Spencer

Az Intel hamarosan 64 bites x86 processzorokat dob piacra?

Az American Technology Research nevezetű elemző cég értesülései szerint az Intel a közeljövőben piacra fogja dobni első 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező x86 architektúrájú mikroprocesszorait, igaz a technológia széles körben történő elterjedésére előreláthatólag egészen 2005-ig várnunk kell.

Az American Technology Research munkatársai úgy vélik, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel nem várakozik tovább első 64 bites x86-os processzorai bemutatásával, és várhatóan már a jövő esztendő első, vagy második negyedévében lerántja majd a leplet ezen újdonságokról.

"Bár az Intel már 2004 első felében bejelenti első 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező x86-os chipjeit, várhatóan legalább egy esztendőnek el kell majd telnie ahhoz, hogy ezen processzorok köré kiépüljön a megfelelő chipkészletekből, alaplapokból és grafikus gyorsítókból álló infrastruktúra. Magyarul a jövő esztendő az asztali számítógépekbe szánt 64 bites megoldások piacán a konkurens AMD-é (Advanced Micro Devices) lesz" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az elemző cég egyik munkatársa, aki elmondta, hogy az AMD jól tette, hogy viszonylag hamar piacra dobta x86-64 architektúrájú termékeit.

Mint ismeretes, idén októberben olyan pletykák keltek szárnyra, melyek szerint az Intel következő generációs Pentium 4 processzora, a fejlett 0,09 mikronos feszített szilícium technológiák segítségével készülő Prescott már el lesz látva különböző 64 bites kiterjesztésekkel, ezek azonban a kezdeti időszakban le lesznek tiltva. Az Inteltől korántsem szokatlan az ilyen eljárás, hiszen a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó a közelmúltban hasonlóképp cselekedett a Hyper Threading technológia piaci bevezetése kapcsán is. A titokzatos Yamhill fejlesztési projekt keretein belül formálódó 64 bites kiterjesztések egyébként várhatóan nem lesznek kompatibilisek az AMD által az Opteron és Athlon 64 processzorok hasonló megoldásaival.

Egyes források tudni vélik, hogy az Intel legelső 64 bites x86 processzora a jelenleg Potomac fejlesztési kódnevet viselő Xeon MP processzor lesz, melyet a Prescott utód Tejas követ majd a sorban valamikor 2005 elején, mindenesetre az üggyel kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mir #33
  "A Pentium, Athlon, Opteron processzorok is RISC-ek, csak van egy plusz CISC->RISC előfeldolgozójuk. :-)"
  Semmilyen kijelentést nem tettem a pentium és az athlon processzorok megnevezésére, ha tetszik, nevezhetjük őket kívül cisc belül risc procinak is, ez elég korrektnek tűnik. de az általam említett cuccok akkor is RISCek.
  Egyébként a K6 és a K7 is kíővül CISC belül RISC, a K6 meg nagyon HC módon volt belül RISC

  VMS AS/400 Ok, télleg haldoklanak.

  "Mert ha így lesz akkor az AMD ezúttal biztosan csődbe megy."
  Ezt az almúlt 10 évben legalább 3* hangoztatták már. és lám...

  "1.Nem teljesen biztos, úgyanis ott van még egy játékos az m$, aki határozottan elzárkozótt egy újabb platformtól(IA-32, IA-64, x86-64). Tehát, ha az intel nem az amd megoldásával nem lesz kompatibilis, akkor nem lesz rá win, ez pedig eléggé perifériára szorítaná, ha viszont átveszik az x86-64-et, akkor az meg arcvesztés lesz."
  Igen. Meg licencdíj, és így biztos megélhetés az AMDnek.
  Ha az intel kijön a 64bites cuccal, sok áll vagy bukik a m$on
 • mir #24
  és pls. no FLAME. érvekkel csak... és az intel RULZ, AMD SUXX(ill. vice versa) nem érv. Ha valakit lehülyéztem, és meg tudja véden az álláspontját, hajrá:)
 • mir #23
  "Az MMX? Azt az Intel találta ki, ha jól tudom. De akkor az AMD még csak "másolta" a procikat... most viszont - mióta az Intel P2esek óta tiltott a copy - az AMD már erős saját fejlesztésekbe kezdett és sorra hozza ki az új technikai fejlesztéseket, mig az Intel egyfajta "másolásba" vagy inkább ötletlopásba kezdett...
  Pl.: 3DNow, DDR, x86-64, SOI"
  A 80386 óta az AMD maga fejleszt, nem másol. mondjuk a K6ost nem ők fejlesztették, azt vették, de az utolsó amit másoltak az a 80286os volt.
  azaz nem másolták, külső forrásként beszállítottak.
  A DDRnek semmi köze az AMDhez, esetleg annyi, hogy ők használtás először PCben szélesebb körben. Egyébként JDEC szabvány, és már vagy 8 éves. Tehát köze nincs az AMDhez.
  SOI: IBM, az AMD licenceli

