Spencer

Az Athlon 64 nem marad szoftveres támogatás nélkül

Az Advanced Micro Devices (AMD) asztali számítógépekbe szánt első x86-64 architektúrájú processzora, az Athlon 64 várhatóan szeptember vége felé fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban, és számos ígéret van arra, hogy az ezen új chipekben rejlő lehetőségeket maximális mértékben kiaknázó szoftverek sem késnek majd sokat.

A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként jegyzett Microsoft például az idei esztendő negyedik negyedévében, illetve legkésőbb 2004 első negyedévében adja ki a Windows operációs rendszer speciálisan Athlon 64-re optimalizált verzióját.

Marty Seyer, a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó cég mikroprocesszorok fejlesztésével foglalkozó részlegének alelnöke és egyben vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Windows Athlon 64-es változatának béta verziója az idei év harmadik negyedévének végén fog napvilágot látni. Ez némi csúszást jelent ahhoz képest, hogy a Microsoft munkatársai nem is olyan rég még azt közölték a sajtóval, hogy az említett új Windows operációs rendszer tesztverziója már nyár közepén elérhető lesz. Különböző források tudni vélik, hogy bár a béta verzió a tervezettnél valamivel később fog megjelenni, ez nem befolyásolja a végleges változat megjelenési időpontját. A Microsoft egyelőre nem ad felvilágosítást az Athlon 64-re optimalizált új Windows pontos debütálási napjával kapcsolatban, azt viszont már most tudni lehet, hogy a szoftver mind asztali számítógépekre, mind szerver rendszerekre szánt változatokban elérhető lesz.

Az Athlon 64-ben rejlő lehetőségeket nem csak a Microsoft új operációs rendszerei aknázzák majd ki, hanem a legújabb játékszoftverek is. Konkrét példát tekintve, az Epic Games boszorkánykonyhájában már javában készül egy olyan patch, mely az Unreal Tournament 2003 című játék eredetileg 32 bites változatából olyan új verziót varázsol, mely maximális mértékben képes kihasználni az AMD x86-64 processzorai nyújtotta szolgáltatásokat. Ez egy száz százalékban 64 bites kód - nyilatkozta nemrégiben Tim Sweeney, az Epic Games alapítója.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szoftverpiac már most komoly aktivitást mutat x86-64 ügyben, ami annak előjele, hogy az AMD vadonatúj processzorai várhatóan révbe fognak érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #8
    a linuxot? azt meg bizony!
  • Benedekco #4
    de a microsoft 1 moslék szar! de örülök neki hogy támogatja az AMD-t! amúgy én úgyis linux-al fogom használni a 64-es procimat
  • Pheel #2
    Na? Most nem kell szidni a Microsoft-ot? :-P
  • nenad #1
    hallelulja