• Dodo55
    #5
    "a korlátozott erőforrások"
    Gondolom akkor ezért korlátozzák vért verejtékezve a kőolaj kitermelését is (ahol így az árnövekedés már csak másodlagos járulékos hatás), meg ezért akarják visszaszorítani a húsállatok tenyésztését, hogy valid legyen ez az érv, és akkor a CO2 téma tényleg csak ürügy.
    (Nyilván azt nem vitatom, hogy néhány fontos ritkaföldfémből lehet valóban korlátozott a jelenleg kitermelhető készlet, de tartósabb / modulárisan upgrade-elhető termékek gyártásával ez sem lenne valószínűleg annyira égető probléma)

    Jó, persze, pl. 50 milliárd ember már biztos durván sok lenne, de a jelenlegi fejlettségi szintünkön néhány milliárd biztosan nem osztana vagy szorzana még, ha a problémákra valóban megoldásokat igyekeznénk találni és nem pedig más nemzetek szopatására ürügyként alkalmazni azokat mindenféle, a lokális fejlődést visszavető és az önellátási képességet romboló szabályozással.

    "milyen jók voltak az Ikarus buszok, senkinek nem kellettek ha piaci alapon nézzük"
    Nem ismerem az akkori piaci viszonyokat, de műszaki tekintetben tudomásom szerint a maga idejében a 200-as szériát világszinten nagyon komoly elismerés övezte. És utána pont az önellátással jöttél, amire ez pont, hogy egy kítűnő példa: rengeteg ezek közül, amit nem evett meg a rozsda és/vagy nem hanyagoltak el, az több, mint 50 év után még mindig teszi a dolgát és némi jóindulattal (figyelembe véve, hogy az alapvető fejlesztések a 60-as, 70-es években zajlottak) még azt is mondhatjuk, hogy a mai napig értékelhető színvonalon.

    "2 út van vagy háború vagy összefogás"
    Van az 4 is:
    1. kölcsönösen hasznos összefogás közös értékek mentén akivel csak van értelme, de szigorúan visszaélésekre alapot adó kapcsolt vállalások nélkül
    2. nálunk gyengébb nemzetek kihasználása (ha nagyobbak/erősebbek közé tartozunk és kapzsik vagyunk)
    3. nálunk erősebb nemzetek általi "kihasználtatás" (ha a kicsik/gyengék közé tartozunk és lokálisan egy-egy problémát kezelni képtelenek vagy nem akarók kormányoznak)
    4. háború (ami lehet akár a 2., akár a 3. pont következménye is ha nem vagyunk résen)

    Az 1. pont egyébként nem egyszerű műfaj, nem véletlenül nem ez a leginkább jellemző a világon, de úgy tűnik, mintha Magyarország mostanában ebbe az irányba igyekezne leginkább és annak is látni jeleit, hogy működhet a dolog, hiába vagyunk relatív kicsik és hiába vannak (az irigyek által) kívánatosabb földrajzi adottságaink, mint olyan zűrösebb tájakon fekvő kisebb országoknak, akiknek a világon már korábban sikerült önálló érdekvédelmi képességekre szert tenniük.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.02. 17:05:33