Gyurkity Péter

Fotókon az új kínai atom-tengeralattjáró

Egy újabb típus állt szolgálatba, amely több rakétával és nagyobb hatótávval erősít.

Még tavaly nyáron írtunk a kínai Type 093B atom-tengeralattjáró elkészültéről, amely az eredeti 093 módosításaként jelent meg, ebből pedig nemrég újabb három példány építését kezdték el. Most egy ettől eltérő változatról jelentek meg fotók, amely a csapásmérő erő jelentős növekedését jelenti.

A keleti hatalmak katonai fejlesztéseivel foglalkozó oldalakon felbukkant felvételeken a Hajnan szigetén állomásozó Type 094A első példánya látható, amely a „Jin” nevet kapta. Ez szintén több újítást kínál az eredeti típushoz képest, hiszen itt egyrészt egyszerre 12 ballisztikus rakéta fér el a jócskán megnövelt „púpban”, másrészt pedig a torony is jobban beleolvad a törzsbe, amivel áramvonalasabbá válik a tengeralattjáró, tehát csökkenthető az ellenállás. A listán emellett megtalálható még az immár behúzható towed array sonar (TAS), amivel nemcsak jobban lehet hallgatózni az esetleges veszélyforrások után, de az azok elől való rejtőzködés is könnyebb lesz.


A nyugati szakértők szerint itt jó eséllyel már a JL-2 rakétákat alkalmazzák, amelyek a maguk 11,2 ezer kilométeres hatótávolságával az Egyesült Államok bármely részét elérik, még akkor is, ha a tengeralattjáró el sem hagyja saját bázisát. Hajnanon egyébként egy kiterjedt és erősen védett haditengerészeti bázist építettek ki, amely több földalatti bunkert kínál az itt szolgáló tengeralattjáróknak, ám az új típus egyben a lopakodó jelleget is erősíti, vagyis csökken a zaj, ami korábban komoly korlátozó tényezőként jelent meg, különösen ha az amerikai Ohio-osztály egységeit vették alapul.

A fenti típus közbülső állomásként fogható fel, hiszen már gőzerővel dolgoznak a Type 096-on is, amely állítólag 24 rakétát hordozna magán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #17
    "Egyesült Államok bármely részét elérik, még akkor is, ha a tengeralattjáró el sem hagyja saját bázisát"

    Miért megint az USA a példa, nem értem :)
  • molnibalage83 #16
    Hát a te faszságaidól könnyű. Nem tudom, hogy mi a fasznak rontod a levegőt az SG-n...
  • molnibalage83 #15
    Egy ország annak engedi meg a letelepedést, akinek akarja. Illegálisakat ki lehet paterolni.
  • fade2black #14
    "Az USA-nak van több mint 30 atom-tengeralattjárója..."

    atom tengeralattjárót írt.
  • JanáJ #13
    A két - két és félszeres arab túlerő a hatnapos balhé alatt azért elég meggyőző. Ráadásul Izrael körbe volt véve, nem csak egy irányban kellett gondolkodniuk. Az arabok mögött a Szu, Izrael mögött az USA. Csak az araboknak nem fekszik ez a reguláris sereg dolog. :-)
  • fonak #12
    Ha SSBN-ről beszélünk, akkor 14 db Ohio osztályú (eredetileg 18, de négyet átépítettek).
    Oroszországnak 12 (Delta III-IV, Borei), briteknek és a franciáknak 4-4, Indiának 1 db (Kínának 1 Type 092 és 5 Type 094/094A)
  • fade2black #11
    "Az USA-nak van több mint 30 atom-tengeralattjárója, amiből 15-17 van szolgálatban, a többi dokkban szervíz v tartalékként."

    71db van aktív szolgálatban.
  • ostoros #10
    Nyugodtan falnak mehetsz.
  • fonak #9
    Az arab világ sosem volt egységes, azokat, akik arab egységről ábrándoztak, és próbálkoztak megteremteni, már eltüntették mind. Izrael ellen egyszer sem a teljes arab világ harcolt ténylegesen, a harcba vetett arab erők még létszámban sem voltak akkora fölényben egyik háborúban sem (míg a másik oldalon minden épkézláb izraeli katonaként vett részt), a repülők és harckocsik számában szintén nem volt akkora differencia, amit ne lehetett volna minőségi és főleg vezetési fölénnyel, jobb harci szellemmel ellensúlyozni...
    Mao egyébként valóban azt gondolta, hogy be kell vállalni az emberveszteséget, és atomháborút kell kirobbantani az imperialisták ellen, a kommunizmus győzni fog a végén. Hruscsov nem lelkesedett az ötletért, ez volt az egyik nézeteltérés, amiért összebalhéztak. A mai kínai vezetés persze aligha akar ilyesmit, puskalövés nélkül akarnak a világ vezető szuperhatalmává emelkedni, ha úgy tetszik "soft power"-rel. Az USA-ban persze nem mindenkinek tetszik ez, de Kína szomszédai sem túl lelkesek. Az oroszoknak azért van félnivalójuk, ha elözönlik Szibériát a kínaiak, akkor max. atomcsapással fenyegetőzhetnének. De ha civilek özönlenek be és egyszerűen letelepednek? Nem vagyok benne biztos, hogy akár ezt meg tudnák az oroszok akadályozni hosszabb távon.
  • molnibalage83 #8
    Az ilyen beszólásokból megyek a falnak. Az arabok több száz milliónyian vannak és nem foglalták el sem a világot, de még Izraellel sem bírtak. A számok önmagukban szart sem érnek, ezen felül Kína ott fut lukra, ahol atomhatalommal kell szembenézni...