Franczy

Nem darabolják fel a Microsoftot

A Microsoft vezetőit minden bizonnyal nagy örömmel töltötte el, hogy a szövetségi fellebbviteli bíróság bejelentette, hogy hatályon kívül helyezi a Microsoft antitröszt perben korábban hozott ítéleteket, melyek többek között arra kötelezték volna a szoftveróriást, hogy a jövőben kettévágva működjön.

A Microsoft háza táján tehát egyelőre semmilyen komolyabb változás nem lesz, és a fanatikus Microsoft drukkerek is örülhetnek, hogy a cég egyben marad. Az Amerikai Szövetségi Fellebbviteli bíróság egy 125 oldalas határozatot küldött át a Washingtoni Szövetségi Fővárosi Bíróság számára, melyben az áll, hogy a céget nem kell feldarabolni, ám azzal a fellebbviteli bíróság is egyetértett, hogy a Microsoft korábban illegális módon olyan lépéseket tett, mely lépések a piac monopolizációjára irányultak. Kiemelendő, hogy a fellebbviteli bíróság arra is utasította a kerületi bíróságot, hogy vizsgálja meg újra a korábban nagy port kavart szoftverkapcsolásos ügyet. Emlékezetes, hogy ebben a perben azzal vádolták a Microsoftot, hogy az Internet Explorer szoftvernek a cég Windows operációs rendszerébe való beágyazása káros hatással volt a szoftverpiaci szabad versenyre.


"Örömmel fogadtuk a fellebbviteli bíróság döntését, mely kimondja, hogy a Microsoft illegális lépéseket tett annak érdekében, hogy a szoftverpiacon monopolhelyzetbe kerüljön. Hamarosan áttekintjük a bíróság döntését, és megvizsgáljuk a lehetséges következő lépéseket is" - áll az Igazságügyi Minisztériumnak az üggyel kapcsolatban kiadott nyilatkozatában. A Microsoft képviselői a bírósági döntés kapcsán egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Az Igazságügyi Minisztérium és tizenkilenc amerikai állam jogi képviselői még 1998-ban perelték be a Microsoftot, mondván, hogy a szoftveróriás megsértette az Amerikában hatályban levő antitröszt törvényeket. A fellebbviteli bíróság mostani ítéletét majdnem kereken egy évvel azután hozta meg, hogy a szövetségi bíróság tavaly nyáron egyszer már kimondta, hogy a Microsoft megsértette az antitröszt törvényeket, és a szoftverpiacon monopolhelyzetbe próbált kerülni. Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró azzal kívánta megbüntetni a Microsoftot, hogy kimondta, a céget két részre kell feldarabolni. Jackson bíró elképzelése szerint a Microsoft egyik része az operációs rendszerek, másik része pedig az alkalmazások fejlesztésével foglalkozott volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #20
    azért mert lehet az általad leirt modon is használni az nem azt jelenti hogy ugy is kell.
  • Lez #14
    Hát nem vagyok éppen Microsoft barát, de ki a halálnak van kedve külön megvenni az IE-t? Vagy akárcsak letölteni valahonnan, ha nincs beágyazva a Winbe? Ezért tehát nem tudom hibáztatni Billyt, akár kib*szott a Netscape-pel, akár nem. Az AOL-ról meg ne is beszéljünk. Ők is elég trösztgyanúsak szerintem Amerikában. A böngészőjük csak a saját internet szolgáltatásukkal működik (ha jól tudom), ez nem termékkapcsolás? Egyébbként meg aki utálja az MS-t, annak ajánlom a linuxot, azon meg úgyis Netscape-et használ mindenki.
  • yurii #11
    ugye ti sem csodálkoztok?
  • Robert #10
    Egyet értek. Ahol a pénz ott a hatalom.
  • MuERTe #9
    az a hihetetlenül ártatlan arc:))
    a képaláirás lehetne ez:
    "ugyan már kérem,hát ugy nézek én ki mint aki megb*szná az anyját pár rongyos dolcsiért?"
    :)))))
  • [Red] #5
    jaja