  mips: te is egy fasz vagy.
  az SSE a 3DNOW után jött 8 hónappal. de az intel piaci túlsúlyával el tudta nyomni sok helyen.

  Egyébként az X86 architektúra tényleg egy zsákutca, 10 éven belül eljut a korlátaihoz. gyökeres átalakítás kellene, hogy ezek után is életképes maradjon, de akkor az már nem X86 lenne, mert magát a léyneget kellene átalakítani. És az intel egy ilyen processzor megjelentetésével tulajdonképpen halálra ítálné az itanium projektet, amibe az almúlt 8 év során több pénzt invesztált, mint az X86 procijaiba. tehát ezt a lépést még kétszer meg fogják gondolni, sőt, többször is, és ha meglépik, akkor már nagy bajnak kell lenie náluk(mondjuk az, hogy tartanak az AMDtől már nagy bajnak számít) tehát ők most kivárnak, hogy mi lesz, mert ha lehet, akkor inkább ráeröltetnék a piacra az itanium termékcsaládot. min ahogy az eredeti terv is ez volt, csak ugye az itanium eladásai a béka segge alatt, meg jött az AMD ezzel a 64 bittel. mondjuk nem kell félreérteni, az intel még nagyon távol van attól, hogy elveszítse a piaci dominanciáját, de jó úton jár, hogy ez történjen. most neki kétség kívül rosszabb a helyzete, mert akármit tesz, rosszul jár.(Ahoz képest, ha az AMD lett volna kedves 5 éve csődbe menni, mint ahogy az akkor igen valószínűnek is látszott)

  laci73: neked csak annyit mondanék, hogy ha hülye vagy, akkor hülye vagy, és nem szóljál bele olyanba, amihez nem értesz.egy olyan 64bites architektúra, ami a mostani x86 kibővítése magával viszi az X86 hibáit, és nem lehet belőle kiírtani a kompatibilitás megtartásával. ezeken a hibákon a 64 bit jottányit sem változtat(az integrál memóriavezérlő igen, de a 64bit nem) annyira bírom az ilyen embereket, hogy hogy valahol olvassák, hogy az x86 öreg, meg elavult, és akkor jön a 64bit, majd hirtzelenjében akkor az x86 a hibáival majd csak úgy meggyógyul a 64bittől, meg 5 év múlva szerinte már meg lesz oldva a probléma. ha valaki hülye, akkor miért szól bele olyanba, amihez nem ért?!?!?!

  "UNIX-Processzorok" Ezekre a RISC jelzőt aggatnám: POWER1-2-3-4 ULTRASPARC ALPHA(mellesleg már nem fejlesztik) HP PA-RISC MIPS(szintén kihalt)
  Az intel Itaniumot meg lehet "elcseszett VLIW"-nek, vagy EPICnek nevezni, kinek melyik tetszik jobban.
  És az igaz, hogy ezeken a platformokon a különböző UNIX variánsok a dominánsak, de ott van a VMS, AS/400 meg egyéb egzotikus cuccok szinte minden, meg vannak egye ablakok is ezekhez a cuccokhoz, mondjuk aki használja az hülye.

