Gyurkity Péter

A Holdon gyártanák le az új napelemeket

A globális klímaváltozásra is megoldást nyújtó ötlet szerint az űrből töltenénk le a napenergiát.

Egy érdekes tanulmány jelent meg a New Space magazin oldalán, amely nemcsak az olcsó energia, de a globális klímaváltozás problematikájára is megoldást nyújtana. Az ötlet szerint a Holdon gyárthatnánk le napelemek millióit, amelyek a Föld körül keringve látnának el minket árammal.

A YouTube-on közzétett prezentációban elhangzik, hogy az eredetileg a hetvenes években felmerült ötlet ma már jóval inkább megvalósíthatónak tűnik, tekintettel a technológiai fejlődésre. A cél a teljes bolygó ellátása olcsó árammal, ehhez azonban a felszínen Nevada állam területével csaknem megegyező méretű részt kellene befednünk napelemekkel, de emellett ki kellene kerülnünk az éjszakákat és az időjárást is. Sokkal hatékonyabb lenne tehát az űrben, Föld körüli pályán lévő napelemekkel megvalósítani ezt a célkitűzést, mivel így ez utóbbi két tényező nem játszana szerepet, a beérkező fény pedig 27 százalékkal intenzívebb lenne.


Mivel a rengeteg komponens fellövése több 10 billió dollárt emésztene fel (még a SpaceX olcsóbb, startonként 60 millió dolláros költségével számolva is), ehelyett a Holdra küldenének önmagukat újból legyártani, replikálni képes eszközöket, az elkészült példányokat pedig a hatszor gyengébb gravitáció révén jóval olcsóbb módon juttatnák el a Föld körüli pályára, ahol méretes naperőműveket állítanának össze belőlük. Ezek mikrohullámok révén továbbítanák az áramot a felszínre, ahol a fogadóállomást számos különböző helyen felállíthatnánk, így lehetővé válna a távoli, illetve a katasztrófa sújtotta területek gyors és olcsó kiszolgálása.

A legnagyobb akadály, hogy önmagukat replikáló gépek egyelőre nem elérhetők, a legjobb eredményt itt egy 3D-nyomtató érte el a maga 73 százalékos arányával. A kutatás-fejlesztési költséget 10 milliárd dollárra becsülik, ez nem jelent elérhetetlen összeget (de még egy 100 milliárd dolláros költségvetés sem lenne áthidalhatatlan akadály), a vezetéknélküli továbbítást Japánban már sikerrel tesztelték, ezért úgy becsülik, hogy egy nemzetközi csapat 2021-ig az ISS-en, illetve ezt követően az űrben próbálhatná ki a napenergia továbbítását. Ehhez mindössze 350 millió dollárra lenne szükség, ennyi pénzt pedig a Halloween alatt a tengerentúlon a háziállatok beöltöztetésére is elköltenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #11
    Nem, nem olyan, mint az űrlift, meg a nullponti energia. Az egyikhez nincs anyagunk, a másik az örökmozgó kategóriája. Természetesen "A cél a teljes bolygó ellátása olcsó árammal" - Na ez hűlyeség. "...lehetővé válna a távoli, illetve a katasztrófa sújtotta területek gyors és olcsó kiszolgálása." - Na, ez már egy sokkal értelmesebb cél.
    Mindenesetre, szerintem Kína komolyan gondolja a dolgokat. A lesugárzásra a lézer vagy a mikrohullám lenne jó, ezért.
    Szerintem ezen a képen lézerrel szétvert napelemek láthatóak (2011-es kép), amit azóta tovább használtak, jelenleg teljesen szét van verve. Érzésem szerint ez ugyanaz, csak 2016-os felvételen.
    Ez pedig a mikrohullámú antenna-telep.

