Ötvös Tibor

Az év legjobb PC-s játékai - a kritikusok szerint


A Metacritic oldalán ezúttal is megjelent a 2015-ös év játékos összesítése és a PC-s listán nem nagyon találunk meglepetést.

Nem titok, hogy a vásárlók és a kritikusok véleménye nem minden esetben egyezik egy-egy játék kapcsán, de ezért jó egy olyan oldal, mint a Metacritic, ahol mindkettőt láthatjuk egy adott címnél. A honlap, mint minden évben idén is csinált egy összesítést, melyben a beérkezett kritikusi pontszámok alapján rendezte sorba a 2015-ben számítógépekre megjelent programokat és így ki is alakult a sajtó által legjobbnak kikiáltott tízes lista.

Szokásunkkal ellentétben ezúttal végigmegyünk az elejétől a végéig a listán így most nem a tizedik helyezettel, hanem rögtön az aranyérmessel kezdjük, ami nem más mint a (dobpergés) Grand Theft Auto 5. Tegye fel a kezét, akit ez meglepett! A Rockstar Games alkotása remek lett, megérdemelten szerezte meg az első helyet és szerencsére a portolással sem voltak most gondok. A 96 pontos átlag kiemelkedő, magasan verte a mezőnyt a program.



A második helyezett The Witcher 3: Wild Hunt azért nem kell hogy szégyenkezzen, hiszen a 93 pontos átlag kimondottan szép teljesítmény. Ráadásul a Game of the Year 2015 díjátadón már megszerezte a legjobbnak járó trófeát, így mondhatjuk, hogy GTA 5 - The Witcher 3 1-1. A harmadik helyre egy független program, az Undertale került, melyre a Kickstarteren szedte össze a szükséges pénzt a csapat, és a kritikusokat elvarázsolta a játék története és összetettsége.

És akkor lássuk a többi helyezettet. Hideo Kojima utolsó Metal Gear Solid játéka, a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain a negyedik a maga 91 százalékos átlagával, míg őt egy újabb független alkotás, a The Binding of Isaac: Afterbirth követi 90 ponttal. A hatodik számomra meglepő, hiszen a The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone képében egy kiegészítő is felkerült a listára és így a CD Projekt RED duplázni tudott. A Pillars of Eternity szintén megérdemelten kapott helyett a legjobbak között, viszont a Kerbal Space Program számomra teljesen ismeretlen.

A GTA 5 a legjobb 2015-ben?
  • Igen
  • Nem
  • A The Witcher mindent visz
  • Hol a CoD?
A kritikákat elolvasva a játék egy nagyon mély és meglepően humoros űrszimulátor, melyben egy képzeletbeli űrprogramot kell összerakni a kezdetektől a kilövésig. Nagyon érdekesnek tűnik, szóval biztos kipróbálom. Az utolsó előtti helyen az Ori and the Blind Forest található - nem kell hozzá kommentár, remek a játék. A sort pedig a StarCraft II: Legacy of the Void zárja, mely jelentősen jobb pozíció, mint a Heart of the Swarm 21. helye volt 2013-ban.

Érdemes még megemlíteni, hogy a legjobb húszban szerepel az Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty, a DiRT Rally (alig pár hetes cím), a Tales From The Borderlands: Episode 5 - The Vault of the Traveler, a Her Story ami az év meglepetése, és a Rocket League is. Persze rögtön mellé kell tenni, hogy ha ugyanezen az oldalon a Felhasználói szavazatok átlagát nézzük, akkor a The Witcher 3: Wild Hunt az év legjobbja 9.1-es ponttal, míg a GTA 5 a maga 7.8-ával be sem fér az első húszba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #23
    Én is azt hittem. Aztán jött a Life is Strange.
  • attzo #22
    A WITCHER 3 MINDENT VISZ. PONT
  • molnibalage83 #21
    Én is kb. ennyi játékkal játszok, ha kiátlagolom az elmúlt 5 évet és megnézem a Steam + GoG-ot. Bár mostanában kezdtem el újra játszani.
  • ElNano #20
    18: Egyelőre lekaptam a demót, ha már van, belenézek vásárlás előtt. De tetszik, jó a hangulata és van benne egy-két egyedi dolog. Szóval megveszem. YT csatornákra nem iratkozok fel, főleg nem gémerekre, évente talán ha 2-3 játék tud érdekelni, de azért köszi a tippeket.
    Utoljára szerkesztette: ElNano, 2015.12.29. 06:19:14
  • lipovics #19
    GTA 5t megvettem és kaptam egy lejárt szavatosságú játékot teljes áron. Mivel a négyet is megbántam, ezért a hatot semmiképpen nem fogom megvenni.
    Azt hiszem ennyit a kritikusokról.
  • molnibalage83 #18
    Ma ráadásul akciós egészen jan. elejéig. 13 EUR nem pénz ezért a játékért. Én 130 -at is megadnék érte...
  • molnibalage83 #17
    Ajánlot az Otherworld Online és még néhány gamer csatornána való feliratkozást, pl. a Gameday iroda. Ezek összeségében lefedik annyira a kijövő játékokat, hogy na nagyon kerülje el az ember figyelmét semmi komoly, ami érdeklődésre tarthat számot.
  • ElNano #16
    Még életemben nem hallottam erről a játékról de sikeresen elintézted, hogy érdekeljen és sürgősen megvegyem, köszi. :D
  • molnibalage83 #15
    Véleményem röviden.
  • molnibalage83 #14
    Amit tudod kezdjél bele. Nálam csont nélkül az év legjobb játéka és minden idők egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartom.