Rónai György

Az Intel titkos 64 bites processzortervei

A világ elsőszámú chipgyártója a múlt héten megerősítette egy Intel x86-64 processzor létezését, azonban amikor különböző hardver oldalak tisztázni próbálták vele az ügyet, újból tagadta azt. Az Investor’s Business Daily nevű weblap egyik idézete szerint az Intel PR emberei azt mondták, hogy valóban van egy működő x86-64 prototípusuk, azonban csak akkor dobják piacra, ha tényleg szükség lesz rá.

Amikor azonban tisztázni akarták az ügyet, az Intel úgy reagált, miszerint rosszul idézték az alkalmazottjukat, tehát ők nem erősítettek meg semmit. "Ez a jelentés hibás, az Intel se nem erősítette meg, se nem kommentálta egy ilyen x86-64 CPU létezését."

Ez már nem az első eset, amikor egy állítólagos Intel x86-64 CPU-ról szóló információk szivárognak ki, azonban eddig csupán "Intel-közeli" források mondták ezt, most viszont úgytűnik maga az Intel PR embere szólta el magát. Mivel az Intel mostanában nem tudott konkurenciát állítani az AMD Athlon 64 processzorainak, a körülöttük lévő nagy felhajtás, valamint a folyamatosan növekvő piaci részesedés folytán - az Athlon XP processzorok leváltása után - könnyen elérhetik akár a 20 %-os részesedést is, ami már a szoftverfejlesztőket is a 64bitre való optimalizálásra sarkallhatná. Ez természetesen olyan fordulat lenne az ügyben, amelyet a Santa Clara-i székhelyű chipóriás nem nézne jó szemmel, ezért is röppen fel egyre több pletyka a saját megoldásukról.

Az Intel csaknem 10 évnyi munkával dollár milliárdokat ölt bele a saját 64bites EPIC architektúrájának kifejlesztésébe, amely alapjaiban tér el a mai x86-os processzorokétól. Tekintve, hogy ezeknek a 64 bites processzoroknak nagyon speciálisan kihegyezett szoftverekre van szükségük erejük megmutatására, a legtöbb vásárló még mindig vonakodik megvásárlásuktól, hiszen az alkalmazások döntő többsége még 32 bites. Ennek tetejébe az Itanium rendszerek jóval drágábbak is, mint amennyit az egyszeri felhasználó az otthoni számítógépére költene. Ezzel szemben viszont az AMD64-es processzorok olcsók, és 32 bites alkalmazásokban is kitűnő teljesítményre képesek, csakúgy, mint 64 biten, éppen ezért mind több vásárló fog ezekre áttérni az Intel processzorokról.


Az Intel nem szívesen állít belső konkurenciát az Itanium 2-nek, de az AMD nyomására úgytűnik kénytelen lesz

Tekintve, hogy a 32 bites szoftverek az IA64-es processzorokon nem éppen csodálatos teljesítménnyel futnak, és az Intel nem is tervezi az x86 emuláció javítását rajtuk, nem valószínű, hogy a felhasználók 2004-2005 folyamán ráharapnának erre a megoldásra. Az Intel bejelentése szerint a nemsokára megjelenő Prescott Pentium 4 már rendelkezik majd ugyan 64 bites kiterjesztésekkel, azonban eleinte azok le lesznek tiltva, csakúgy, mint kezdetben a HyperThreading technológia. Az Intel menedzserei már régóta gondolkoznak, hogy a Prescottban, vagy a Tejasban is engedélyezzék a 64 bites támogatást (amely egyébként egyátalán nem kompatibilis az AMD megoldásával…), azonban egyelőre nem született hivatalos döntés. Valószínű azonban, hogy addig, amíg az AMD 64 bites processzorai nem jelentenek még jelentős veszélyt az Intel piaci részesedésére, illetve nem terjednek el túl széles körben, nem lesz engedélyezve a 64 bites támogatás a Pentium 4-ekben.

"A Xeon processzorok piaca valóban túl értékes az Intel számára ahhoz, hogy csakúgy átadja az AMD-nek, ennek megfelelően a Deerfield és Fanwood magos processzorok a mai 64 bites architektúra néhány problémájára már megoldást jelentenek majd, azonban amíg a piac át nem áll az újfajta szoftverekre, a mostani Xeonoké marad a feladat, hogy 4GB-nál több memóriát címezzenek meg."

Értesülések szerint az Intel titokzatos Yamhill kódnéven futó fejlesztése sem lesz kompatibilis az AMD jelenlegi x86-64 megoldásával, és az első processzor amiben megjelenik, valószínűleg egy Xeon MP lesz, amely jelenleg a Potomac fejlesztési nevet viseli.

Az Intel tehát jól őrzi a titkait, ami a 64bites stratégiáját illeti, kérdés tehát, hogy egy olcsó IA64 processzort dobnak piacra a desktop számítógépek számára, avagy újfajta high-end IA32 processzoron dolgoznak, amely az AMD-hez hasonló - de nem kompatibilis - 64 bites kiterjesztéseket fog tartalmazni?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mir #30
  "egyébként ezek a gyártók jóval le vannak maradva technikai fejlettségben az Appletől. 1. Az Apple dobta piacra a világ első 64-bites személyi számítógépét"
  Az apple az IBM 64bites processzorát használja. mondjuk gynítom, hogy az is meglepetésként ért, hogy az apple vásárolja a processzort.
  és az sem igaz, hogy az az első 64bites PC, maradjunk annyiba, hogy az az első, amiről hallottál.
  a SUNnak olyan 6 éve volt egy próbálkozása. bár nem jött be neki, de éppen be is jöhetett volna.

