Gyurkity Péter

Hatalmas csáp van az Enceladus felszínén 

A Cassini a fotózás közben csillagközi port észlelt, útját pedig nem befolyásolja a kilencedik bolygó.

Az elmúlt napokban a NASA több érdekes bejegyzéssel egészítette ki a Cassini űrszonda tevékenységére fókuszáló oldalt, amelyek alapján bizonyos következtetéseket is levonhatunk. Ezek közé tartozik, hogy a Cassini útját 2004 óta egyszer sem befolyásolta egy esetleges kilencedik bolygó, vagyis bár ennek létezését nem zárhatjuk ki, a Szaturnusz körül szolgálatot teljesítő szonda nem utal erre.

A szonda az évek során természetesen több alkalommal is mintát vett a helyszínen található porból, amelynek túlnyomó része a geológiailag aktív Enceladus holdról származott. A szakemberek azonban most közölték, hogy egy apró rész jó eséllyel csillagközi por, aminek felbukkanása ugyan nem teljesen váratlan, mégis említésre méltó fejlemény.


A kilencvenes években, az ESA és a NASA közös Ulysses-küldetése során találtak először ilyen anyagot, azóta remélték, hogy a Szaturnusz környékén is találnak majd néhány részecskét, ez pedig évről-évre így is történt - dacára annak, hogy ezen részecskék óránként 72 ezer kilométeres sebességgel száguldanak át a Naprendszeren. Ez a kozmikus por a csillagok halála során keletkezik, ennek nyomai (egymástól igencsak eltérő példányok révén) egyes meteoritokban is megtalálhatók, a Cassini által elfogott példányok azonban formájukban egységesnek tűnnek, ami egy ezeket formáló, csillagközi térben lévő folyamat jelenlétére utal.

Ami az Enceladus felszínét illeti, erről újabb kép készült, mégpedig ezúttal 100 ezer kilométeres távolságból, 580 méter/pixel felbontással. Ezen a déli-sarkról észak felé nyúló hatalmas csáp látható, amely a felszíni rétegek vándorlására utal, ahogy ennek során az itt lévő jég felgyülemlik, illetve lecserélődik. Ez szintén a geológiai aktivitás egyértelmű bizonyítéka, mégpedig egy viszonylag fiatal kiadásban, hiszen itt nem találjuk becsapódások nyomait.
* A február 15-én készült képet további példányok követik majd, ezek szintén segíthetnek az itteni folyamatok megértésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kgpro #4
    Abban igazad van, hogy nem olyan gyakori, mint a Hidrogén, merthogy 50% feletti aránnyal nem lehet versenyezni, viszont a Hélium után a harmadik leggyakoribb elem. Mondhatnánk úgyis, hogy a Hidrogén, vagy Héliummal, vagy Oxigénnel találkozik először, de a Héliummal semmi nem vegyül szívesen, tehát pont az Oxigén az, az elem, amivel a leggyakrabban találkozhat, és alkothat vegyületet. Sőt, bolygókat vizsgálva az Oxigén arány még nagyobb lehet. (mellesleg a Föld leggyakoribb eleme!!)
    Persze az is lehet, hogy ezzel az okoskodással nem lehet kisilabizálni hogy mennyire kézenfekvő a víz keletkezésének valószínűsége, hisz az Univerzum elemei engem nem kérdeztek meg, hogy hogy is gondolom... :-)
    A másik kérdés, hogy mennyire jellemző a meleg. Igen, kétségtelenül hideg van az Univerzumban, de nem is a csillagközi térben keresgetünk, hanem bolygókon, holdakon. Már ezen égitestek keletkezésekor is rengeteg hő keletkezik az ütközések során, de számos hideg égitest van, melyen vulkáni tevékenység folyik, vagy feltételezhetően meleg van a belsejében ami alkalmas lehet víz keletkezésére, ahogy azt a Föld múltjáról is gondoljuk.
    Nyilván nem gondolom, hogy hülyék, nem is róluk beszéltem, hanem inkább a médiáról. Viszont azért mégis csak ki-kiderül hogy hoppá, van (volt) víz a Holdon, a Marson, aztán majd lesz (hogy volt) a Titánon is... stb. Akkor még is csak gyakori, csak igen nehéz a nyomaira bukkanni.
  • cylontoaster #3
    Az oxigén messze nem olyan gyakori, ahogy az sem jellemző hogy a hidrogén csak úgy elkezd égni. Pont nem a nagy melegről híres az univerzum...Elhiheted, ha annyira gyakori lenne, akkor nem vadászgatnák ennyire. De nyilván mind hülye, és nem figyeltek kémia órán, ezért nem is sejtik, írj nekik gyorsan.
  • kgpro #2
    Nem értem ezt a nagy misztikumot a víz/jég körül, mint valami csodát tálalja állandóan a sajtó.
    Az Univerzum 98% Hidrogén, ha nagy a meleg, akkor valami ég... a Hidrogén is...
  • sárkánylovag #1
    Milyen jég? A leviatán megfogdosta a bolygót .