Berta Sándor

Emberként fog gondolkodni a Google keresője

A Google naponta több mint 3 milliárd keresést dolgoz fel és a közeljövőben jelentős változások várhatók a működésében. A szolgáltatás hamarosan szavak nélkül is meg fogja érteni a felhasználókat.

Elizabeth Reid számítógépekkel foglalkozik. Egy egyszerű példával szemléltette, hogy jelenleg mi a probléma a Google keresőjével: a kerékpárváltója fotóját mutatja, amelynek egyik alkatrésze eltört, azonban fogalma sincs, hogy azt hogy hívják. Így természetesen rákeresni sem tud a problémára a neten, legfeljebb felhívhatja egy hozzáértő barátját, hogy segítsen neki. Azonban informatikusként inkább a Google-t hívná segítségül, ha tehetné.

A probléma oka, hogy a számítógépek másképp értelmezik az információkat, mint az emberek és szükségük van pontos megnevezésekre, melyek nélkül tehetetlenek. Ez vezetett oda, hogy Reid és csapata egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amelyet most a Google Seach On nevű rendezvényén mutattak be. A rendszer neve Multitask Unified Model (MUM) és a mesterséges intelligenciára épül. A céljuk az, hogy a technológia megértse, hogy mit akar a keresést végző személy, míg a távlati elképzelés az, hogy a kereső hosszú távon úgy gondolkodjon, mint egy ember.

A MUM nem csupán a szövegeket tudja feldolgozni, hanem a képeket is. Vagyis a felhasználóknak elegendő egy képet készíteniük egy elromlott alkatrészről és feltenniük a kérdést, hogy hogyan javíthatják meg azt vagy hol szerezhetnek be egy újat. A funkciót a következő hónapokban integrálni fogják a Google Lens képfelismerő alkalmazásba, de a kapcsolódó kérdéseket kizárólag angol nyelven lehet majd megfogalmazni.

A szakember hozzátette, hogy a megoldásnak akár videók is megadhatók lesznek. Ezáltal felismerheti a YouTube rendszerében elérhető filmek témáját és azokhoz kapcsolódó felvételeket tud javasolni. Szintén lehetőség lesz hangos keresésekre, de a kutatók a mobiltelefonokba integrált diktálási funkció helyett egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amelynek segítségével úgy lehet majd beszélgetni a szolgáltatással, mint egy baráttal.

A Google nem csupán meg akarja válaszolni a feltett kérdéseket, hanem ezzel párhuzamosan alternatív lehetőségeket is be szeretne mutatni. A következő hónapokban várható egy ilyen, Things to know nevű modul integrálása is a rendszerbe. Egy ételfotó esetén kaphatunk receptet, helyet, ahol ehetünk olyat és egyéb lehetőségeket. A keresésekben a jövőben az eddiginél több kép fog megjelenni. Az alkalmazott algoritmus ugyanis felismeri majd, hogy valaki egy fotóval összefüggésben keres valamit, akkor automatikusan ki fog listázni felvételeket is.

Az összes újítás először a mobiltelefonokra érkezik majd és csak azután az asztali számítógépekre. Ennek oka, hogy a mobilkészülékek jelentősége folyamatosan nő, immár az összes keresések több mint fele ilyen eszközökről valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandeeeeee #13
    Jujj de jó lesz! Nincs még elég frusztrált, digitális őrülettől megzakkant fiatal és felnőtt ember a Földön. Kell még valami újítás, hogy még több hülye, frusztrált, zakkant ember legyen ezen a sárgolyón. Ki kell kapcsolni az egészet már a g...be. Le kell lassulnunk, mert tönkremegyünk bele. Neurotikusak leszünk, már népbetegségeket okoz az egész Földön a sok közösségi média, és a vele járó lelki káosz.
  • t_robert #12
    Amúgy alapvetően nekem is ez a megoldás jutna elsőre eszembe. Előbb megpróbálnék valami általános dologra rákeresni, mint mondjuk a kerékpár váltó működés vagy részei. Aztán ha már sikerül kideríteni a konkrét alkatrész nevét, akkor már azon el tudnék indulni talán. Amúgy nincsen ez másként mondjuk egy windows vagy office segítségben sem. Azt várja tőlem, hogy valami megfelelő kulcsszó alapján próbáljam meg behatárolni mi érdekel a segítségben. Apróbb gond, hogy fogalmam sincsen róla, hogy ők hogy nevezik azt a dolgot, amit megszeretnék tudni a helpből... :)
  • t_robert #11
    Emberként fog gondolkodni? ajajjajjjjjj
    google kereső: dezintermediáció
    válasz: húzz anyádba a hülye kérdéseiddel. Elmúlt 16 óra 4 perccel és lejárt a munkaidőm... :)
  • zola2000 #10
    Lassan ha speciális dologra akar az ember keresni akkor néha jobban jár ha elmozdul akár a Yandex irányába mert a Googlenek például szándékosan rontottak a fordított képkeresőjén.
  • kvp #9
    Amiota a komplex matematikai keresokifejezeseket letiltottak, azota nagyon nehez pontosan arra keresni amit tenyleg szeretnenk. (Korabban igy lehetett a google adatbazisat kozvetlenul megkerdezni, MI-s optimalizacio nelkul.)

