesítménye el fogja érni a sokkal drágább Itanium chipekét. Azt kell mondjam, hogy az Intel x86-64 tervei hosszú távon meg fogják ölni az Itanium projektet" - mondta Glaskowsky, majd hozzátette, hogy ez komoly presztízsveszteséget jelentene az Itaniumot mindeddig olyannyira támogató Intel, Hewlett-Packard és Silicon Graphics számára.

Összehasonlításképp, míg az elmúlt esztendő harmadik negyedévében 10746 darab AMD Opteron chipes szerver számítógépet adtak el világszerte, addig ugyanezen időszakban csak 4957 Itanium processzoros kiszolgáló talált gazdára. Az Advanced Micro Devices (AMD) tavaly áprilisban dobta piacra első x86-64 architektúrájú processzorát, a szerverekbe szánt Opteront, melyet ősszel követett a cég első asztali számítógépekbe szánt x86-64-es processzora, az Athlon 64.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #27
    te meg vagy zakkanva.
    conspiracy theory?
  • mir #24
    "Az igaz, hogy él, de hogy virulna?:D szvsz inkább vegetál (egyelőre legalábbis)"

    jogos
  • mir #22
    mint ahogy ez sem koppintás, csak egy kompatibilis processzor készítése, ami különbözik
  • mir #21
    "Az AMD évek óta kopintja az Intelt.Egyszer az Intel is megteheti."
    ez így lenne helyes:
    az AMD 1970 és 1985 között koppiontotta az intelt, azóta meg senki sem koppintott senkit, cask az AMD licencelte az SSE technológiákat, és keresztlicenc szerződést kötöttek.
    de már majdnem 20 éve nem koppintanak.
  • mir #19
    nem dobta a kukába, azv IA64 még él és virul.
    az IA64 a szerver/workstation szegmensbe lett tervezve, oda, ahol az X86 már nem játszik. és az AMD64 sem fog.
  • mir #17
    sorry, kicsit sok ablakom volt, amikor elkezdtem írni, még nem colt ott a tiéd.
  • [HUN]PAStheLoD #16
    ajánlom neki vagy mennek a repülők :]
  • Ninju #15
    Valahol régen megemlítették, hogy az Intel és az AMD között van 1 megállapodás miszrint kölcsönösen használhatják egymás spec utasításkészleteit. Szóval bízzunk abban, hogy az Intel most elöszőr AMD-s utasításkészletet integrál az új procijába!
  • Gabest #14
    Ha az intel most elárulná, hogy amd-kompatibilis processzora lesz, azzal az eddig hezitáló és 64 bites amd-vel szemező emberkéknek adná meg a kellő lökést, akik mindjárt sokkal biztonságosabb befektetést látnának benne.
  • mir #11
    az intel 64bites megoldása vagy az IA64el, vagy az AMD64el lesz (talán felülről az utóbbival) kompatiblis. egy 3. kibővítés nem alternatíva, mert a m$ kijelentette, hogy nem csinálnak 4. 64bites windowst(mert van egy nagyjából platformfüggetlen 64bites, egy itanicos, egy AMD64es)
    az IA64el való kompatibilitás kifejezetten bajos, a másik a valószínűbb szerintem