Gyurkity Péter

8 milliárd tonna műanyagot állítottunk már elő

Ennek pedig alig egytizedét tudtuk újrahasznosítani.

Több amerikai egyetem kutatói közösen mérték fel az eddig legyártott műanyag termékek mennyiségét, illetve ezek sorsát. Kiderült, hogy az újrahasznosítás továbbra is komoly problémát jelent, a termékek legnagyobb hányada rövid időn belül a szeméttelepre vagy az óceánokba kerül.

A részletes ismertető szerint az ötvenes évek eleje óta 8,3 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, legalábbis 2015 végén itt állt a mutató. Ennek legnagyobb hányada, nagyjából 6,3 milliárd tonna, a szeméttelepen kötött ki, a „szemét” alig 9 százaléka hasznosult újra, 12 százalékát elégettük, a maradék 79 százalék azonban pusztán a hulladékhegyeket emeli még magasabbra. Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, az évszázad közepére már elérjük a 12 milliárd tonnát, ami körülbelül 35 ezerszer haladja meg Empire State Building súlyát. Komoly gondot jelent, hogy ezen termékek alig 3-4 év alatt érik el ezt a kategóriát, vagyis a tartósságnak még csak nyomát sem látjuk.


Mivel a legtöbb műanyag nem bomlik le természetes úton, ezek évszázadok, évezredek múlva is velünk lesznek – már amennyiben az emberiség is itt lesz. Az éves termelés 1950-ben még alig 2 millió tonna volt, ez 2015-re elérte a 400 millió tonnát, az építkezéseken felhasznált anyagok (acél és cement) kivételével szinte minden mást megelőzve – a teljes mennyiség nagyjából felét az utolsó 13 év során gyártottuk le. A műanyag esetében a különböző csomagolások jelentik a legnagyobb kategóriát, ezek pedig nyilván nem tartanak olyan sokáig, míg az említett egyéb anyagok, a legtöbbször egyszer használatos példányokról beszélhetünk. Ugyanezen csapat 2010-ben még arra figyelmeztetett, hogy nagyjából 8 millió tonna került eddig az óceánokba, ez azóta nyilván még tovább emelkedett.

Véleményük szerint szükség lenne a termékek felhasználásának és végleges sorsának újragondolására, ez a folyamat ugyanis hosszú távon nem tartható fenn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #29
    pont erről beszélek... az egyik fülén be a másikon ki, épp ezt bizonyítod most is.
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2017.08.04. 00:26:46
  • ostoros #28
    A technológia még ezt is meg tudja oldani. Majd a robot szétválogatja. :)
  • Kissssss0 #27
    igen, ott ahol betartatják a szelektív hulladék kezelési törvényeket és a megfelelő technológia is megvan hozzá mint jó pár nyugat európai országban(magyarul eléggé civilizáltak és felelősségteljesen neveltek az emberek) ott persze hogy működik mivel ez már mindennapos bevett szokás nekik, itt viszont az isten háta mögött mutyi országban miután beleöntötték a szelektív hulladékot a kukásautóba szépen kiviszik a szemételepre kibasszák a földre aztán otthagyják mint macska a szarát... jobb esetben földet kotornak rá ha esetleg túl közel van a telep a városhoz.

    már azzal hogy másodjára kell magyaráznom bizonyítjátok hogy itthon nem csak szemétfeldolgozásban vagyunk elmaradva hanem az emberek fejében is vannak igencsak nagy problémák.
  • ostoros #26
    Igen, csak gondolkodj el rajta.
  • VolJin #25
    Én meg nem egyszer láttam, hogy a szelektív hulladékot összeöntik egy kukásautóba.
    Merthogy mindig így csinálják.
    Egy gép majd felaprítja.
    A műqnyag úszik a vizen, a fém lemerül, a papír meg lebeg, és egy gép szétválogatja.
  • Kissssss0 #24
  • ostoros #23
    Technológiával még EZT is ki lehet küszöbölni.
  • barret #22
    Ez a fejlődés ára.Most mi lesz? vissza mászunk a fára? Szerintem fejlődünk tovább :D
  • Kissssss0 #21
    és mellette neveltetés és kultúra is, hiába van az országodnak csúcs szupi szemétfeldolgozó technológiája ha a lakosság háromnegyede annyira félcivilizált primitív hogy még arra se veszi a többség a fáradságot hogy kiválassza a szemetének megfelelő egymás mellet lévő papír,üveg,műanyag,stb szemétgyűjtőt.

    nemegyszer láttam már ithon hogy mariskanéni/petibá két nagy szatyornyi műanyagpalackot szépen belebaszott a papírgyűjtőbe, aztán mint akik jól végezték dolgukat szépen visszaballagtak a barlangjukba.
  • ostoros #20
    Technológiai kérdés.