1138
Milyen hangfalat vegyek?
  • sean john
    Hali!

Bemész a MediaMarkt-ba vagy a Saturnba és végigpróbálod őket. Én is így csináltam annó, vettem egy Trust 2.1-es hangcuccot vagy 5 éve, ami a mai napig ugyanúgy szól, bár ez 7-8 ezer körül volt de eszméletlen jó hangja van.
    Ha 20 körül gondolkozol, akkor Logitech vagy Genius, ezek masszívak és nagyon jól szólnak. Pl.: Logitech
    20 rongyért már elég jókat lehet venni :)

Üdv.!
  • sean john
    Sziasztok!

Szeretnék egy ipod/iphone dokkolót. Kb. 150.000-et szánok rá.
    Néztem Bose, JBL, B&W, Sony dokkolókat. (Bose-t akartam de drága és nem szól elég szépen élőben, ja és a Wifit se tudja)

A legjobban két dokkoló tetszett, mindkettő Wifis, AirPlay-es.
    1. B&W (Bowers &Wilkins) Zeppelin Air
    B&W Zeppelin

2. Sony RDP XA900
    Sony XA900

A B&W-t már 130.000ért lehet kapni a Saturnban, nagyon szép a formája és jól is szól, asszem 150W összesen.

A Sony 150.000 körül mozog és 200W teljesítményű.

Kérdésem: Szerintetek melyiket vegyem? :))
    Nem számít a pár 10 ezres eltérés a kettő között, viszont adok a külsőre és a tudásra.
    A B&W nagyon látványos tojás alakú, a Sony pedig erősebb és nagyobb teljesítményű, de olyan, mint egy doboz..

Segítsetek! :)

Üdv:Sean
  • CattaneoH
    (már csak a xonar d1 beállításával szenvedek, nem igazán sikerül a térbeli beállítás, lehet a kártyával is gond van. Zavaró, hogy minden programnál máshol szól, meg néha csak a jobb oldal stb, de még próbálkozom.)
  • CattaneoH
    Na végülis megvettem az EDIFIER S550-et. Köszönöm a tippeket Cifu, de végül mégiscsak egy új egybeszett mellett döntöttem, garancia, szállítás, stb miatt is, és nem bántam meg, nagyon durván szól, sehogy se tudom torzításra bírni ezt a hatalmas mélyládát, ha ráadok mindenhol mindent, akkor se. Van a youtube-on egy Opus Dei Bass Test, na annak a vége felé, a 40 Hz-eknél amit művel a rendszer, az valami leírhatatlan, még a textilek is megborzongnak a szobában. :)

Nekem ez kellett, sok erős basszust hallgatok, megtaláltam a cuccost, ami kellett.

Filmeknél meg hihetetlen ami egy lövésnél történik pl. :D

Már alig várom vga is megjöjjön szervízből, aztán uccu neki BF3.

Csak ajánlani tudom a rendszert, igaz elég drága, meg nem is az a kimondott vájtfülü cucc gondolom, de szerintem sokaknak ez a megfelelő.

Persze nem tudom mit lehetett volna kihozni ennyiből még, nekem ez volt a legegyszerűbb, legkockázatmentesebb, és nagyon tetszik.
  • [NST]Cifu
    Ha mindenképpen igényled a mélyet, akkor Logitech Z523. Ha inkább zene, és a dübörgő mély nem létfontosságú (ie.: jazz és hasonló zenéket hallgatsz), akkor ModeCom HF-40.
  • joshua
    Sziasztok.
    Kéne nekem valami 2.1-es rendszer számítógéphez, főleg zene és filmre. Ja és lehetőleg ne valami 50ezres kategóriába, hanem mondjuk inkább közelítsen a 20ezerhez. Tudtok valami jót ajánlani, vagy ilyen kategóriában nincsenek nagy különbségek? Előre is köszi!
  • Lacika 79
    Ne vitázzunk ezen. Nem ettől lesz jobb egy hangkártya, de bízom benne, hogy ezt Te is tudod! :)
  • [NST]Cifu
    Ok, akkor szerinted untig elég egy jobb (pl. Realtek ALC889) alaplapi hangkari is? Az is 100 feletti A/D zajszintet tud.
  • Lacika 79
    hidd el, hogy semmi különbséget nem veszel észre 100 vagy 120 között sem. ;)
  • [NST]Cifu
    2 megoldás is van:

1.: Az erősítőn zenehallgatásnál beállítod a hangmódot. Ismét csak az Onkyo-ról tudok nyilatkozni, de ott vannak ilyenek, hogy Pure (nem nyúl hozzá az erősítő), DTS Neo:6 (sztereo jelet lekeveri a szerint, hogy milyen hangfalak vannak rákötve), Dolby Surround (detto), All Stereo (simán csak hátra is kiküldi a sztereo jelet) stb.
    Ezeknél az erősítő maga végzi el szükséges leképzést.

