Berta Sándor

Megbízhatóbb információkat szállítana a Google keresője

Az óriáscég szeretne jelentősen javítani a szolgáltatásán.

Pandu Nayak, a Google keresésért felelős alelnöke és Danny Sullivan, a társaság keresésért felelős munkatársa egyaránt arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy komoly változások várhatók a szolgáltatásban. A módosítások célja az, hogy a kereső a jövőben a fontos témákkal (koronavírus-járvány, amerikai választások, természeti katasztrófák stb.) kapcsolatban az eddigieknél megbízhatóbb információkat szállítson. Azért, hogy ez megvalósulhasson a vállalat szigorúbb minőség-ellenőrzésnek fogja alávetni a keresési eredményeket.

Amint kiderült, a változások mindenekelőtt azokat a tartalmakat érintik, amelyek a keresési találati oldal kiemelt részein találhatók. Az utóbbiak közé tartozik a ténypanel, amely mindig akkor jelenik meg, ha a kereső felismer a kutatás alapján egy személyt, helyet vagy más objektumot. Továbbá a megjelenített eredményekre és az automatikus kiegészítés funkcióra eleve meghatározott irányelvek vonatkoznak. Erre David Graff, a Google menedzsere világított rá.

Pandu Nayak hangsúlyozta, hogy a felhasználóknak tudniuk kell, hogy bízhatnak a kapott találatokban. Ebben az időszakban mindennél fontosabb a megbízható információkhoz való hozzáférés. A konszern ebben a folyamatban több mint 10 000 szakemberre támaszkodik, az ő feladatuk az eredmények minősítése. Ez a tevékenység azonban nincs közvetlen hatással a felhasználóknak szállított találatokra, viszont elősegíti, hogy a Google algoritmusainak segítségével tanított mesterséges intelligencia tanulhasson. A fejlesztők elsősorban az olyan témákra összpontosítanak, mint a pénzügyek és az egészség.

Graff ugyanakkor megjegyezte, hogy a hagyományos keresési eredmények listájára az irányelvek nem vonatkoznak. A ténypanel esetében pedig egy különleges program gondoskodik arról, hogy a keresési találatok közé ne kerülhessenek álhírek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Akva #8
  "miota lehet erinteserzekeny kapcsolos lampat kapni. Erre a google valasza a talalati lista folott az volt, hogy 1984. Ami egy hibas adat, de ezt indexelte ki a rendszeruk. Az altaluk ehhez az adathoz berakott linken viszont mar irjak, hogy az 1950-es evekben talaltak fel."

  Mondjuk ebben semmi ellentmondás nincs. Az ötvenes években találták fel, de csak 1984-től árusítják. Én is biztos hogy 83 után láttam először ilyet. Részemről katonaság után, ezért jegyeztem meg.
 • kvp #7
  Jelenleg az van, hogy a valodi, de a globalis tokere karos tenyeket ellhallgatjak, de a homeopatia es a laposfold teljesen szabadon terjedhet. Nemreg futottam bele egy videoba, amiben arra panaszkodott a keszito, hogy megnezte a google-on, hogy miota lehet erinteserzekeny kapcsolos lampat kapni. Erre a google valasza a talalati lista folott az volt, hogy 1984. Ami egy hibas adat, de ezt indexelte ki a rendszeruk. Az altaluk ehhez az adathoz berakott linken viszont mar irjak, hogy az 1950-es evekben talaltak fel. Ez a google fact checking rendszere. Egyertelmuen teved, de azt legalabb nagyon magabiztosan teszi.

  Most ezen hangolnak egy kicsit, hogy ne tevedjen, hanem azt mondja amit kezzel beirnak, fuggetlenul annak valosagtartalmatol. Termeszetesen csak a magasabb kozjo erdekeben.
 • Ainz #6
  Magyarán*
 • Ainz #5
  Magyar jön a liberális cenzúra, ok.
 • UUUU #4
  Alhir. :P
  Kinek mi az alhir. Akinek nem tetszik, ha csunyat mondanak rola, de igaz. :P
  Mondjuk a brittek es USA, iraki invaziojanak a tortenete. Vegyifegyverek miatt le kell rohanni irakot, hiaba bizonygatta barki, hogy ez nem igaz. De legalabb iraki olajkeszletet igy megszereztek, meg a helyreallitasi palyazatok 99%-at amivel sok-sok dollarmilliard nyereseget konyvelhettek el.
  Igy lehet alhirakkel lopni es sajat erdekeket szolgalni. De ez IGAZ hir volt amugy, mert a legnagyobb hatalom mondta ki.
  KB AVH rendszer ez is. A legnagyobb hatalomnak mindig igaza van.
 • Montanosz #3
  nem is ártana már kicsit megregulázni ezt a sok szennyet, tekintve a sok agyhalott embert akik az álhírekből tájékozodnak
 • kvp #2
  Kockaztatnak. Ha bejon es az nyer akit szeretnenek, az USA onkent felszamolja magat es szabad kezuk lesz. Ha nem jon be, akkor szigorodni fog a szabalyozas es 4 evvel kesobb ujra megprobaljak. Harmadik lehetoseg hogy kitor a kaosz es az allamellenes tevekenyseget vegzo multikat szamoljak fel (oket is), de akkor a vezetesnek es az altaluk is lottek. (szo szerint)
 • Sydra #1
  Magyarán: Nem azt fogod kapni, amit keresel, hanem azt amit a google szeretne hogy elolvass.
  Amióta a google masszívan elkezdett politizálni egyre használhatatlanabb a keresője.