Berta Sándor

"Tisztábbá" tenné a keresési eredményeket a Google

Hatékonyabb, pontosabb és biztonságosabb lesz az óriáscég szolgáltatása.

A Google még tavaly májusban, a Google I/O 2021 rendezvény keretében mutatta be a Multitask Unified Model (MUM) nevű technológiát, amely megbecsüli az internetes keresések mögött lévő összefüggéseket és szándékokat, s a teljes folyamatot hatékonyabbá és biztonságosabbá teheti. Pandu Nayak, a cég keresésért felelős alelnöke most kitért a fejlesztés részleteire. A MUM a mesterséges intelligenciának köszönhetően gyorsabban gondoskodhat precízebb eredményekről, ezerszer hatékonyabb, mint a BERT nevű elődje, 75 nyelven van képezve és az információkat képes kiszűrni a videókból, a képekből és az audioanyagokból is.

Ha a társaság jobban érti a kereséseket, akkor távol tudja tartani az embereket az undorító és erőszakos tartalmaktól, ha azokkal nem akarnak konfrontálódni. Amennyiben például a felhasználók Miley Cyrus Wrecking Ball című zenei videóját keresik, akkor a Google először automatikusan a klip cenzúrázatlan változatot fogja megjeleníteni, amelyben az énekesnő fedetlen keblekkel látható. A MUM miatt azonban lehetővé válhat az ilyen jellegű anyagok kiszűrése.

A területen folyamatosan sikerül egyre jobb eredményeket elérni. A BERT a sokkoló tartalmak váratlan felbukkanását 30 százalékkal tudta csökkenteni. A MUM tovább javíthat a helyzeten és egyúttal megoldhatja a keresési algoritmus lehetséges előítéleteivel kapcsolatos problémákat is.

A megoldás ráadásul figyelheti is a kereséseket: például, ha valaki a Sydney Suicide Hotspots kifejezésre keres rá, akkor megjelenít egy Wikipédia-cikket a különösen gyakran használt öngyilkossággal összefüggő dolgokról. A rendszernek ugyanakkor rendkívül nehéz dolga van, hiszen meg kell különböztetnie egymástól a krízishelyzeteket és az egyszerű kereséseket. Első megoldásként a jövőben meg fognak jelenni az öngyilkossággal kísérletezőknek segítő forródrótok és a lelki segélyszolgálatok elérhetőségei. A cél az, hogy az érintettek csupán néhány kattintás után szakemberektől kaphassanak segítséget.

A funkciók számos nyelven lesznek elérhetők és azokat a következő hetekben és hónapokban fokozatosan integrálják a Google keresőjébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #13
    A kapitalizmus azért működik úgy ahogy mert vannak országok, a profit maximalizálása pont azon múlik, hogy Ne legyen globalizáció, hiszen egyszerűbb a szegényebb országokat kihasználni.
    A szabad kereskedelem része a kapitalizmus nak, vagyis a short nem tiltható. Akkor ugye nem a globális valuta a megoldás.
    Ha savat és bázist össze öntesz, abból víz, sók és CO2 keletkezik egyik sem fog megölni egy jól szellőző helyen, főleg ha tudsz úszni. Látod megintcsak a tudás hiánya.... De akkor is jobban tudja.
    Vagyis neked magadnak kell megcsinálni a munkákat otthon, mert nincs kire bízni... Sokat elmond ez is.

    Akkor mi legyen a kapitalizmus tovább fejlődése lenne a globalizmus ami a végén talán fel is számolná azt. De nem mert hát muszáj mások kihasználásához ragaszkodni.

    Minél több különböző nézet találkozik annál nagyobb az esély egy probléma megoldására. Most éppen az ellenkezője amit erőltetünk
  • Dodo55 #12
    "Kepzett szakamber? Lattal mar epitkezest? Programozok tobbsege a forumokon kerdezi meg a legalapvetobb dolgokat is, es nem csak azok akik ez egyetemen ulnek)"

    Jajj, ez csak most tűnt fel :D

    1. Soha nem láttam még építkezést, mert nem szeretem ha a szemembe megy a por és inkább becsukom ha épp egy építőipari projektben kell részt vennünk. És bevallom a bizonyítványukat sem kértem el eddig azoknak, akiket zaklattam néha a hülye kérdéseimmel amikor a lakásomban rendbe akartam valamit tenni és a youtube videók meg random haverok tanácsai alapján nem boldogultam elsőre, de bizonyára mindig sikerült teljesen véletlenül beblöffölniük nekem valami értelmes tanácsot amikor gyorsan le akartak rázni, nehogy beégjenek.