    Helyette most van a butabb DWIM (do what i mean, csinald azt amit gondolok) rendszer, ami persze nem azt csinalja amit szeretnek, hanem azt ami a google szamara a legnagyobb anyagi hasznot hozza.

    Ezt fogjak most kigesziteni azzal, hogy nem csak szovegekre es elhangzott montatokra tud keresni, hanem kepekre es videokra is. A kepkereso mar reszben mukodott a google goggles szolgaltatason keresztul, de most mar kombinalhato. Tehat megmutatunk valamit a keresonek, majd megmondjuk hogy mit szeretnenek vele. Pl. megmutatom a torott valtott, majd azt mondom, hogy potalkatresz, ekkor alkatreszt keres. Vagy megmutatom es azt mondom, hogy szervizes, ekkor markaszervizt keres.

    A fenti megoldas raadasul integralhato a google otthoni aszisztensekbe is, azaz mar nem csak folyamatosan bekapcsolt mikrofont, hanem folyamatosan bekapcsolt kamerat is kaphatnak, igy nem kell megszolalni, eleg a kamera fele fordulni, hogy tudja, hogy valamit akarunk tole. (nem, nekem otthon nincs ilyen es nem hianyzik)
  • csigafi #8
    a kerékpárváltója fotóját mutatja, amelynek egyik alkatrésze eltört, azonban fogalma sincs, hogy azt hogy hívják. Így természetesen rákeresni sem tud a problémára a neten, legfeljebb felhívhatja egy hozzáértő barátját, hogy segítsen neki.

    Hát vigye el akkor egy szervizbe és ott elmondják neki mi a neve vagy keressen rá úgy hogy kerékpárváltó alkatrészek.
    Ha ilyen alapdolgokkal nem tud megbirkózni emberként akkor jobb ha nem fog a google emberként gondolkodni. Ami egyébként is lehetetlen Kiféle és miféle emberként gondolkodik majd? Ha úgy mint én akkor az sok embernek nem lenne jó. :-)

    A google sokkal többet tudna alapból csak szándékosan le van butítva és korlátozva mindenféle rendeletek. törvények. jogok, stb.. miatt. Már egyre kevesebb mindent talál meg mint régebben. Hiába használom a bővített vagy speciális keresési feltételeket nem sokat számít.
  • wraithLord #7
    A Google egy "ingyenes" üzleti modellen alapuló cég, ami azt jelenti, hogy nem pénzzel fizetsz, hanem az adataiddal, amit aztán a Google alkalmazások személyre szabására fordítanak (...meg eladnak mindenkinek). Szóval eléggé evidens.

    Egyébként a zárójeles megjegyzés miatt már jópár éve nem használok Google-t. A személyre szabás az nem volt gond, mert legalább "tudja" a kereső, hogy mire gondolok, amikor beírom a keresőszavakat.
  • Zsoltee_a_bator #6
    A talalatok mar most erosen is rad vannak profilozva.. osszehasonlitaskepp keress ra valamire googlen, aztan ugyanarra egy anonimizalt kereson, mint startpage vagy duckduckgo
  • wraithLord #5
    Hát azért remélem, továbbra is arra keres rá, amit beírok, és nem kocsma itallapot, pornót, kocsikat - vagy ha nő, akkor májkölkórsztáskát meg viktoriaszszíkret cuccokat - fog keresgélni a neten.
  • barret #4
    Van még hova fokozni? :D