Spencer

Újfajta, műanyag alapú adattárolási technológia

A Princeton Egyetem és a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégeként jegyzett Hewlett-Packard kutatói egy olyan új, vékony szilíciumréteggel bevont műanyaglemezes adattárolási megoldásról számoltak be, mely várakozások szerint rendkívül olcsón lesz bevezethető a kereskedelmi forgalomba.

A New Jersey-ben található oktatási intézmény és a Palo Altóban székelő nagyvállalat munkatársai által kifejlesztett egyszer írható memóriacella több GB adat eltárolására képes, még pedig rendkívül költséghatékony módon.

Craig Perlov, a Hewlett-Packard kutatási és fejlesztési részlegének egyik vezető kutatója elmondta, hogy az újfajta adattárolási technológia lényege nem más, mint egy PEDOT névre keresztelt, könnyen alakítható műanyag, mely ráadott alacsony feszültség mellett vezetőként, magas feszültség mellett pedig félvezetőként viselkedik. Amikor ezen speciális anyag egyes részeire magas feszültséget kapcsolnak, ezen részeken megváltozik a felület, vagyis ily módon lehetővé válik a digitális nullák és egyesek tárolása.

"Célunk nem más, mint egy olyan újgenerációs adattároló megoldás kifejlesztése, mely a jelenlegi flashmemóriákhoz hasonlóan kiválóan helyt állhat többek közt például a digitális fényképezőgépek, illetve a hordozható zenelejátszók piacán" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Perlov, majd hozzátette, hogy a PEDOT alapú memóriák a flashmemóriákhoz hasonlóan nem felejtenek, vagyis a PC-kben használt RAM-októl eltérően akkor is megtartják tartalmukat, ha nincsenek áram alatt.

Bár a PEDOT alapú memóriák egyelőre még csak egyszer írhatók, a kutatók elmondták, hogy a fejlesztések a terveknek megfelelően folynak, és ennek köszönhetően a közeljövőben el fognak készülni az újraírható PEDOT termékek is. A fejlesztők elmondása szerint egy 1 köbcentiméteres térfogatú PEDOT alapú memória körülbelül 1 GB adatot képes eltárolni, és ami talán ennél is fontosabb, rendkívül olcsón. Az igazsághoz tartozik, hogy a kutatók egyelőre sem a PEDOT termékek várható kereskedelmi árával, sem pedig piaci debütálásával kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #5
    "1 köbcentiméteres térfogatú"

    wow! akkor ez nem felületi tárolás? cool :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    gépparkot ad meg egy két okosabb embert esetleg...
  • Cat #2
    hát ennek megtekintéséhez nem kell az usába menni, ugyanis itthon is a bme n számtalan kutatást a nokia, ibm, sun és hasonlók finansziroznak