Franczy

Open-Source - MS összecsapás várható

Gondolom sokan közületek emlékeznek még arra a bizonyos "Mundie beszéd"-re, melyet Craig Mundie, a Microsoft alelnöke tartott az elmúlt hónapban, és amelyben elmondta, hogy szerinte a nyílt forrású szoftvereknek egyszerűen nincs jövőjük, sőt Mundie szerint az ilyen szoftverek még károsak is lehetnek a szoftverpiac egészségére.

Erre a botrányos beszédre aztán számos válasz érkezett a nyílt forrású operációs rendszereket és egyéb szoftvereket fejlesztő csoportosulások képviselőitől, eddig azonban úgy tűnik, hogy a különböző vélemények egyik fél esetében sem találtak meghallgatásra, inkább csak elszálltak egymás mellett. A legfrissebb híradások szerint júliusban ezügyben változás következhet be, mert a tervek szerint ebben a hónapban Craig Mundie részt vesz majd egy nyílt Open-Source konferencián, így a szembenálló felek végre szemtől szembe ütköztethetik majd álláspontjaikat, és talán a személytelen vádaskodásoknak is vége szakad majd.


Craig Mundie
A várakozások szerint Mundie arról fog majd előadást tartani, hogy a Microsoft hogyan áll hozzá ehhez az egész nyílt forrású kérdéshez. Mundie a korábbi beszédéhez képest minden bizonnyal visszavesz majd egy kicsit az iramból, és megpróbálja majd felvázolni a Microsoft nyílt forrású kezdeményezéseit, melyek egyébként ténylegesen léteznek, hiszen a szoftveróriás némely szoftverének a forráskódját némely partnerének rendelkezésére bocsátja, ám a cég vezetői szerint ez a cselekedet egyáltalán nem hasonlítható az egyéb nyílt forrású csoportosulások tetteihez. Mundie abban a bizonyos emlékezetes beszédében azt mondta ugyanis, hogy a nyílt forrású szoftverek sértik a programozók szellemi tulajdonát, és hogy szerinte igazán minőségi, megbízható szoftvert csak a Microsofthoz hasonló komolyabb szoftvercégek tudnak készíteni. Aki esetleg nem tudná, a nyílt forrású szoftverek olyan programok, melyeknek forráskódját lényegében bárki ingyen megnézheti, és akár változtathat is rajta, később pedig a saját változtatásait meg is oszthatja a többi programozóval.

A két ellenérdekelt programozói csoportosulás szellemi összecsapására a jelenlegi tervek szerint július 26-án San Diegoban kerül majd sor, az O'Reilly Open Source Convention keretein belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #4
    "...később pedig a saját változtatásait meg is oszthatja a többi programozóval."

    Ezt csak annyiban pontosítanám, hogy meg KELL osztania.
  • MuERTe #2
    "szerinte igazán minőségi, megbízható szoftvert csak a Microsofthoz hasonló komolyabb szoftvercégek tudnak készíteni. "
    ugyan hol rejtegetik?
  • Dikkma #1
    Üssetek :))