Franczy

A Microsoftnak még komoly gondokkal kell szembenéznie

[ZDNET] Habár a Microsoft a saját győzelmének tekintette a szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtöki döntését, független jogi szakértők szerint a bíróság döntése korántsem olyan kedvező a Microsoft számára, mint ahogy azt a cég vezetői gondolják.

Tény, hogy a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság korábbi döntését, miszerint a szoftveróriás céget fel kell darabolni, és az ügyet visszaküldte a kerületi bíróságra, ahol egyébként új bírói testületet kell majd összehívni az ügyben. Ennek az ítéletnek természetesen nagyon örültek a Microsoft vezetői, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fellebbviteli bíróság a céget ért, antitröszt törvénnyel kapcsolatos vádakkal teljes mértékben egyetértett, vagyis a cég további antitröszt perekre számíthat.

"Úgy gondolom, hogy a Microsoftot úgy kell elképzelnünk, mint egy olyan gyilkost, aki az egyik gyilkosságáért nem kapott halálos ítéletet, azonban valószínűleg egy másik gyilkossági ügyben már nem ússza majd meg ilyen könnyen a dolgot. A fellebbviteli bíróság ezen üggyel foglalkozó teljes apparátusa egyetértett abban, hogy a Microsoft a közelmúltban számos monopolizációs lépést tett, és a cég több esetben is megsértette a Sherman törvényt. Ez számomra lehengerlő" - nyilatkozta Rich Gray, a Szilícium Völgy egyik trösztellenes ügyekkel foglalkozó jogi szakértője, aki folyamatosan szemmel kísérte a Microsofttal kapcsolatos bírósági történéseket.


A CNBC televizíós fala előtt Tom Costello tudósít
a tőzsde helyzetéről a bíróság döntésének bejelentésekor

Jogi szakértők szerint az a döntés, hogy a Microsoftot nem kell feldarabolni, eltörpül amellett, hogy a cég antitrösztös ügyeiről egyáltalán nem feledkezett meg a bíróság. A szakértők elmondása szerint mostantól kezdve szinte már bármilyen fejlemény lehet az ügyben, az viszont már teljesen biztos, hogy a Microsoft a jövőben már nem ússza meg szárazon a dolgot, és a cég vezetőségének várhatóan jelentős mértékben módosítaniuk kell majd a Microsoft piaci stratégiáját. Egyesek szerint egyébként még az sem teljesen kizárt, hogy a céget valamikor mégis feldarabolják majd, ugyanis az ügyre ráállított, teljesen új személyekből álló bírósági testület akár így is dönthet majd, persze ez csak spekuláció. Bill Gates egyébként egy sajtókonferencián és egy TV interjúban is azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a Microsoft minden megoldásra nyitott, és bárkivel kész leülni tárgyalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #30
    naja. es spec lnuxrol nyomulok tthon, csak itt ahol most vagyok, itt spec vindoz van, de hat ez van.
    es akkor most ideirnek 1 nagyon nagyon fontos dolgot!
    en a HP pavilon elott uok 633as PIII CPUval, meg 64 rammal, meg a hoza adott W98al, meg a HP kulon CDjerol feltett cuccokkal, es a gep nem tud a standbybol visszajonni, kekkepernyo gyakran befigyel, meg neha csak ugy bezarja az ablakokat...ez a vindoz 1 KIBASZOTTMARKAS GEPEN, amit nem otthon tervezett 1 ember a penztarcajahoz merten, hanm 1 egesz halom mernok, es anyagi korlat nelkul. meg ezen sem stabil a vindoz. ha csak ennyi!
    es a kedvenc mondasom, amit minden linux-fan nak csak ajanlok:
    eloszor semmibeveszik
    aztan nevetnek raja
    majd harcolnak ellene
    es a linux megis gyozni fog!