    2.

    var skill = 0;
    function felejtes (){
    skill>0?skill--:0;
    }
    var felevsokido=1000*60*60*24*180;
    var idovasfoga = setTimeOut(felejtes, felevsokido);

    function doFeladat(feladat){
    feladat.reszfeladatok.forEach(async function(rf){
    if (rf.skillNeeded>skill){
    var segitseg = await Internet.askForHelp(rf);
    tudat.felfogaspipeline.push(segitseg);
    await tudat.lonvilagossag();
    }
    try {
    rf.solve(tudat.compilesolution(rf));
    }
    catch (elbaszas){
    tudat.push(elbaszas.tanulsagok);
    throw new Elbaszas(elbaszas);
    }
    clearTimeout(idovasfoga);
    skill++;
    idovasfoga = setTimeOut(felejtes, felevsokido);
    });
    }

    life.on("feladat",doFeladat);
  • Dodo55 #11
    Értelek, csak azt nem, hogy a kapitalizmus és a globalizmus közt miért nem látod a szakadéknyi távolságot.

    Mert a globális _gazdasági_ együttműködés nagyon nem egyenlő a lokális társadalmak és kultúrák erőltetett összeolvasztásával. Lásd, jól jön otthon a hypo meg a sósav is, mégsem öntöd őket össze, mert nem egy hatékonyabb szert kapnál, hanem a mentő vinne el nagy eséllyel...

    A globális pénz helyett pedig talán az is érne valamit, ha a nemzeti valuták elleni short ügyletek egy terrorcselekménnyel esnének egy elbírálás alá.
  • Agyturbinikusz #10
    Akkor elismered a globalis egyuttmukodes nelkul kb semmi nem lenne abban a formaban ahogy most van?

    Az meg mar a szent globalizmus nem?
    A legtobb elektronikaban hasznalt nyersanyag igen korlatozott modon ujrahasznosithato.
    Az ikarusz nem volt versenykepes mert draga volt a tech ezert hoztam fel, hiaba keszult a blokkontveny csepelen, ha csak kb 1/3-ad-1/2-e volt hasznalhato az osszes elkeszult ontvenynek, amkor a az importalt kacatok hada ugy dragult az FT romlasa miatt hogy nem volt ertlme importalni?
    Vagyis egy globalis penz ezt lehet megoldotta volna? Lasd Euro?

    Vagyis mindenki agall ellene, de megiscsak az elonyeit akarja mindenki.
    Hihetetlen kepmutatas nem?
    Az meg vegkepp nem fer bele sok fejbe, hogy egy globalis osszefogasnak nem kell a kulturak kihalasaval jarni, epp ellekezoleg, terjedne minden iranyba.
    Az hogy a multra kell kenni mindent, es ezeft nem tenni semmit a jovoert, foleg akar 300 ev tavlatabol...nem mondok semmit.
    A multal meg kell bekelni, es a jelenben a jovot epiteni. A jovo pedig eleg erdekes, hiszen az adott populacio minnel nagyobb annal kiszolgaltatottab, es a kihalas eselye is folyamatosan novekszik aranyosan a populacioval....
    Hiszen az adott faj azonos eroforrasokon osztozik, minnel tobb van belole, annal kisebb szelet jut egyenenkent.
    Vagyis a nacionalista gyerek csinalas csak ront a helyzeten..
    Az meg mar vicc, hogy amikor megkerdezed a nacionalista magyart hogy miert is van 2-3 gyereke, akkor az a valasz, hogy az adokedvezmeny miatt, szerintem ezt a gyerekeknek is el kell mondani, hogy ennyire szeretik (oket) penzt.

    Gratulalok.

    PS

    Kepzett szakamber? Lattal mar epitkezest? Programozok tobbsege a forumokon kerdezi meg a legalapvetobb dolgokat is, es nem csak azok akik ez egyetemen ulnek)
    A szakamber garda katasztrofa, van 1-1 aki kilog felfele, de az mar reg nem MO-n dolgozik, hiszen meg azt sem dontheti el, hogy felmondhat-e, vagy mennyit akar tulorazni. Aki valamire akarja vinni, az 110% nem MO-n fog probalkozni, mert ott csak labon lovi magat max.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.03. 02:27:17
  • Dodo55 #9
    "Parancsolj, bányák tekintetében kezdj el ritka föld fémeket banyaszni és finomítani, vagy építs szilícium megmunkáló üzemet."