2.: Normális zenelejátszó programot használsz, pl. Foobar2000, és hozzá olyan DSP-t, vagy mixer plugint, ami a sztereo jelet 5.1-esre keveri.
    Foobar 2000 letöltés
    Channel mixer plugin
  • precise
    Ismét jöttem nyavajogni. :)

Jelenleg HDMI kábel megy a videókártyából az av erősítő egyik HDMI In csatlakozójába. Egy másik HDMI kábel megy az erősítő out-ból a tv hdmi in-be.

Hang csak akkor van ha a tv is be van kapcsolva, de néha újra kell telepítenem (ez random) a 8-2_xp32_hdmiaudio_58128.exe (csak ezt találtam amivel működik) drivert.

Win7 64 bit van a gépen. Gigabyte 5850 Ultra Durable videókari.

Az is "kicsit" zavar, hogy pl zenehallgatásnál csak a két első satelit szól, a sub meg nem.

Már összevissza állítgattam mindent, lassan csákánnyal fogom megoldani a problémát. :)

help plíz

• [NST]Cifu
    Hmmm, ráadásul olcsóbb is. Mondjuk a papír szerinti minőség terén az Asus jobb (AD noise itt 114dba, a Xonar Essence ST esetén 118dba), de ez a megfordítható kiképzés nagy találmány. És ebből is van PCI-Express csatis (XTe végződéssel).
  • Lacika 79
    Mivel zenéről van szó, és nem játék, stb.....én ajánlanám ezt a kis drágát is. Az asus sem rossz, de minőségileg ez egy picit magasabb szintet képvisel.
  • Wescone
    Ez így igaz ...és nem gondoltam, hogy tévedhetetlen volnál.
    Csak egy kérdés volt, természetesen nem áll(t) szándékomban ide nem illő témával szennyezni e tópikot.
  • [NST]Cifu
    Ahogy lent is írtam, én a Creative hangkártyákat nem ajánlom. Hangsúlyozom, hogy nem a hardware téren vannak gondok náluk, hanem a driver/support terén. Ha van működő driver a hangkártyához ahhoz, az Op.rendszerhez, amihez használod semmi gond, hurrá, szuper. Csak aztán a következő op.rendszer váltáskor ne kapd a képedbe azt, hogy nincs driver/support, csakmertazért...

Gépek terén van itt "Milyen gépet vegyek MOST" topic, ott tedd fel, mások véleményét is meghallgathatod (nem vagyok tévedhetettlen, és több szem többet lát...). :D
  • Wescone
    Igen, ezt (ASUS) néztem ki én is a "Titanium HD" ellenében...
    Végül is, ha már monitor esetén is ASUS-ra esett a választásom, tulajdonképpen adhatnék neki egy esélyt.
    Kösz a tippet / megerősítést!

...Amúgy, hamarosan új PC-re lesz szükségem - konfigurációhoz (esetleg tunerkártyához) is hozzá tudnál szólni?
  • [NST]Cifu
    ASUS Xonar Essence ST/STX a csúcs kategória, én csak hallgattam, de input terén is csúcs. Adatok

Itthon elérhetők között jobb szvsz nem nagyon van. Dedikált sztereo hangkártya, ami hasonlóan jó (A-D 192kHz sztereo ilyen szintű zajmentességgel), nem nagyon van.

Alternatíva pl. az M-Audio Audiophile 192, de itthon amennyire tudom, nem kapható, és legalábbis adatok alapján a Xonar ST/STX jobb nála, ráadásul az STX PCI-Expresses, míg az M-Audio csak sima PCI felületen elérhető.
  • Wescone
    Nekem első sorban zenéhez-, pontosabban digitalizáláshoz kell szigorúan 2.0-ás, premium kategóriás hangkártya.
    ...Lehetséges amúgy, hogy én azért részesítem előnyben a különálló hangkártyát, mert az átlag felhasználóval ellentétben, számomra céleszközt jelent-, céleszköznek számít.

