9010
-
#749 Halkan megjegyzem, hogy készül egy új banner. Ugyen nem baj Oppika? :) -
#748 A Hot Space című album viszonylagosan sikertelenül szerepelt a Queen többi albumaihoz képest. Mégis hanyadik volt a brit listán? -
#747 ISmét nem tudok mit hozzátenni! :)) -
#746 Egyaránt tarolt a Rock és az R&B listákon is?
Mert:
UK Mainstream#7
US Mainstream #1
US Club Singles #2
-
#745 Ja, és a CLTCL klip beli ruha inkább idézi a rock and roll suhancokat, mint kemény metálos arcokat... -
#744 Érdekes, pedig ha megnézed az 1978-as Don't Stop Me Now klipet, már akkor is hasonló szerkóban nyomultak. -
#743 Az A Day At The Races album:
Az A Night At The Opera után az együttes bizonyos értelemben nehéz helyzetbe került. Egy ilyen album után ugye nehéz ugyanekkorát "durrantani". Az együttes egy eléggé egyszerű eszközhöz nyúlt. Megcsinálták ugyanazt mégegyszer. Az album nagyon hasonlít elődjéhez mind felépítésében, mind zeneiségében, mind borítójában. Ha nem sikerült jobban, akkor is legalább olyan jó lett. A címet szintén a Marx fivérektől "vették bérbe". Az album 1976-ban jött ki, így elmondható, hogy az együttes szépen beállt az egy év/egy album munkatempóba. Az album felvezetéseképp ingyenkoncertet adtak a londoni Hyde Parkban, ahol a korabeli becslések szerint mintegy 130000 ember gyűlt össze és az rekord.
Bár az album nem tartalmazott olyan húzódalt mint az előző a Bohemian Rhapsodyt, így is Number One lett. Ekkor szakított Freddie Mary Austinnal, valamint Brian és Roger is ekkortájt élt zavarosabb időket családi téren, így nem meglepő, hogy album vezető témája a szerelem.
Az első dal a Tie You Mother Down, későbbi koncertjeik nyitószámává vált. Talán ekkorra fejlődtek ki Mercury éneklés közbeni affektálásai tökéletesen, amit ezen dalban remekül alkalmaz. Igazi hard rock szám, Queen virtózitással.
A következő dal a You Take My Breath Away (elállítottad a lélegzetem) már a címéből is feltűnő szokatlanul őszinte szerelmi vallomás. Csodálatos Queen-lassú, az szokásos líra az albumon.
A Long Away tipikus Brian szám. Hömpölygő ritmusával, Brian énekhangjával kissé álmosítóan hatna, ha Taylor nem rázná fel. A téma: vágyakozás a szerelem után.
A Millionire Walz talán a legnehezebb századelőt idéző muzsikájuk, stílusában és szövegében is. Mercurynak minden tudására és hangszintjére szüksége volt, hogy ennyire tökéletesen felénekelje, Taylor is megizzadhatott a feszes és rendkívüli precizitást kívánó ritmus elpüfölésekor, May dolga volt talán a legkönnyebb, persze csak kvalitása végett. Ez volt talán az első olyan szám, ahol Deacon is "feltűnik". Amellett, hogy végig villámgyors basszusokat osztogat, a dal felvezetésében a bal csatornán eljátszik egy basszgitár-szólót!! Ritka zenei elem a pop-rock iparban! Nem csoda, hogy egyetlen koncert esetén sem vállalták be.
You And I szintén a szerelemé. Naiv kis történet, amolyan slágerzenével, a dal azonban nem foglalta el a listák élét.
A Somebody To Love egyértelműen az album legkiemelkedőbb dala. Mident felülmúlva itt a legtökéletesebb és a legbravúrosabb a Queen vokál-teljesítménye és emellett Mercury előadása is kiemelkedik, főleg a végén elhangzó rendkívül magas kiéneklés esetén. Mi más lenne persze a téma, mint a szerelem. A Queen vitathatatlanul legismertebb szerelmes dala, szerelmes válogatásalbumok gyakori szereplője.