    Dehát írtam is helyből, hogy ez valóban a nehezebb része a kérdésnek. És még egy részmegoldást is írtam: tartósabb, illetve nehezebben elavuló (bővíthető/moduláris) műszaki / elektronikai cikkek gyártása. Rögtön kevesebb alapanyag kéne ezekből az után, ha elindulna erre az ipar.

    "Kicsi rasszista kultúra felsőbbrendűségi komplexussal mint oly sok másik ország."
    Bizonyára van az a nézőpont, amiből ezt látni. Meg van az a nézőpont, amiből meg azt, hogy egy 50 éven át bizalmatlansággal és gyanakvással mérgezett - sajnos akár generációkon átívelően is kifejtve a hatást - társadalom egészséges tagjai igyekeznek lelket verni az önbecsülésüktől, kitartásuktól és konstruktív beállítottságuktól eltérített társaikba, illetve tartani azt saját magukban is. Mert vannak emberek, akik nem hisznek magukban, nem hisznek a lehetőségeikben, mégis sikereket érnek el. Írtózatosan szerencséseknek hívják őket. Aki meg nem tartozik közéjük, az meg kénytelen előbb elképzelni bármit is, amit szeretne elérni, ehhez pedig valljuk be, nem ártanak a fentebb sorolt egészséges jellemvonások. Még akkor is, ha egyébként földrajzilag tényleg egy kiemelkedően jó adottságokkal bíró helyen élünk és akkor is, ha egyébként a világ jelenlegi fejlettségéhez a nemzetünk tagjai kiemelkedő mértékben járultak hozzá a történelem során és járulnak a mai napig, sőt még akkor is, ha már volt rá párszor példa, hogy Európa legerősebb birodalmainak egyike voltunk (legutóbb az osztrákokkal együtt, igen, de fordítva ők is velünk).

    "A 200 széria motorja nem véletlen MAN Licence? A pneumatikus részek Festo? Az automata váltó Prága? Szeretnél még valamit hozzátenni ez ügyben?"
    Először is én arra reagáltam, hogy te feldobtad az Ikarusok életképességének kérdését a piacon. Nem állítottam olyat, hogy az utolsó csavarig magyar alapanyagból készült volna, de mint kész, komplex termék egyébként az volt. Másodszor pedig írtam: "kölcsönösen hasznos összefogás közös értékek mentén akivel csak van értelme, de szigorúan visszaélésekre alapot adó kapcsolt vállalások nélkül". Értsd, nyilvánvalóan haszna van az együttműködésnek másokkal, de vannak egészséges határok, amiket nem szabad átlépni, nem szabad engedni, hogy lokális, főként társadalmat érintő ügyekben külső érdekeket kiszolgáló idegen befolyások érvényesüljenek. Ezért jó, hogy sok nemzet van a világon, pl. ha a MAN, vagy mögéjük beállva az NSZK a D2156-osok licenszéért cserébe kikötötte volna, hogy az Ikarusokat vezető buszsofőröknek németül kelljen köszönnie az utasoknak (hogy mondjak valami szemléletes hülyeséget), akkor erre pofánröhögjük őket és keresünk más gyártót, aki korrektebb feltételeket kínál. Ez szimpla kapitalizmus, de még messze sem globalizmus.

    "Akkor miért is tranzit ország a legtöbb esetben még azoknak is akik menekülnek?"
    Mert papíron csak (ha jól emlékszem) az ötven valahányadik leggazdagabb ország vagyunk. Meg e mellé még hírhedten bevándorlásellenesek is a 2015-ös történések óta. Plusz most az ukránoknak is megmondtuk, hogy érezzék magukat otthon, ugyanannyi segítséget kapnak, amennyit egy magyar is ha bajban van: 3 hónap, utána meg van munkalehetőség jó pénzért. Mindig vannak dolgok, amik ki vannak találva, meg vannak amik pont úgy jönnek jól, ahogy voltak és akkor örülni kell. Részben józan ész, részben szerencse is.

