Mikeyy

Microsoft-AOL szerződéshosszabbítás?

Ezen a héten nagy valószínűséggel véget érnek az America Online és a Microsoft között folyó, nagy tétre menő tárgyalások, amelyeknek célja eldönteni az egymás szoftvereinek promóciójával kapcsolatos kérdéseket.

A tárgyalások nemrég megrekedtek, ugyanis a Microsoft olyan dolgokat követel az AOL-tól, amelyek már messze túlmutatnak a szoftver promóciós ügyeken. A szoftveróriás vétójogokat követel az olyan, harmadik partnertől származó szoftverek fölött, amelyeket az AOL szolgáltatásaiba integrál. Ilyen szoftverek például különböző média lejátszók, határidőnaplók és más olyan programok, amelyek konkurenciát jelenthetnek a Microsoft termékek számára. Az AOL ezt meglehetősen zsarnoki stratégiának tartja, azonban a Microsoft úgy gondolja, hogy joga van bizonyos fokú irányításhoz a rivális szoftverek fölött, amennyiben az AOL-t Windows operációs rendszerében népszerűsíti.

A Microsoft ígéretet követel az AOL-tól, hogy az semmiféle kártérítési eljárást nem fog indíttatni abban az esetben, ha bírósági ítélet születik arról, hogy a szoftveróriás megszegte az antitröszt törvényeket, amikor internetes böngészőjét a szinte monopolhelyzetben levő Windows operációs rendszerbe integrálta. A beépített böngésző így letaszította az akkor vezető pozícióban levő Netscape Communicator-t a trónról, és ez a szoftver most az AOL tulajdonában van.

A további követelések közé tartozik az is, hogy az AOL a mostani törekvéseknél sokkal gyorsabban tegye lehetővé, hogy domináns üzenetküldő szolgáltatása kompatibilis legyen a Microsoft és más vetélytársak szoftvereivel. Az AOL azt állítja, hogy dolgoznak a kompatibilitás megoldásán, de jelenleg a biztonsági és a személyes adatok védelmével kapcsolatos problémák kiküszöbölése van az első helyen.

A két internetes nagyhatalom azért folytat most ilyen intenzív tárgyalásokat, hogy találjanak egy, a mindkét fél számára elfogadható módot az idén januárban lejárt kereszt-licensz szerződés meghosszabbítására. Amennyiben a tárgyalások sikeresen végződnek, akkor a Microsoft az AOL vezető internet szolgáltatásának szoftverét is integrálni fogja a Windows XP operációs rendszerbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #5
    a szponzorok közt nyilván megtalálhato a microsoft magyarország....
    aki ide jár az már álmábol fölkeltve is fujja,hogy mi van az xpben,miért menő az xp és miért kell hosszu sorokat alkotni a boltok előtt a megjelenés napján,hogy megvehesd.
    na ez a reklám....