Gyurkity Péter

Vizet állít elő egy új napelem

Ezzel pedig milliók életét tennék kényelmesebbé és biztonságosabbá.

Érdekes napelemet fejlesztett ki egy arizonai startup, amely az elektromos áram termelése helyett a tiszta víz előállítására helyezi a hangsúlyt. Az alternatív felhasználási mód talán még az eredetinél is fontosabbá válhat, hiszen ezzel sok millió ember életét könnyíthetik meg.

A Zero Mass Water néven futó vállalkozás egy egyetemi professzor ötlete alapján indult el, aki szerint a víz valóban a jövő egyik (ha nem a) legfontosabb áruja lesz. Ezen elgondolás mentén egy olyan módosított napelemet állítottak elő, amely az elektromos áram helyett inkább vizet termel, mégpedig egy speciális anyag hozzáadásával, amely a párát gyűjti össze, majd pedig bocsátja rendelkezésünkre. A mechanizmusban semmi új nincs, a légkondicionálók elterjedésével ez már csaknem minden háztartásban jelen van, az új napelem azonban kifejezetten erre helyezi a hangsúlyt, felkészülve a szárazabb és elmaradottabb régiókban várható kihívásokra.

A víz kinyerését követően ez egy szűrőn megy át, a megtisztítást pedig kalcium és magnézium hozzáadása követi, hogy minél közelebb legyenek a csomagolt víz ízéhez és pH-értékéhez. Naponta mintegy 5 liter tiszta vizet állíthatunk így elő, mégpedig kizárólag a napenergia révén, vagyis nem leszünk a hagyományos áram-, illetve vízszolgáltatókra és azok hálózatára utalva. A cég már korábban megkezdte a Source névre keresztelt napelemek forgalmazását, ezekből az USA délnyugati, kifejezetten szárazabb részén, Mexikóban, Jordániában, valamint Ecuadorban is adtak már el néhány példányt, vagyis létező termékről van szó, amely belátható időn belül elterjedhet.

A karbantartás az illetékesek szerint rendkívül egyszerű, ezt szinte bárki elvégezheti, az egyetlen követelmény pedig az adalék ásványok újratöltése lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #7
    +1
    Ez főleg a közműszolgáltatókról való leválásra alkalmas. Itthon jól jönne, de száraz, sivatagos vidékeken kérdéses a haszna.
  • Candi #6
    Kíváncsi lennék, hogy ez mennyiben lenne hatékony mondjuk Kínában, Mongóliában, az araboknál, Közép-USA-ban, Ausztráliában, Afrika sivatagos vagy szavannás részein, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Ezeken a helyeken ugyanis azért nincs eső mert száraz a levegő, nem jut el a csapadék a belsőbb régiókba mert előtte kicsapódik és lehull. A száraz levegőből meg olyan kevés vizet fog tudni kinyerni, hogy nem éri meg felállítani, sosem hozza vissza az árát.
    Mellesleg, még ha működik is, akkor is csak még szárazabbá teszi az amúgy is száraz levegőt, ami megint csak egy nagy pofon a szarnak.
    Szóval ez inkább csak olyan helyeken lenne használható, ahol párásabb a levegő - ilyen helyeken viszont többnyire nincs is katasztrofális vízhiány.
  • ostoros #5
    :D Ne is mond, már egyből beugrott egy reklám Balázs hangjával: VBK-s napelem, az igazi party arcoknak!
  • WarCow #4
    Én a kereskedelmi verziót várom, ami vörösboros kólát csinál majd.
  • ostoros #3
    “He who controls the spice controls the universe.”
  • kvp #2
    Hasonlo, mint a windtrap-ek a Dune univerzumbol. Alapvetoen egy napelem es egy feligatereszto membran kombinacioja, ahol a membranon athalado para a hutott hatlapon torteno kicsapodas utan mar nem tud tavozni es alul osszegyujtheto. Ugyanazon az eleven mukodik mint a legkondik belso egysegenek kondenzviz gyujtese, csak eppen itt ez a fo cel es nem csak egy mellekhatas.

    Persze csak akkor mukodik, ha van valamennyi para a levegoben es a hatekonysaga nagyban fugg ennek mennyisegetol, tovabba a levego homersekletetol es a napenergia merteketol. Osszessegeben ha nagyobb napelemmel parositjak, akkor egyszerre tud vizet es aramot is adni, bar ezek mennyisege az idojaras es a telepites helyenek fuggvenye.
  • lapaleves #1
    ez már azért jobb, mint a kamu peltieres csodabutykos. mondjuk sokat nem tudtunk meg, csak hogy "anyag" van benne.