    "a teljes önellátás max középkori szinten lehetséges a legtöbb országban"
    Még egyszer mondom, nem gondolom megvalósíthatónak / élhetőnek rövid távon a _teljes_ önellátást, de egyébként a világ hivatalosan 9. legtöbb lábon álló gazdaságával pont a legszerencsésebbek egyike ilyen téren Magyarország. Igen, nyilván ebben a külföldi cégek itteni tevékenysége is benne van, de ha el kell játszani a gondolattal, akkor egyébként pl. valami kényszer szülte szélsőséges helyzetben ez mindegy lenne, a technológia fizikailag itt van, a képzett és tapasztalt szakemberek akik ezekkel dolgoznak itt vannak, többségük itteni magyar, így egyedül az alapanyag lenne némileg kérdés, ahogyan azt korábban is elismertem.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.03. 01:34:08
  • Agyturbinikusz #8
    És az a 100 milliárd ott fog ülni a keretben melletted és a Himnuszt énekli egész nap?
    Az első idézett mondat folytatása az smafu, pedig öt van a vessző az idézet végén.

    Érted most is ott tartunk hogy a gazdaság motorja egy folyamatos infláció, Minden téren egy adott méretű bolygón, a nagytőke pont azon van, hogy minél több fogyasztó legyen..... Á nem önellentmondás részedről itt emlegeti a kaptilazmust és azt sem tudja mit jelent... Biztosan jó összeesküvés emletben hiszel? Mert ahogy látom már ehhez is kevés vagy mostanában, keress valami egyszerűbbett mint a biblia ott legalább le van írva mit kell gondolni, nem kell áltudományos fantáziát tornaztatani.... talán állj be papnak.
  • Agyturbinikusz #7
    Parancsolj, bányák tekintetében kezdj el ritka föld fémeket banyaszni és finomítani, vagy építs szilícium megmunkáló üzemet.
    Ennél egyszerűbb dolgok sem mennek, nem MO-n de még nagyobb országokban sem. Mert banyaszni ott kell ahol éppen van... Gyémánt bánya? Mert ipari jelentősége vitatható...
    Ennyit arról mennyire jó helyen van az országok többsége, de folytatjuk, szerintem kezdj el földgázt exportálni.
    Tudod Zala megye, még a cocializmus idején, az USA volt aki az olajmezők megnyitását elintézte.
    A Volga csak nem egy Chevy?

    A 200 széria motorja nem véletlen MAN Licence? A pneumatikus részek Festo? Az automata váltó Prága? Szeretnél még valamit hozzátenni ez ügyben? Mert a műanyag előállításához szükséges olaj sem mindegy honnan van.
    Vonzó magyar föld?
    Akkor miért is tranzit ország a legtöbb esetben még azoknak is akik menekülnek? Kicsi rasszista kultúra felsőbbrendűségi komplexussal mint oly sok másik ország. Érdekes pl Dél Afrika Köztársaság vagy Zimbabwe lakóit miért nem látjuk, főleg nem tömegekben? Mert iskolázottak és a világ bármely pontján keresettek...
    Maradjunk ennyiben.

    Érdekes a nap végén pont az összefogás ami Mindenkit kihizhat, mert mint írtam az ökoszisztéma/erőforrások nem állnak meg a határvonal mentén ha tetszik ha nem. Aki ezt nem fogadja el azzal a ténnyel karöltve, hogy a teljes önellátás max középkori szinten lehetséges a legtöbb országban, főleg ekkorra populáció mellett, hát javaslom a teljesen bezárt nemzetiszocialista megoldást mint Észak Korea. Sok sikert kívánok. (Különben nem látod hogy Psychologiaí kísérlet folyik, a berögzült konspricaió elméletet akarom addig csavarni míg önmagába roskadó ellentmondás lesz a vége ami őrületbe kergeti a tulajdonost, így sikerült Tesuto kollégát kirugatni a PH-rol) :)
  • kvp #6
    "Látom értelmezni nem tudsz, van 8 milliárd ember, ha egy gyerek születik akkor 8 milliárd+1 ember lesz,"

    Ha meghal 4, de szuletik 2 ember, akkor negativban vagyunk. Az, hogy Afrikaban is meghal 4 de szuletik 10, az minket nem erdekel. Ha nallunk nem szuletne egy gyerek sem attol meg ugyanugy pluszban maradna a teljes Fold, de mi mint nep kihaltunk. A bolygo egyebkent akar 100 millio embert is siman eltartana ha a nagytokesek a profit erdekeben nem korlatoznak a fejlodest.