A White Man egy nagyon bátor kinyilatkoztatás. A fehér ember hódításait igencsak keményen bíráló, lehordó mű, kifejezetten feszes, kemény rockos hangzással, ezzel is kifejezve a haragot. Figyelemreméltó egy olyan együttestől, akik egy olyan konzervatív ország ünnepelt zenészei, akik a gyarmatosításban és azok kegyetlenségeiben előljárók voltak mindig.
A Good-Old Fashioned Lover Boy tipikus hetvenes-évekbeli sláger, egy régimódi szerelmes srác kifigurázása, egyszerű szöveggel. Érdekessége, hogy annak ellenére, hogy listás sláger lett, nem készült róla videoklipp, "csak" egy felvétel, egyik Top Of The Pops beli fellépésükről.
A Drowse Taylor menetrendszerinti dala, ezalkalommal bravúros zenével és szöveggel. Egy délután kábulatról szól (mindenki döntse el maga, mitől a kábulat), de a szöveget figyelembevéve és a bódító dallamot hallva ez könnyen átterjedhet a hallgatóra.
A következő dalt az akkoriban Japánban már borzasztó népszerűvé vált együttes ottani rajongóinak tiszteletére írta. A Teo Torriatte (Let Us Cling Together) címén kívül a refrén nyelve is japán, emiatt ott borzasztóan népszerű lett és a Budokan (rendszeres koncertezéseik egyik legnagyobb helyszíne) majd felrobbant amikor a rajongók is énekelték. -
#742 A mai adag:
Miben egyedülálló a zenetörténelemben az Another One Bites The Dust? -
#741 Ja! És gratulálok! :) -
#740 Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy Halford kihívta Freddie-t egy motorversenyre, hogy bizonyítsa rátermettségét a bőrszerkóhoz. Freddie bólintott rá, de hozzátette, csak abban az esetben, a ha kiáll vele versenytáncolni baletott. Mondani sem kell, hogy az egészből nem lett semmi :)) -
#739 Na jó elmondom... a 2004es 'Killer Queen' c. angol doksiban (amely letölthető valamely torrent segítségével a QueenZone oldaláról...) láttam az 1979es riportot a Judas Priest-el, amelyből kiderül, hogy sérelmezték, amiért a Queen lekoppintotta az öltözködési stílusukat az egyik leghíresebb számának, a 'Crazy Little Thing Called Love'nak a klipjében... :D
-
#738 "De persze a Queen messze mindenek felett áll"<--nagyon helyes! :))) Te má nem lehetsz rossz ember! :)) -
#737 Nem úgy értettem a komolyt! Hanem úgy, hogy a Propher Song egy olyan embernek kibírhatatlan vonyítozás, aki a pop-ot szereti -
#736 Én ettől még nem fogom azt mondani, hogy ez a legjobb Queen szám, mert a legtöbb embernek ez tetszik a legjobban. De értelek. :-)
Nem tom, nekem sosem volt olyan zene, ami TÚL komoly lett volna... Mondjuk én eléggé progresszív rock/metál rajongó vagyok, lehet ezért van ez így :-) De persze a Queen messze mindenek felett áll :-) -
#735 Ez fogós kérdés. Esetleg afelé tapogatóznék, hogy a 77-es években kezdett Freddie Halfordhoz hasonló öltözetbe járni.
Láttam az In My Defence klipjét, ami hasonlóan a The Show Must...-hoz klipekből lett összevágva. ebben láttam egy jelenetet, sztem 78-80 között játszódhatott, amikor Freddie Roger kezei közé ugrott, és jó nagyot estek. Mind2en Halford féle szerelésben.
