Hunter

Magyarok találták meg a marsi életet?

Magyar tudósok állítása szerint élő organizmusokra utaló bizonyítékokat találtak a Marson, miután átrágták magukat a Mars Global Surveyor műhold által készített 60000 felvételen.

A három tudós elmondta, hogy a képeken látható több ezer sötét dűne pont a bizonyíték, melyek hasonlóak a Föld Déli-sarkán talált organizmusokhoz, ezek azonban a vörös bolygó havas déli sarkvidékén készült fotókon láthatók.

"Ezek a pontok azt jelzik, hogy a felszín alatti jégben olyan szerves anyagok vannak, melyek napenergiát nyelnek el és képesek megolvasztva a jeget az élet körülményeit biztosítani maguknak," - nyilatkozta a Ganti Tibor biológus, a csapat tagja. Magyarjaink felfedezése előtt azonban érkezett egy megjegyzés a Global Surveyor weboldalára, miszerint vigyázni kell a pontokkal kapcsolatos következtetések levonásánál. Az üzenet szerint: "A szenzáció, amit az olvadó marsbeli dűnékről készült felvételek sugallnak (pl. ezek a képek életformára utalnak, mint növekedő növényzet) csupán szokványos megnyilatkozása a bolygó tavaszi olvadásának".

A magyar kutató elmondta, a rideg marsbeli tél ideje alatt, amikor a hőmérséklet mínusz 200 Celsius fok alá zuhan, ezek az úgynevezett Mars Felszíni Organizmusokat vastag jégtakaró védi, ami később megolvad a bolygó kora nyári periódusában, ekkor a hőmérséklet valamivel fagypont felett van. A tudósok szerint a pontok kiszáradt organizmusok, melyek reaktiválják magukat, amint újra eljön a hidegebb, jeges évszak. Az Európai Űrhivatal nem hagyta figyelmen kívül a magyarok véleményét, ennek jeleként Agustin Chicarro az ESA Mars Express programjának vezetője Magyarországra érkezett, hogy nyomon követhesse a felfedezést.

"Javaslatot teszünk az ESA-nak hol, és milyen méréseket végezzenek és mikor, hogyan és mit fényképezzenek," - mondta Ganti, hozzátéve, hogy még nem született végleges döntés az ESA részéről a magyarok részvételéről a következő szondában. Elmondta továbbá, ha a magyar csapatnak - melynek további tagjai a szintén biológus Szathmáry Őrs és Horváth András csillagász - igaza van, akkor ez lesz az első valódi bizonyítéka az életnek a Marson. "Ez élet lesz. Ezek élő organizmusok és ezek lesznek az elsők, amit egy másik bolygón találtak," - erősködött Ganti Tibor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ity #16
    Axe:
    "Több milló galaxis van és azokban több milliárd naprandszer, és igen nagy a száma az eddig felfedezett földszerű bolygóknak is."

    Biztos én vagyok lemaradva, de úgy tudtam eddig földszerű bolygót nem találtak. (Nem találhattak.) Ha tévedek, javíts ki kérlek.
    A távolság miatt a Jupiter méretű (vagy annál sokkal nagyobb) bolygókat is csak az adott csillag "imbolygásából" következtetik ki, hogy ott esetleg egy bolygó lehet. Ekkora távolságok esetén a jelenlegi technmológiánkkal nem tudjuk közvetlenül megfigyelni más naprendszerek bolygóit (földszerűeket meg egyáltalán nem).
  • Mad Guy #12
    Ilyet szól haverom (a tóni :)
    - a marson mikrofonokat találtak a tudósok
    re én:
    - mikrofonookat?
    - ööö... jah :)
    - ja meg gondolom rámbó dzsimit is... nézz le rám min szatelit a nyúúúlra... :)