    LINUX 4EVER!
    GPL Rulz
  • Bith #28
    Én úgy tudom, hogy akkor még lopnia kellett. Aztán lehet, hogy később már nyitottá tette, de akkor már el volt lopva (lehet, hogy pont emiatt lett nyílt).
    Egyébként asszem az egeret is a Xerox csinálta, vagy mi.
  • Lez #27
    A microsofttal az a baj, hogy programozás helyett a marketingre költenek (sajnos amíg ez működik nekik addig így is marad). Az egyes elemek meg szerintem igenis jók a Winben, csak aztán amikor a darabokat összerakják...
    A per bizonyos dolgaival meg nem értek egyet. Engem rohadtul nem zavar, hogy benne van az Explorer a Winben, és nem kell külön leszerválnom valahonnan. A linux distibekben is benne van a Netscape. És az is úgy jó ahogy.
    Na de megyek, mer' kezd fagyni a gépem. :))
  • Pali #23
    Vao. A Microsoft a leggenyább genya vállalat a planétán. A sikerének titka az időben kapcsolás, a jó marketing, és a totális gátlástalanság. Sokkal jobb világ lesz, ahol nem lesz Microsoft. Legalábbis nekünk, informatikusoknak, mert vagy 5-ször annyi kell majd belőlünk ha kihal a Windows.
    De sajnos már elkéstek ezzel a darabolással. Már túl nagy falat.
  • Maverick #19
    Na és nem beszélve arról, hogy vannak olyanok (nem sokan) :) , akik "freeware" windowst használnak!
  • ixyon #17
    ja
  • ixyon #16
    bocsi. a xeroxtol nem kellett lopni, mert a xerox azt megnyitotta. azert hasznalja ma is az osszes unx a window systemet
  • Frank #13
    Meg azt se felejtsetek el, hogy sorban veszi meg a jatekfejleszto cegeket es rakenyszeriti oket, hogy csak es kizarolag X-BOX-ra fejlesszenek.
    Vagy mint pl. Molyneux legujabb jatekanal a Project Ego-nal (ami pedig baromi jonak igerkezik) olyan szerzodest kotnek veluk, hogy csak arra keszitsek el a gamekat.
  • Bith #12
    Nem egészen jól mondod. A GEOS-hoz nem sok köze van.
    A Windows-t (persze nem ez volt a neve még akkor), azt az Apple lopta el a Xerox-tól. Aztán az Apple-től lopta el a M$.
  • ixyon #11
    hat igen. engem mar az MS maggyozott arrol, hogymennyit er... mar ha kiadnanak 1 jo prprogramot, mar engem az sem hatna meg, mert ezek 1*uen galadok. ez a mostani linux elleni kampanyuk szerintem undorito... meg hulyenek neznek mindenkit(mint ugye nekunk az governmentunk) mert a nyilt forraskod az ugye hatraltatja a fejlodest, mert ha valaki kitalal valamit, akkor azt mindenkivel kozli. mg ugye a nyilt forras sem egeszen szar, mert ottvan a FreeBSD licensze, amiek a kodjat fel lhet hasznalni kereskedelmi programokban. a hwswn azt olvastam, hogy a windozok egesz TCP/IP kezelese a FreeBSD atalakitott kodjabol van... mind1. a BSDt nem szidjak, mert az nakik jo, mert ami ott megvan, azzal nem kell dolgozniuk.
    es azzal meg szerintem semmi baj sincs, hogy egyre lassab kodokat csinalnak, mert kepzeld el, most mi van? pangas! es ha nem jon valami olyan cucc, ami uj gep vasarlasara kenyszeriti a kedves vasarlot, akkor meg qrvanagybaj lesz. mivel a jatekirok nem csinaljak ezt, mert ott van verseny, vagy az uzleti szfera vagy az oprendszerek marad. nos, az elobbinek mar nagyonregen egy 300as celeron is eleg, csak kell mell sok sok ram, mert az eleg mindenfele szovegszerkeszteshez, meg photoophoeg tablazatkezelohoz, meg emilhez, meg mindenhez. a 3Ds alkalmazasok piaca meg elhanyagolhato.(az elobbihez kepest). igy csak az oprenszernek kell valamit csinalni...