Berta Sándor

Új módon szabályozná az Európai Unió az online keresőket

A szervezet ugyanúgy tekinthet a szolgáltatásokra, mint a nagy internetes platformokra.

Az új Digital Services Act nevű javaslatcsomag alapvetése, hogy a közösségi média világában működő IT-óriásoknak több felelősséget kellene vállalniuk a platformjaikon elérhető tartalmakért. Az Európai Unió azt is szigorúbban szankcionálná, ha a vállalatok megakadályoznák, hogy valaki egyik szolgáltatásról a másikra váltson vagy kikényszerítenék egy bizonyos ajánlat használatát.

Az Európai Bizottság most egy olyan dokumentummal állt elő, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként lehet a keresőket a legjobban a DSA hatálya alá bevonni. A testület ezzel azokat az aggályokat akarja megválaszolni, amelyek szerint a nagy technológiai cégek kivonnák az általuk uralt területeket az Európai Unió ellenőrzése alól.

Az anyagot megkapták az európai uniós diplomaták és sok az online keresőkre vonatkozóan kompromisszumos szöveget tartalmaz. Ezeket a szolgáltatásokat különleges dolgok jellemzik, amelyek a DSA eddigi kategóriáiban nem jelentek meg, ezért kell egy külön részben azokat figyelembe venni és szabályozni. A dokumentum többek között tartalmaz egy olyan új cikkelyt (4a), amely megszabadítja a fejlesztőket az illegális tartalmakért vagy tevékenységért való felelősségvállalástól, különösen akkor, ha azonnal intézkedéseket tesznek a vitatott anyagok eltávolítására, amint azokról tudomást szereznek.

A szintén új 33a cikkely azt taglalja, hogy a nagy keresők ugyanolyan elbírálás alá esnek a kockázatértékelés szempontjából, mint a nagy internetes platformok, amelyeknek több mint 45 millió felhasználójuk van az Európai Unió területén. Az Európai Bizottság szerint a javasolt szövegek összhangban vannak az amerikai egyesült államokbeli DMCA szövegével és néhány nemzeti törvénnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!