    Magyarorszagnak boven eleg lenne szinten tartani a lakossagat. Ha minden orszag igy tenne, akkor minden stabil lenne. Mind tarsadalmilag, mind gazdasagilag. Marpedig a bekehez ez boven eleg.

    ps: Az ensz szerint par evtized mulva mar Afrikaban is lakossagfogyas varhato. Az afrikai tulnepesedes miatt onkent kiirtani magunkat (egy masik kontinensen) eleg agyhalott gondolat.
  • Dodo55 #5
    "a korlátozott erőforrások"
    Gondolom akkor ezért korlátozzák vért verejtékezve a kőolaj kitermelését is (ahol így az árnövekedés már csak másodlagos járulékos hatás), meg ezért akarják visszaszorítani a húsállatok tenyésztését, hogy valid legyen ez az érv, és akkor a CO2 téma tényleg csak ürügy.
    (Nyilván azt nem vitatom, hogy néhány fontos ritkaföldfémből lehet valóban korlátozott a jelenleg kitermelhető készlet, de tartósabb / modulárisan upgrade-elhető termékek gyártásával ez sem lenne valószínűleg annyira égető probléma)

    Jó, persze, pl. 50 milliárd ember már biztos durván sok lenne, de a jelenlegi fejlettségi szintünkön néhány milliárd biztosan nem osztana vagy szorzana még, ha a problémákra valóban megoldásokat igyekeznénk találni és nem pedig más nemzetek szopatására ürügyként alkalmazni azokat mindenféle, a lokális fejlődést visszavető és az önellátási képességet romboló szabályozással.

    "milyen jók voltak az Ikarus buszok, senkinek nem kellettek ha piaci alapon nézzük"
    Nem ismerem az akkori piaci viszonyokat, de műszaki tekintetben tudomásom szerint a maga idejében a 200-as szériát világszinten nagyon komoly elismerés övezte. És utána pont az önellátással jöttél, amire ez pont, hogy egy kítűnő példa: rengeteg ezek közül, amit nem evett meg a rozsda és/vagy nem hanyagoltak el, az több, mint 50 év után még mindig teszi a dolgát és némi jóindulattal (figyelembe véve, hogy az alapvető fejlesztések a 60-as, 70-es években zajlottak) még azt is mondhatjuk, hogy a mai napig értékelhető színvonalon.

    "2 út van vagy háború vagy összefogás"
    Van az 4 is:
    1. kölcsönösen hasznos összefogás közös értékek mentén akivel csak van értelme, de szigorúan visszaélésekre alapot adó kapcsolt vállalások nélkül
    2. nálunk gyengébb nemzetek kihasználása (ha nagyobbak/erősebbek közé tartozunk és kapzsik vagyunk)
    3. nálunk erősebb nemzetek általi "kihasználtatás" (ha a kicsik/gyengék közé tartozunk és lokálisan egy-egy problémát kezelni képtelenek vagy nem akarók kormányoznak)
    4. háború (ami lehet akár a 2., akár a 3. pont következménye is ha nem vagyunk résen)

    Az 1. pont egyébként nem egyszerű műfaj, nem véletlenül nem ez a leginkább jellemző a világon, de úgy tűnik, mintha Magyarország mostanában ebbe az irányba igyekezne leginkább és annak is látni jeleit, hogy működhet a dolog, hiába vagyunk relatív kicsik és hiába vannak (az irigyek által) kívánatosabb földrajzi adottságaink, mint olyan zűrösebb tájakon fekvő kisebb országoknak, akiknek a világon már korábban sikerült önálló érdekvédelmi képességekre szert tenniük.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.02. 17:05:33
  • Agyturbinikusz #4
    Látom értelmezni nem tudsz, van 8 milliárd ember, ha egy gyerek születik akkor 8 milliárd+1 ember lesz, matek ugye nem az erőssége az úrnak. Vagyis a gyerek csinalda növeli a populációt.....akkor is ha lokálisan többen halnak meg, globálisan akkor is nő a populáció....
    Ergo a nacionalista eszme a globális kormány szolgálatában áll, hiszen a korlátozott erőforrások miatt a háború nem kérdés max a mikor.
    Sajnálom hogy ennyire átverték az urat.

    Látod az állam kapitalista rendszer milyen jól működik pl Oroszország, vagy akár Amerika... Hiszen azért értünk el ide mint globális faj, mert az erőforrások megosztása létrehozta a lokális speciális termelés lehetőséget... Látod milyen jók voltak az Ikarus buszok, senkinek nem kellettek ha piaci alapon nézzük vagy a Pannónia motorok...
    El vagy tévedve nem kicsit, a mai világban lehetetlen minden államnak önellátó módon berendezkedni, ha ez nincs akkor 2 út van vagy háború vagy összefogás, te a háborút akarod nagyon, hogy a nagytőke haverokkal jóban legyél...aljas dolog ez nem kicsit
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.02. 12:34:22