  • ostoros #10
    Igazából ebből az értelmes rész az űripar fejlődése lenne, meg az ott kiépített infrastruktúra. Maga az eszköz szerintem sem valami értelmes ötlet.
  • halgatyó #9
    Ez a Föld körül keringő naperőmű ötlet kb. 10+ évvel ezelőtt már felvetődött. Akkor is azt hozta ki minden, számolásra képes tag, hogy ez így sajnos nem valósítható meg a belátható (közeli) jövőben rendelkezésre álló technikával.
    Olyasféle ez az ötlet, mint az "űrlift" vagy a nullponti energiával hajtott csodamotor: időről időre felröppentik. Hadd rágódjon rajta a tömeg. Addig se a lényeges problémákkal foglalkoznak. (Pl. az olajra alapozott gazdaság és ipar felváltását nehezíti az is, hogy a világ gazdaságilag és technikailag vezető országának a pénze, mint világvaluta, az olajhoz van kötve. Jelentős politikai-pénzügyi átalakítás kellene nekik az olaj felváltása előtt, amibe most kezdenek belevágni, ha ugyan belevágnak tényleg és nem lesz belőle nagy háború)
  • halgatyó #8
    Kábeles? Hmmm.
    Ha a napelem 200 km magasan kering, akkor kb. 8km/s a sebessége... igen rugalmas kábel lenne az, amelyik 10 percnél tovább bírná :-DD
    Egyébként meg 200 km is túl sok ahhoz, hogy bármelyik mai anyag a saját súlyát elbírja ezen a hosszon.
    Ha viszont a napelemek kb. 36ezer km magasan keringenek (a Föld forgásirányával egyezően), vagyis mindig a Föld ugyanazon pontja felett "lebegnek", akkor viszont a kábel még inkább nem bírná a saját súlyát sem.
    A kábeles "megoldás" felejtős.
  • BCs design #7
    csak ne a levegőn át küldjék az energiát, mert az brutálisan veszteséges és brutálisan környezet romboló is lehet, mindenképpen kábeles megoldást kell!!!
  • overseer-7 #6
    ekkora balfaszságot.. miért nem inkább a plútón gyártjuk le, ott mégkisebb a gravitáció.. szállítsuk oda az anyagokat, ott összeszerelik az oda deportált migránsok, aztán jöhetnek vissza az "olcsó" napelemek a föld körüli pályára.

    Netto baromság is szerintem.

    A társadalmat vezető és tervező emberek, nagyon felelőtlenek, vagy nagyon buták.. vagy mindkettő egyszerre.

    2 db működőképes alternatívát látok a jövőben az energia problémára.

    1. Tenyésztő, üzemanyag és energiát termelő atomreaktorok működtetése.
    2. Geotermális erőművek, nagy arányú használata.

    Egy 3. ha sikerül belátható időn belül kifejleszteni, az a fúziós reaktorok lennének, ha sikerül.. és olcsó lesz.

    Lassan tényleg le kéne mondani ezekről a nevetséges szén, olaj, földgáz stb dolgokról..
    a szél, meg hullám energia meg túl kevés..az egész földet be kéne ültetnünk ilyen vackokkal.. és még az sem lenne elég egy idő után.
  • VolJin #5
    Mikrohullámokkal lesugározni egy Nevada Állam területének megfelelő nagyságú napelemrendszer által megtermelt energiát?

    Az lenne az igazi ökokatasztrófa!

    Hülye barom!
  • molnibalage83 #4
    Már elnézést, de hogy a faszba ne tudnánk...? Franciaország 15 év alatt a '70-es évek után gyakorlatialg átállt fosszilisről atomergiára. Csak akarat kellene ehhez, de a politikai populizmus és a gyök balfasz választó irracionális félelme miatt nem lehet, mert olyan szintű elmebaj van, hogy kész atomerőmű elindulásást gátolják meg és bontják le végül a kvázi 0 órás erőművet.

    Ez ma sokszor az emberi elme diadala. Okádnom kell...
  • asgh #3
    A tanulmány pont azért jött létre, mert nem tudjuk megoldani a fosszilis energiahordozók kiváltását. (Ettől még nem kell komolyan venni persze.)
    Az egészségügy, mint megoldatlan probléma alatt meg mit értesz?
    Örök életet, vagy hogy a jelenkor minden elérhető egészségügyi vivmánya mindenki számára elérhető legyen?
  • Skylake #2
    Magasröptű szellemi maszturbáció egy olyan korban, ahol ehhez képest mérhetetlenül földhözragadtabb problémák sokaságát sem tudjuk megoldani, az egészségügytől kezdve a fosszilis energiahordozók kiváltásáig.