Franczy

iVDR: újgenerációs hordozható adattároló

Egy több céget magába tömörítő konzorcium várhatóan a januárban Las Vegas-ban megrendezendő CES (Consumer Electronic Show) szakkiállítást használja majd fel arra, hogy bemutassa a nagyközönségnek annak az 1,8 colos, Serial ATA interfészes iVDR (Information Versatile Disk for Removable usage) eszköznek az első prototípusát, mely a fejlesztők szerint nem más, mint egy újgenerációs hordozható merevlemez.

Toshiaki Hioki, az eszköz fejlesztésével foglalkozó konzorciumhoz tartozó Sanyo Electric egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a CES szakkiállításon a tervek szerint három különböző iVDR eszközt lehet majd megtekinteni, így például látható lesz egy normál ATA interfészes, 2,5 colos iVDR, egy Serial ATA interfészes, ugyancsak 2,5 colos iVDR, valamint egy Serial ATA interfészes, 1,8 colos iVDR. Ezen újgenerációs adattároló eszközök a HGST (Hitachi Global Storage Technologies) standján lesznek kiállítva. A HGST egy nemrégiben alapított merevlemezgyártó cég, melyet a Hitachi azt követően hozott létre, hogy idén júniusban felvásárolta az IBM merevlemezek gyártásával foglalkozó részlegét.

Az iVDR technológiát fejlesztő konzorcium tagjai hangsúlyozzák, hogy az iVDR eszközök nem egyszerűen csak a hagyományos asztali számítógépekhez csatlakoztatható hordozható adattárolók lesznek, hiszen a felhasználók például a megfelelően felkészített televíziós készülékekre, audiolejátszókra, valamint egyéb elektronikus eszközökre is minden további nélkül csatlakoztathatják majd az iVDR merevlemezeket. Ennek bizonyítékaként a januári CES-en várhatóan nemcsak az első iVDR adattárolók lesznek megtekinthetők, hanem már azon különböző digitális eszközök is, melyek az új technológiával kompatibilisek.

Hioki elmondta, hogy az iVDR-t fejlesztő konzorciumot idén márciusban nyolc elektronikai nagyvállalat, a Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a Phoenix Technologies, a Pioneer, a Sanyo, a Sharp, valamint a JVC hozta létre, jelenleg pedig már huszonnyolc taggal büszkélkedhet a társulás. Mindenképpen említésre méltó, hogy a nagyobb merevlemezgyártó cégek közül nemrégiben a Maxtor Corporation, valamint a Seagate Technology is csatlakozott a konzorciumhoz. A kereskedelmi forgalomban várhatóan a jövő évben bemutatkozó iVDR eszközök kapacitása 80-160 GB, ára pedig 160-250 dollár körül fog alakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!