  "A fejlesztők imádni fogják... Ha nagyon jól akarja csinálni az Intel, akkor csak újrafordítás kell, egyébként működnek a 64 bitre tervezett szoftverek. Viszont ha jót akar csinálni, akkor rengeteg licenszdíjat fog fizetni az AMD-nek:)" Nyilván nem akarják, és nem is fogják jól csinálni, ők akkor is el tudják terjeszteni, ha teljesen inkompatbilis az AMD64el. de oprendszer tekintetében jelentősen el lesznek mardva, legalább egy évvel, Ami azt jelenti, hogy amikor az ő 64 bites megoldásuk is működőképes lesz az AMD már olyan 30% körül fog tartani, és lesz szoftvertámogatottsága, ezzel akár 35%os abszolút piaci részesedésik is felkapaszkodhatnak. ez egy lehetőség számukra. a számok, amiket én írtam abban az esetben válhatnak valóra, ha za AMD tudja tartani a teljesítménynövkedés ütemét, és az INTEL 64bites megoldásához nincs "titokban fejlesztett" windows, mert akkor 30% felé nem nagyon tudnak menni 2-3 éven belül, aztán meg ESETLEG, HA GYORSABBAK az AMD procik évi 1-2%ot szaggathatnak ki az inteltől. HA lesz 64bites intel cucc persze.
  De az intelnek van pénze, játszha kockázatosan is: Nem adnak ki 64bites X(/ procit, ezzel pillanatnyilag teret engedve az AMDnek, és bíznak abban, hogy az AMD64 5 éven belül elkezd kifulladni, majd 10 éven belül ki is fullad. És akkor ők készen állnak az itanium termékcsaládjukkal. de ez elég kockázatos, nem vallana az intelre...

  integrált memóriavezérlő:
  Nem valószínű, hogy az intel tudna ilyet csinálni. most ezzel nem azt akarom mondani, hogy az intelnél hülyég dolgoznak, de az integrált memóriavezérlő+többprocesszoros rendszer megvalósítása hihetetlenül bonyolult feladat. annyira, hogy jelenleg nincsen olyan csak az ALPHAnak(ahol a szellemi tőke jóval nagyobb, mint az intelnél+amdné együtt véve) a SUNnál ígérgetik, meg azv AMD talált valakit, aki meg tudta csinálni. Mert ez tényleg hihetetlenül bonyolult feladat. (az, hogy eddig az említett 3 cégen kívül még csak nem is kacsintgatott arra senki jelzi, hogy mennyire) tehát mondhatjuk, hogy ez a 3 fejlesztőcsapat vana világon, amelyik tud ilyet csinálni(hangsúlyoznám: ez nem az AMD technológiai fölényét jelenti, hanem azt. hogy szerencséjük volt, és találtak valakit(és meg is fizetik nyilván) aki meg tuta csinálni. ez puszta szerencse) Ha az intelnek lenne ilyen technológiája, akkor az itaniumok már régen azzal mennének, de még az érkező 3. generációban sem lesz benne. mondjuk most hozzájutottak a 3 fejlesztőcsapat egyikéhez, az alpha csapatához, tehát előbb-utóbb nyilván meg fognak jelenni ezek a dolgok az intel processzorokban is, de 1 csapat egy processzoron tud dolgozni, és az itanium elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy nagyon nagyon valószínűtlen, hogy az intel 6 éven melül PCkbe int. mem. vezérlőt tudjaon rakni.
 • Turmoil #21
  A fejlesztők imádni fogják... Ha nagyon jól akarja csinálni az Intel, akkor csak újrafordítás kell, egyébként működnek a 64 bitre tervezett szoftverek. Viszont ha jót akar csinálni, akkor rengeteg licenszdíjat fog fizetni az AMD-nek:)

  Egyébként várhatólag PCI-express felület, integrált memóriavezérlő, és még egy-két apróság... Ha van eszük. Ha nincs, akkor 800 MHz FSB és ugyanaz a kacat, amit most is csinálnak.
 • Frenzy #12
  A 64bit egyik nagyon nagyon vonzo tulajdonsaga, ami miatt sokan varjal, az a memoria cimzes kibovulese. Mert jelenleg habar elvileg 4 gigabyte a cimezheto maximum, felhasznaloi programoknak altalaban csak 2, es bizony egyes teruleteken/PCken ez meg akar keves is lehet :-)
 • Lacc #5
  Szvsz lehetséges lesz.
 • Cat #4
  de, ha direkt ugy irják a programokat is
  ez kb. 2005-2006-ban már érezhető lesz
 • Lacc #1
  Na véégre ténylegesen megkezdődni látszik a 64 bitre való átállás. Én már látom a fényt az alagút végén ahol is már elég erős lesz a cpu ahhoz, hogy ne kelljen holmi kisegítő 3d-kártyákra támaszkodnia :)