Sz'al, tippek, javaslatok?
  • [NST]Cifu
    Hardverapróra fel vele. :)

Viccen kívül: az Abit NF7-S Soundstorm integrált hangkarija óta (ami az első Dolby Digital Live! hangkártya volt) én nem látom értelmét az analóg PC-hangrendszer összekötésnek, (ha megfelelő erősítő/hangfalrendszered van), ha pedig valós (nem csak jelegyesítésre képes) HDMI-s erősítőd van, akkor úgy anblokk nincs értelme dedikált hangkártyának a mai videókártyák esetén. És most ideértem az IGP / APU videókártyákat is (vagyis a procikban lévő GPU-kat).
  • precise
    ok, felkellet installálni valami külön drivert, most elvileg működik minden, de a hangkarit egyáltalán nem használom semmire.... :(
  • precise
    Azt írja a HDMI-re, hogy nincs csatlakoztatva az ati control centerben, ezért nem s tudom kiválasztani
  • precise
    Akkor tulajdonképpen a hangkártyámat ki is dobhatom a "kukába"?
  • AssholeHater
    Ahhoz képest milyen arrogáns stílusban szoktál megnyilvánulni, itt egész emberi hangot sikerült megütnöd.Gratulálok.
  • [NST]Cifu
    Előre bocsátom, hogy a saját véleményemről van szó.

A dolgot ott kezd, hogy ne hangkártyába, meg hangfalakban, hanem rendszerbe gondolkodj.

Mire akarod használni leginkább?

Játék, film? -> Egy jó 5.1 vagy 7.1-es hangrendszer kell, olcsóbb megoldás az ilyen egyberendszerek, a legjobb megoldás az AV erősítő plusz passzív hangfalak.

Zenehallgatás? -> Egy jó sztereo rendszer kell akkor, egy 50.000 forintos sztereo hangfal sokkal jobb ilyen célra, mint egy 50.000 forintos 5.1-es rendszer...

Fejhallgató vagy hangfalak? Ismét komoly kérdés, főleg, hogy a fejhallgatók egy külön világot képviselnek, másra kell figyelni, mint egy hangfall rendszernél.

Utána jöhet a kérdés, mi az, amit cserélsz, mi az, amit megtartasz és mennyit szánsz rá?

Ha vannak megfelelő hangfalaid, akkor valóban a jelforrás a kérdés.
    Viszont ha csak egy jobb közepes PC-s szetted van, akkor nem biztos, hogy a hangkártya a legjobb módja annak, hogy a hangzásvilágban előre lépj.

Az ember már csak olyan, hogy megtetszik neki egy hangkártya, egy hangfal, mélynyomó vagy ilyesmi, és birtokában akar tudni egy ilyet. De racionálisan kell nézni, hogy mi a legjobb választás arra, amire te fogod használni.

Ha van AV erősítőd, ami fogadja a HDMI audiojelet, akkor én javaslom, hogy próbáld ki a videókártya jelét, amennyiben a videókártyád képes rá. A Windows Vista óta nincs EAX, és nincs túl sok értelme a dedikált DSP-knek a PC-kben. Teljesen mindegy, hogy egy 70.000 forintos hangkártya, vagy a 25.000 forintos videókártya küldi ki a digitális jelet, mert ugyanazt a jelet fogják kiküldeni. Ezért nem nagyon találsz olyan tesztet, ahol digitális kiementen hasonlítanak össze két hangkártyát.

Ahol a dedikált hangkártya előnyt jelenthet, az például ha olyan hangfalrendszered van, ami csak analóg jelet fogad. Az alaplapihoz képest nem vitás, hogy egy jobb dedikált hangkártya zajmentes(ebb) jelet produkál. Itt a dedikált DSP is élhet esetleg, hiszen megkaphatja a filmeknél a hang dekódolását.