  "2. úgy nem nehéz gyorsítani a csipeken, h marha magas órajelen ketyegnek. Az a nagy dolog, ha egy kattanás alatt minél több műveletet tud elvégezni."
  De, úgy is nehéz gyorsítani a chipeken, hogy magas órajelen járatják.
  minden gyártó megkeresei a saját útját a gyorsítás felé, és az a helyzet, hogy az intel útja eléggé rugalmasnak tűnik, és nagyobb sebességnövekedést sikerült elérniük a P4 proceikkal(meh az AMDnek is az opteronokkal, mint a RISC gyártóknak az elmúlt sok évben)
  hiábaq elegánsabb megoldás az IBMé, te sem azért veszel gépet, mert elegáns negoldások vannak a processzorában, hanem mert gyors.
  az, hogy mi mennyire elegáns, az finoman szólva is másodlagos.
 • [HUN]PAStheLoD #29
  pont ezé' vettem á en dé.t mer' az óccsóbb vót vala és nem azé' mert hanem de és punk tum...
 • Pheel #27
  "Egyébként, lehet egy processzor akár milyen jó, ha kevés a cash."

  Ebben egyetértünk, a többihez inkább nem szólok, csak mosolygok :)

  Ha nincs pénzed, akkor bizony lehet akármilyen jó egy processzor!
 • juhand #19
  Eddig Intel párti voltam, de most az a véleményem, hogy ha kiadja a 64 bites x86 procit akkor se vegyünk, mert ez az utólagos engedélyezés nagy szemétség. Itt van pl. a 2.4 Norhwood B-m, nehetne gyorsabb is, semmibe nem kerülne, ha az Intel haszonlesésből nem csak a 3.06-tól engedélyezte volna a HT-t. Nem mondom, hogy le az Intellel, mert kell a verseny, de mondjuk Intel 45% AMD 45% VIA 10% x86 proci arány jobban tetszene a mostaninál.
 • mir #18
  erről a win2Król nem tudtam, azt hittem, hogy ebből kimaradt, mert nemrég olvastam valahol, hogy a 2K3ban lesz megint, hú de jó.

  "Egyébként az lenne a világ nyolcadik csodája, ha jövőre nem lenne a P4-ben 64bit extension......."
  ebben egyetértünk. de milyen 64bit?
 • mir #16
  VAN 36 bites címzés bennük, mert én ültem olyan duál P3+NT4 gép előtt, ami egy CAD szerver volt, és 12 Gbyte memória volt benne.
  a win2000 nem támogatja ezt a módot, mert nagyon lassú.
  a win 2k3 támogatni fogja majd.
  egyébként az NT4es is csak azért nem terjedt el, mert nagyon lassú lett a memória rendszer.
  de CAD szerverként a sebesség majdhogynem mindegy volt, mert vagy ez a megoldás, vagy merevlemez, aminél relatíve lassan is jóval gyorsabb volt.

  az MMX regiszterek 64bitesek, és az MMX egység 64bites egész műveleteket végez.
  a 3DNOW 2*64bites egész vagy lebegőpontos műveletet végez.
  az SSE 128bites egész, az SSE2 128bites lebegőpontos műveletet végez.
  az ALU télleg 32 bites, de az FPU azt hiszem többet is tud.

  zeratul:
  igazad van, valóban ez az intel hatalmas problémája, már ha rászánja magát hogy kiadja a yamhill-t.
  de az sem biztos, hogy van AMD64 licence. mert ha nincs, ha meggebed se ad ki AMD64es CPUt. mondjuk a madarak dalolnak egy keresztlicec szuerződésről, ami 4 éve történt, de sosem volt nyilvános, hogy tulajdonképpen az intel mit licencel.(merthogy az AMD az SSE sorozatot)
 • mir #13
  az AMD nem jár előbbre.
  az itanium messze a legmodernebb technológia a piacon jelenleg, csak hát a piacon nem a technológiát, hanem a rendszert kell eladni, és az AMd rendszer jobb, mert vannak rá szoftverek, és az itaniumhoz képes olcsó.
  de az itanium jelelnleg messze a leginnovatívabb általános célú proocesszor.
  hány bites a proci? nost ez általában az ALU által elvégezhető legnagyobb egésszámos művelet, az legnagyobb egész elágazás, és a megcímezhető legnagyobb memóriatér közül az egyik.
  de manapság inkább homályos kategorizásás van, semmi több.
  pl a pentium3 és athlon óta minden proci tud 36bites mem.címteret kezelni, és képesek végrehajtani 128bites egész utasításokat is.
  tehát a láényeg az, hogy a procit bekategorizálják a gíártók a megfelflő helyre, azt, hogy hogyan elég nehéz lenne most elmondani.
  a 64 bitnek nem mindenhol van előnye, de sok helyen igen.
 • Sub #11
  Tudatlan vagyok tudom :(
  Fel tudna vki világosítani hogy mit jelentenek a procikban a bitek? Mit számít ha vmi 32 ill 64 bites? Illetve konzolon létezik 128 bites proci is
 • mir #10
  a bukásból a jövőre nem lehet következtetni, mert az itaniumban mgvannak azok a tartalékok a jövőre nézve, amik másban nincsenek, meg egy jó fordító még 50-75% közötti növekedést hozhat. mondjuk ez nem valószínű, de még benne van a vasban.
  warlord:
  a prescott egy processzormag, a yamhill egy technológia.
  a hírek mindíg arról szóltak, hogy a yamhill implementálva lesz a prescottban.
 • mir #7
  az athlon 64et meg FXet jelen pillanatban az AMD gyártókapacitása hátráltatja leginkább.
  nem tzudna eleget gyártani, de anit eladnak, azt hatalmas haszonréssel teszik.
  és 64bites kiegészítést csinálni egy 32bites processzorba nem nagy ördöngősség. simán benne lehet