Tippelek, talán ez a klip egy JP paródia lehetett? -
#734 ez mar szerintem a nyolcvanas evek, de mivel reg nem lattam klippeket toluk, pass -
#733 Melyik videóklippjük miatt haragudott meg járuk a Judas Priest? -
#732 Hát persze, hogy tuti az! :)
Gospel a javából! :) -
#731 Akkor kissé mélyedjen bele jobban a zene-elemzésbe! -
#730 egyik volt kollegam queen rajongo, de hallani sem akart rola hogy a 39 country hangzasa lenne -
#729 JA! ÉS FIÚK! ÉN NEM ÚJSÁGÍRÓ VAGYOK! LE PRÓBÁLOK ÍRNI EGY-EGY ALBUMOT A SAJÁT ZENEI ELEMZÉSEMMEL AMI CSAKIS SZUBJEKTÍV LEHET!!!! :) -
#728 Bezony bezony! És ez még korántsem a tejes repertoár! :))
Ők voltak a legnagyobbak!! -
#727 Arról nem vitatkozhatsz, hogy a BoRhap a legjobb számuk, mert az világszerte egyetemlegesen elfogadott. Nekem sem a number one (csak mondjuk az 5.) de attól még akkor is az a legjobb számuk. Ezt az eredményei és az elismertsége bizonyítja Csak hogy visszavitatkozzak :)) -
#726 A "The Prophet's Song' szinte már túl komoly is... valaki egyszer azt mondta, hogy ha az jelent volna meg a BohRhap helyett meg kislemezen, nagyobb siker lett volna.
Azért a Rapszódia viszi a pálmát, mert a Prof szinte már vészesen komoly, míg az előző mindvégig tükrözi a humoros hozzáállást.
Az viszont biztos, hogy a WATC a legismertebb Queen szám. Ha megkérdezel egy nem Queen rajongót, az biztos ismeri a WATC-t, viszont korántsem biztos, hogy ismeri a BohRhap-ot. -
#725 Csak egy kis érdekesség, a Queen zenei sokszínűségéről. Hogy milyen stílusokban játszanak:
Pop/diszkó: Radio Ga Ga, Another One Bites The Dust, I Want To Break Free
Hard Rock: Let Me Entertain You, Don't Stop Me Now, We Will Rock You, I'm In Love With My Car, Princes Of The Universe, Hammer To Fall, Keep Yourself Alive
Heavy Metal: Death On Two Legs, Sweet Lady, Now I'm Here, Stone Cold Crazy
Progresszív Rock: The March Of The Black Queen, Bohemian Rhapsody, The Prophet's Song, Bicycle Race, Innuendo
Gospel: Somebody To Love, All God's People
Rockabilly: Crazy Little Thing Called Love, Man On The Prowl
Blues: Sleeping On The Sidewalk, My Melancholy Blues
Country: '39
Vaudeville: Bring Back That Leroy Brown, Lazing On A Sunday Afternoon, Seaside Randezvous, Good Old Fashioned Lover Boy
Dixieland: Good Company -
#724 Amúgy ez sztem is a Somebody to love, mintha olvastam is volna vhol. -
#723 Hadd vitatkozzak! :-) Sztem a Boh Rhap. se nem a legjobb számuk (persze nagyon szeretem, nagyon jó szám), se nem a legismertebb. Én úgy vettem észre, hogy az emberek sokkal inkább ismerik a We are the championst vagy a We will rock yout... :-) Sőt, én úgy gondolom, hogy talán ez a két legismertebb könnyűzenei szám a világon.
Erről a lemezről meg sztem egyértelműen a Prophet's song a legjobb, mert én "komolyan veszem a zenét" :-)) De télleg. Vmi egészen zseniális. -
#722 Erre tuti, hogy a Somebody To Love lehet csak a válasz!
Az egyik kedvenc számom, mostanában főleg rákattantam, tényleg zseniális a vokál, eszméletlen jó szám. -
#721 A Night At The Opera album:
A csúcs! Egyöntetűen a 70-es évek tetőpontjának tekintik az együttes történetében. Természetesen a Bohém Rapszódia végett, de azért voltak egyéb tényezők is!