Szintén hasznos, ha fejhallgatód van, ismét a zajmentesség miatt első sorban, viszont itt ügyelni kell arra is, milyen erős jelet tud küldeni, egy 250Ohm-os fejhallgató megfingathat egy gyengébb hangkártyát... A gond az, hogy én inkább hajlok egy dedikált digitális fejhallgató erősítőre, ami USB-n csatlakozik a PC-re, csak az alsó hangon 50e FT, de inkább több... :)

A másik eshetőség, ha a hangfallszettnek digitális bemenete van, optikai vagy koax, és az alaplapi zajkelltő nem tudja a DD Live! vagy DTS-Connect megoldást (vagyis digi kimeneten *generált* jel továbbítása). Arra bármelyik alaplap képes, hogy egy film DD/DTS jelét továbbengedje magán... (kivéve, ha nincs a lapon ilyen kimenet...)

Na szóval, ASUS, illetve más alternatívák.

-Az alsó kategória (Xonar DG/DGX) felejtős, ha az alaplapi hangkártya Realtek ALC888, 889, 892 szintjén van. Egyedül akkor éri ezekkel foglalkozni, ha az alaplapi hangkártya túl sok zajt szed össze.
    -Ha digi kimenetet akarsz, akkor Xonar DS/DSX illetve DX/XD, és itt érdemes megállni is digi átvitel esetén (a csúcs kártya se fog többet tudni semmivel) Gyakorlatilag az a különbség a kettő (DS/DSX illetve DX/XD) között, hogy a DS/DSX a DTS-t támogatja, míg a DX/XD meg a Dolby Digitalt. Izlés kérdése kinek melyik a szimpatikusabb.
    -A Xonar D1/D2 szvsz felesleges állomás, annyival nem olcsóbb, mint a felette állóak, nyújtani pedig nem nyújt annyit. (szerintem)
    -Az Essence ST/STX széria inkább akkor javasolt, ha zenét hallgatsz, és analóg kimeneten megy az ipar (állítólag egyes játékoknál gondok vannak vele, én ST-t csak próbából hallgattam, zene ment rajta, nem játék). A Phoebus elviekben a játékos csúcs... a fentiekből sejthető a véleményem. Szvsz áldozzon akkor már az ember a DX/XD-hez képest 20e Ft-al többet a hangfalakra, mint ezt vegye. De ha maximalista vagy, akkor ez a te kártyád.
  • Wescone
    "Szóval jah, nincs tapasztalatom, én kérek elnézést."

Nem azt írtam, hogy nincs tapasztalatod, hanem azt, hogy nem tudom, milyenek a tapasztalataid velük kapcsolatosan - nem ugyanaz!
    Amúgy, ha már ennyire belelendültél, igazán írhatnál pár szót az ASUS kártyákról - hamarosan aktuális lesz nálam is a vásárlás.
  • [NST]Cifu
    Hogy mik a tapasztalatim a Creative-al? Hát lássuk csak:

