• Dodo55
    #9
    "Parancsolj, bányák tekintetében kezdj el ritka föld fémeket banyaszni és finomítani, vagy építs szilícium megmunkáló üzemet."

    Dehát írtam is helyből, hogy ez valóban a nehezebb része a kérdésnek. És még egy részmegoldást is írtam: tartósabb, illetve nehezebben elavuló (bővíthető/moduláris) műszaki / elektronikai cikkek gyártása. Rögtön kevesebb alapanyag kéne ezekből az után, ha elindulna erre az ipar.

    "Kicsi rasszista kultúra felsőbbrendűségi komplexussal mint oly sok másik ország."
    Bizonyára van az a nézőpont, amiből ezt látni. Meg van az a nézőpont, amiből meg azt, hogy egy 50 éven át bizalmatlansággal és gyanakvással mérgezett - sajnos akár generációkon átívelően is kifejtve a hatást - társadalom egészséges tagjai igyekeznek lelket verni az önbecsülésüktől, kitartásuktól és konstruktív beállítottságuktól eltérített társaikba, illetve tartani azt saját magukban is. Mert vannak emberek, akik nem hisznek magukban, nem hisznek a lehetőségeikben, mégis sikereket érnek el. Írtózatosan szerencséseknek hívják őket. Aki meg nem tartozik közéjük, az meg kénytelen előbb elképzelni bármit is, amit szeretne elérni, ehhez pedig valljuk be, nem ártanak a fentebb sorolt egészséges jellemvonások. Még akkor is, ha egyébként földrajzilag tényleg egy kiemelkedően jó adottságokkal bíró helyen élünk és akkor is, ha egyébként a világ jelenlegi fejlettségéhez a nemzetünk tagjai kiemelkedő mértékben járultak hozzá a történelem során és járulnak a mai napig, sőt még akkor is, ha már volt rá párszor példa, hogy Európa legerősebb birodalmainak egyike voltunk (legutóbb az osztrákokkal együtt, igen, de fordítva ők is velünk).

    "A 200 széria motorja nem véletlen MAN Licence? A pneumatikus részek Festo? Az automata váltó Prága? Szeretnél még valamit hozzátenni ez ügyben?"
    Először is én arra reagáltam, hogy te feldobtad az Ikarusok életképességének kérdését a piacon. Nem állítottam olyat, hogy az utolsó csavarig magyar alapanyagból készült volna, de mint kész, komplex termék egyébként az volt. Másodszor pedig írtam: "kölcsönösen hasznos összefogás közös értékek mentén akivel csak van értelme, de szigorúan visszaélésekre alapot adó kapcsolt vállalások nélkül". Értsd, nyilvánvalóan haszna van az együttműködésnek másokkal, de vannak egészséges határok, amiket nem szabad átlépni, nem szabad engedni, hogy lokális, főként társadalmat érintő ügyekben külső érdekeket kiszolgáló idegen befolyások érvényesüljenek. Ezért jó, hogy sok nemzet van a világon, pl. ha a MAN, vagy mögéjük beállva az NSZK a D2156-osok licenszéért cserébe kikötötte volna, hogy az Ikarusokat vezető buszsofőröknek németül kelljen köszönnie az utasoknak (hogy mondjak valami szemléletes hülyeséget), akkor erre pofánröhögjük őket és keresünk más gyártót, aki korrektebb feltételeket kínál. Ez szimpla kapitalizmus, de még messze sem globalizmus.

    "Akkor miért is tranzit ország a legtöbb esetben még azoknak is akik menekülnek?"
    Mert papíron csak (ha jól emlékszem) az ötven valahányadik leggazdagabb ország vagyunk. Meg e mellé még hírhedten bevándorlásellenesek is a 2015-ös történések óta. Plusz most az ukránoknak is megmondtuk, hogy érezzék magukat otthon, ugyanannyi segítséget kapnak, amennyit egy magyar is ha bajban van: 3 hónap, utána meg van munkalehetőség jó pénzért. Mindig vannak dolgok, amik ki vannak találva, meg vannak amik pont úgy jönnek jól, ahogy voltak és akkor örülni kell. Részben józan ész, részben szerencse is.

    "a teljes önellátás max középkori szinten lehetséges a legtöbb országban"
    Még egyszer mondom, nem gondolom megvalósíthatónak / élhetőnek rövid távon a _teljes_ önellátást, de egyébként a világ hivatalosan 9. legtöbb lábon álló gazdaságával pont a legszerencsésebbek egyike ilyen téren Magyarország. Igen, nyilván ebben a külföldi cégek itteni tevékenysége is benne van, de ha el kell játszani a gondolattal, akkor egyébként pl. valami kényszer szülte szélsőséges helyzetben ez mindegy lenne, a technológia fizikailag itt van, a képzett és tapasztalt szakemberek akik ezekkel dolgoznak itt vannak, többségük itteni magyar, így egyedül az alapanyag lenne némileg kérdés, ahogyan azt korábban is elismertem.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.03. 01:34:08