Berta Sándor

Keresőt fejleszt az Apple

Ezt nem jókedvükből teszik, valószínűleg nem fizethetnek majd a Google keresőjének használatáért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és 11 szövetségi állam nemrég pert indított a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt. A The New York Times azt írta, hogy jelenleg a Google 8-12 milliárd dollárt fizet évente az Apple menedzsmentjének azért, hogy a keresője legyen a Safari szabványos szolgáltatása. Az amerikai újság bennfentesektől származó információkra hivatkozva szellőztette meg, hogy a két társaság 2017-ben állapodott meg egymással. Az említett összeg az újság becslései alapján az Apple éves nyereségének mintegy 14-21 százalékát teszi ki.

A Financial Times most arról számolt be, hogy az Apple a Google keresőjének alternatíváin dolgozik. Ezt támasztja alá, hogy az óriáscég az iOS legújabb verziójának a kezdőoldalába saját keresőfunkciót integrált. Ez jelentheti egy későbbi keresőpiaci átfogó offenzíva alapját. Érdekesség, hogy a Google munkatársai eleve úgy vélték, hogy az Apple egyike azoknak a vállalatoknak, amelyeket képesek lehetnek konkurens termék kifejlesztésére. A vállalat komolyan tart attól, hogy elveszítheti a privilegizált pozícióját az Apple készülékein.

Az almás társaság erőfeszítéseit számos dolog támasztja alá. Többek között két és fél évvel ezelőtt leigazolta John Giannandreát, a Google keresésért felelős vezetőjét. A menedzser feladata az volt, hogy növelje a mesterséges intelligencia képességeket és jelentősen javítson a Siri virtuális asszisztensen. Sridhar Ramaswamy, a Neeva cég társalapítója és a Google korábbi hirdetési vezetője rámutatott, hogy az Apple pozíciója nagyon egyedi az iPhone készüléknek és az iOS operációs rendszernek köszönhetően. Az, hogy ha a vállalat a jövőben a keresésre is fókuszálna, teljesen természetes dolog lenne, hiszen nagyon komoly felhasználói táborral rendelkezik és ennek köszönhetően rengeteg adathoz fér hozzá.

Az Apple - szokásához híven - nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    "I am feeling private." :D Hát igen, azt csak érzed, jó megfogalmazás. :D
  • nlght #1
    Gondolom a website megnyitása ingyenes, de a Search gomb megnyomása 10 dolcsi / gombnyomás lesz. Ha a találati lista 2. oldalát is megakarod nézni, akkor külön extra csomagra kell előfizetni 50 dolcsi / hó.