Hunter

Valóra váltja a Mars a kolonizálók álmát?

Új adatok szerint a Mars olyan globális felmelegedésen megy át, ami jelentősen megváltoztathatja a bolygó éghajlatát néhány ezer éven belül. A Mars Global Surveyor által készített nagyfelbontású képek azt mutatják, hogy a déli-sark jégsapkája jelentősen zsugorodott két egymást követő marsbeli nyár között - ez az időszak hozzávetőleg két földi esztendőnek felel meg.

Ha a tendencia ilyen ütemben folytatódik és a jégsapka teljes mértékben fagyott széndioxidból áll, akkor "az egész sapka elpárologhat néhány ezer éven belül", nyilatkozott Mike Caplinger a Malin Space Science Systems munkatársa a New Scientist magazin számára. Így elegendő széndioxid szabadul fel, hogy a Marsnak egytizednyi sűrűségű légkört biztosítson a Földéhez képest. "Ez lehetővé tenné, hogy az űrruhák helyett egy oxigénmaszkban és egy jó meleg kabátban közlekedjünk a felszínen. Ez az amiről a gyarmatosítók is álmodnak" - mondta Caplinger. Mindazonáltal figyelmeztet is, hogy ilyen rövidtávú megfigyelésekből nehéz hosszútávú következéseket levonni.

David Smith a NASA Goddard Űrrepülő Központ szakértője szerint a jégsapka zsugorodása csupán egy éghajlati körforgás része, mint a földi El Nino. A nemrég lezajlott porviharok szintén hozzájárulhattak az olvadáshoz. A bolygó kutatók már rég felfedezték a jégsapka növekedésével és zsugorodásával összefüggő éghajlati ciklusokat a vörös bolygó esetében. Új, az előzőektől független megfigyelések, melyeket a Mars Orbiter Laser Altimeter végzett kétméternyi friss széndioxid-jeget mutat, mely az atmoszférából csapódik le a jégsapkákra minden télen, majd a tavaszi és nyári időszakban elpárolog. A nagyfelbontású képek lehetővé tették a tudósoknak az állandó déli jégsapkák tanulmányozását, miután az időszaki hó elolvadt. A képek méretes kerek lyukakat mutatnak, melyek 30-100 méter szélesek, több méter magas meredek falakkal, leginkább egy ementáli sajt lyukaira emlékeztetve. Sok árok fala néhány méternyit visszahúzódott egy marsbeli év alatt, Caplinger azonban nem talált bizonyítékot, hogy bárhova leülepedne a jég, ezért maradt a légkörbe való elpárolgás lehetősége. Mindkét megfigyelés megerősítette, hogy a jégsapkák felső rétegei fagyott széndioxidból állnak, hópelyheknek nincs nyoma, ahogy arra számítani is lehetett. Egyetlen meglepő dolog volt csupán, az időszakos "jég" sűrűsége.

Köbcentiméterenként 0,9 gramm, ami sokkal magasabb, mint a földi hó sűrűsége, ám nem olyan magas, mint a szilárd tömbökbe fagyott széndioxidé. Ez azt jelzi, a széndioxid a felszínen fagy jéggé, sem mint hópelyhek formájában hulljon, ami kisebb súlyú lenne a kristályok közti űrnek köszönhetően. A bolygókutatók remélik, az új adatok segítségével megérthetik a bolygón a múltban uralkodó éghajlati viszonyokat. Amiben biztosak, "valami érdekes dolog még várat magára, hogy felfedezzük" a Mars évszakaival és éghajlatával kapcsolatban, mondta David Paige a California Egyetem tudósa. Egyelőre még legalább egy évig tovább folyik a felvételek készítése, hogy láthassák vajon merre halad a folyamat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reboszi #15
    Na akkor kezdjük a legelején.
    1.Számításokkal bizonyítható, hogy a II. Világháborútól kb. 1995-ig fegyverkezésre költött pénz és energiaösszegből fedezni lehetett volna a terraformálási programot, és így nem 1000, hanem nehány száz, vagy esetleg még kevesebb év alatt át lehetne alakítani a Marsot.Egyébként az algás megoldás stimmel, de ma már vannak tervek légkörátalakítókról, és a géntechnikával lehet biomechanikus gépeket is alkotni.(Esetleg később még egy fajt is kreálhatunk, ami csak annak él, hogy nekünk légkört teremtsen.)
    2.Terraformálásra mindíg szükség lesz, mert:
    - Nem túlságosan dúskálunk a Föld típusú bolygókban, és valószínűleg nem is fogunk a mai számítások szerint.(Bár semmi sem biztos.)
    - Ha mégis ilyen bolygóra akadunk, akkor miből gondoljátok, hogy azon nem lesz egy másik intelligens faj, vagy nem lesz saját élővilága, amit mi csak tönkretennénk.Ha viszont lemásoljuk ezeket a bolygókat, akkor megóvjuk az élővilágukat, de magunknak is megteremtjük a kellemes feltételeket.
    - Harmadszor pedig egyátalán nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz ilyen nagy távokat megtenni, így lehet, hogy egyelőre csak a mi Naprendszerünkre kell támaszkodnunk.
    3.A fénysebességről, az energiamegmaradásról és a relativitáselméletről meg csak annyit, hogy réges-régen valamikor a Föld lapos volt, tengeri szörnyetegek lakoztak az óceánokban, és az ember mar meghalt volna 30 km/h-s sebességnél, mert a nagyokosok azt mondták.
    Végül pedig szeretnék érdeklődni egykét dologról.
    - Milyen mesterséges gravitációra gondoltatok pontosan?
    - Mit tudtok az űrhajók meghajtásáról?
    - Hogy számoltátok ki azt a néhány ezer évet?
    - És miből gondoljátok, hogy a Mars talaja terméketlen?
    Egyelőre ennyit, és várom az észrevételeket, válaszokat.
  • xtaki #8
    ha kepesek lennenk egy bolygo legkorenek szbalyozasara akkor ezt elsokent a sajatunkon kellne megtenni...
  • CAD #7
    Inkabb megnezem meg1x a Babylon5-t A Call to Arms-t...
  • Bekomman #4
    Türelem rózsát terem :)
    Nem kell más mint egy jó kis jégkorszak és párezer év múlva felolvasztják kis bob-ot és ő lesz az első
  • Lacc #3
    Szerintem várjuk meg azt a párezer évet :)
  • Kis-Bob #2
    szivesn lennék az első telepesek között...
  • rotator #1
    Nem rossz. A folyamatot megfelelő technikával akár meg is lehetne gyorsítani, azért pár ezer évig még a NASA se tervez előre. :)