Az album előtti idők a jogi viták és keserves kapcsolatromlások időszakai voltak. A Queen ekkor vált el a Tridenttől több kisebb ok miatt, de leginkább az példázza a helyzetet, hogy az együttes világszerte ismertté vált (akkorra már az USÁ-ban, Ausztráliában és Japánban is sztárok voltak), de emellett még mindig csak heti 80(!) font volt a fizetésük. Többhónapnyi huzavona és tárgyalássorozat után sikerült szakítani a fortyogó céggel, akik természetesen sajnálták, hogy az aranytojást tojó tyúk elúszott. Hátha még tudták volna, hogy mi lesz azután!
Az album 1975 végén jött ki, amikor a Bohemian Rhapsody már a slágerlistákat uralta. Minden bizonnyal az is közrejátszott a tökéletességében, hogy a fiúk a válás után meg akarták mutatni, hogy nem a Trident tette őket azzá amik és nélkülük is boldogulnak! Sokkal jobban! Az album bemutatását a Hammersmith Odeon rockszínházban tartandó koncertsorozattal prezentálták, aminek utolsó, ötödik, előadása épp december 24-én volt és a róla készült videó mindmáig a Queen egyik legjobb és leghíresebb koncertvideója.
A híres Opera-album, talán minden idők leghíresebb Queen LP-je.Ki hinné, hogy egy olyan számmal indul amiből majdnem óriási nagy baj lett.
A Death Of Two Legs (halál két lábon) finoman szólva is kemény. Ilyen kifejezések szerepelnek benne mint:
Piócaként szívod a vérem; Basztatod az agyam, míg meg nem fájdul; De most megcsókolhatod a seggem, viszlát; Kedved lenne az öngyilkossághoz (asszem meg kéne tenned); Rühes kutya; Csatornapatkány vagy, szétrohadsz a büszkeséged mocsarában. Az alcím pedig: dedicated to... (címezve ...-nek). Az alcím és a szöveg egyértelműen foganasította, hogy ez a Tridentnek szól. Jim Beachnek ( a Queen mindenkori jogi képviselője) minden erejére és jelentős pénzösszeg módosításáa szüksége volt, hogy rábírja a Tridentet a hallgatásra.
A következő mű a Lazing On A Sunday Afternoon egy jóval könnyebb kis darab. Ismét a századelőt idéző dallam, egy bohém hét eltöltésének 1 perces története, Mercury módon.
Ezután jön Taylor "szokásos" dala az I'm In Love With My Car címmel. Két dolgo miatt is különleges. Egyrész Taylor ismét saját maga énekel, gitározik és dobol. Másrészt viszont ez a dal került fel a Bohemian Rhapsody kislemez B-oldalára és ezzel álladó vitát szült a későbbiekben Roger És Freddie közt, mert a méltán leghíresebb dal által befolyó óriási összegek fele Taylort illette.
A You're My Best Friend Deacon első komolyabb próbálkozása, ami rögtön sláger is lett! Egy kis homoszexualitással fűszerezett szerelmi hitvallás.
A '39 egy álombéli mese bátor ifjakról, az egyetlen igazán ismert Brian által énekelt Queen szám. Amikor a koncerteken felbukkant sokkal inkább egyfajta country-hangzással adták elő.
A Sweet Lady a korai Queen-t idézi bohém stílus és ritmusváltásaival, feszes dallamával és énekével.
A Seaside Rendezvous egy újabb ragtime-rock mű! Méltán követi Leroy Brown-t. Ugyanlyan bohém a szövege, a dallam, a ritmus, mind mind gond nélkül beleolvadna egy jazz-együttes repertoárjába. Könnyed bohém szerelmi áradozás, ízig-vérig Freddie Mercury mű!
A The Prophet Song (a látnok dala) a Queen leghosszabb műve, a maga nyolc és fél percével. Igen elvont stílus hosszú áriáival, elnyújtott trillázásokkal és kórussal. Csak azokank akik komolyan veszik a zenét!!!
A Love Of My Life ugyan nem került fel a Greatest Hits-re, de rendkívül híres szám lett, a koncerteken rendszeresen együtt énekelte a tömeg Freddievel. Mi másról szólna ez az újabb líra, mint a szerelemről. Egy csalódott szerelemről.
A Good Company ismét egy másik stílus. Inkább a 60-as évek zenéja, tehát a múltba nyúlás egy újabb ezköze. Páran Beatles-paródiának tekintik.
A Bohemian Rhapsody. Fölösleges a sikereiről és díjairól beszélni, azok mindig a kirakatban voltak. Egy rendkívül sejtelemes szövegbe burkolt opera-rock, ami ha kitisztul, egy gyilkosság száműzöttjéről mesél. Több stílusból tevődik össze, mind tiszta dinamikus rockból, mind operaszerű áriákból, mind lírikus részekből. A felvételek előzményeként Mercury 11(!) stúdiót próbált ki, miután a felvétel elkészítéséhez ötöt vett igénybe, mindegyik más-más hangzása miatt. Emódon a Bohemian Rhapsody lett minden idők legdrágább költségvetésű felvétele, szemet szúrva ezzel akkoriban sokmindenkinek. A szám elkészültekor a producerek nem akarták kiadni, mivel 6 perces hosszúságát sokallták és azt javasolták, hogy legyen lerövidítve. Freddie erről hallani sem akart. Kitartott igaza mellet. A kislemez valahogy kiszivárgott egy ismert rádió keverőséhez, aki 1 nap alatt 19-szer (!) játszotta le a dalt a hallgatók kérésére! A többi már történelem. Ez lett a Queen vitathatatlanul leghíresebb, legelismertebb és leg jobb száma!
És ezek után jött a ráadás. Brian elgitározta az angol himnuszt (kvázi Hendrix nyomdokain)!
Az album valóban egy opera. Ha az ember egyszerre végighallgatja az egészet, rengeteg stílus és váltás színes kavalkádja végett valóban egy operaelőadásnak tűnik! -
#720 Csak annyit fűznék hozzá: "háromtagú" :) nem négy -
#719 bohemian rhapsody? -
#718 Melyik kislemez borítójára írták rá ezt:"Ha bárki nem hinné, a gospel kórus mindössze háromtagú: Freddie, Brian és Roger"? -
#717 Azt hittem, hogy erre a kérdésre egyből rávágjátok a választ, bár így utólag el kell ismernek, hogy eléggé szubjektíven tettem fel. A helyes válasz:
akkoriban ez volt minden idők legdrágább videoklipje -
#716 Jó, de gondoltam lehet az egy másik nicked -
#715 Khm...figyu felfelé...már elnézést... -
#714 Van a szülinaposok közt most egy qwert -
#713 Vazz, rájöttem mi hiányzik a topikból: a listák írása.
Íme az első -
Kedvenc Queen slágerem:
1. Radio Ga Ga
2. We Are The Champions
3. Bohemian Rhapsody
(a Friends Will Be Friends épphogy leszorult)
Kedvenc Queen nem-sláger:
1. Death On Two Legs
2. Sleeping On The Sidewalk
3. '39
Kedvenc albumom:
1. A Night At The Opera
2. The Works
3. A Kind Of Magic -
#712 Ezt honnan veszed? Több mint egy hónap múlva lesz...
Az a könyv tán megvan neked? Részletes?ű
Egy mérvadó forrás toplista ügyileg:
Queen diszkográfia
-
#711 Most nézem csak. Neked van szülinapod? Mert akkor Heppi börszdéj! -
#710 Monnyuk annyit leszögezek, hogy ezt mind fejből írom, úgyhogy természetesen lehetnek benne hibák, de azért én igyekszem, hogy legyen benne