-SB16-al kezdtem, mert el kell ismernem, a maga korában etalon volt a támogatottság terén (GUS PnP mellé vettem, mert a PnP SB16 emulációja korántsem volt tökéletes), hozzá kell tenni, hogy a Creative mérnökei úgy gondolták, hogy hasznos dolog, ha a felhasználó visszajelzést kap a HDD működéséről, sipolás és recsegés formájában. A Gravis mérnökei valahogy megoldották, hogy ezek az elektromos zajok ne jussanak el a hangszórókig...
    -SB AWE32 esetén sokat anyáztam a driverek miatt, mert gyönyörű kék halálokkal bombázott (Win98 idejében élünk), ráadásul a GUS után a hangminőséggel se voltam megelégedve
    -Eladtam az AWE32-őt két hónap után, és vettem egy Ensoniq AudioPCI hangkártyát. Pár hónapra rá az Ensoniq-ot megvette a Creative. Utána több drivert nem adtak ki hozzá (amit egy ideig Creative név alatt árusítottak PCI 64 és PCI 128 néven). Konkrétan emiatt nem lehetett XP alatt használni egyszerűen...
    -Vettem egy Terratec Aureon 5.1 (Aureal A3D) hangkártyát, a maga idejében istencsászár volt, kiépítettem a magam kis 4.1-es hangfalszettjét (Altec Lansing ACS45 elől és ACS43 hátul), és élveztem a térhangzást. Amíg az Aureal el nem bukott, és a Creative fel nem vásárolta. Az Aureal hangkártyákhoz minden supportot beszüntettek, az A3D támogatása megszünt, helyette a saját EAX-ét erőltette.
    -Ez után sikeresen elkerültem a Creative hangkártyákat (gonoszságból megfordult a fejemben, hogy miután az utóbbi két gyártó, akinek a hangkártya(chipjét) megvettem, csődbe ment, bosszúból Creative Audigy-t veszek, hátha csődbe mennek ők is...), volt szerencsém olyan hangkártyákhoz, mint az Abit NF7-S integrált Dolby-Digital Live! támogatású zajkeltője, amivel beléptem a digitális korszakba egy Onkyo erősítő által. Kb. innentől számítva nem látom értelmét az analóg jelátvitelnek PC és hangeszköz között. Az átok amúgy hatott, az Abit is csődbe ment... :D
    -Utána jött egy Terratec Aureon 7.1 PCI hangkártya, szintén DD Live! támogatással. Óriási fej supporttal, jött Vista, jött Win7, és az oldalukon már idejekorán ott a driver. Megjegyzem az Aureal 7.1 PCI már erősen kifutott volt a Win7 megjelenésekor, mégis csináltak hozzá béta (de tökéletesen működő) drivert. 64 biteset is, egyből. Azóta áttértem a videókártyás jelforrásra, és elégedetten használom.
    -Ellenben volt "szerencsém" olyan élelmes problémákkal küzdeni, mint Audigy installálása Vista alá, hivatalos driver nélkül. A support nem is válaszolt a kérdező leveleimre. Végül egy fan-made driverrel sikerült beüzemelnem a gépet.
    -Egy ismerős vett egy csúcs X-fi-t. Csúcs gép, 8 giga ram, persze, hogy rakjuk már rá a 64 bites windowst, hogy értelme is legyen. Csakhogy a Creative nem adott ki 64 bites drivert az X-fi-hez (igaz ekkor még máshoz se). Írunk a supportnak, semmi. A hivatalos creative kommunikáció az volt, hogy a 64bit még nem elterjedt, és senki sem használja, így azt javasolták, hogy 32 bites wint telepítsen fel a kedves user a vadonatúj és méregdrága kártyájához (ami anyázást akkor kaptak a sok user-től :P). Végül másfél év után nagy nehezen kiadtak egy működő drivert...

Szóval jah, nincs tapasztalatom, én kérek elnézést. Nyugodtan ajánlom mindenkinek a Creative hangkártyáit, véletlenül verte el a dedikált hangkártyák piacán az ASUS a Xonar családjával. Szó se róla, az ASUS se kisebb szemétláda, mint a Creative, lévén például megjátszották azt, hogy a C-Media csúcs chipjét, a CM8788-ast "lefoglalták maguknak, így a többi kisebb hangkártyagyártó (AuzenTech, Turtle Beach, stb.) nem tudott valódi csúcs minőségű alternatívát adni az X-fi-nek és a Xonar DX-nek (a kínos ebben az volt, hogy az első szériát kiadták, csak utána nem kaptak CM8788-as chipet három évig...). Ráadásul szó nélkül átbrandelte a C-Media chipjeit, és "saját" chipként adta a CM8788-ast AV100 és AV200 néven, a CM8786-ost pedig AV66 néven. Persze a C-Mediának nyilván megérte az üzlet, és az ASUS védelmében el kell mondjam, hogy a supportjuk oda és vissza hülyére veri a Creative-ot (például szoktak vállaszolni az e-mailekre)...

Na mindegy, szóval ez van, ha neked sose volt bajod velük, örülj neki, légy boldog, és ajánlgasd bátran. Még mielőtt szó éri a ház elejét, a hangszóróik általában tényleg nem voltak rosszak ár/értékben, azokra egy rossz szót nem mondok...
  • [NST]Cifu
    Semmi pánik. :)

Itt leírtam, én hogy csináltam először a VGA -> Erősítő összekötést.

A lépések:

1.: HDMI kábel a videókártyából az erősítő egyik bemenetébe
    2.: HDMI kábel az erősítő kimenetéből a TV-be
    3.: Az erősítőn kiválasztani, hogy az adott bemenethez tartozik kép is és hang is (nekem Onkyo erősítőm van, ott ki kell választani az egyik bemeneti forrást (pl. Game), és digitális bemenetnek beállítani a HDMI-t).
    4.: Számítógép bekapcsol, elviekben az ATi drivernél jelzi, hogy képes hangot fogadni az eszköz, kiválasztod a hangkimenetet, és leteszteled.
    5.: Ha minden stimmel, örülsz. :)
  • CattaneoH
    Creative audigy 2 zs-m volt, de basztak csinálni hozzá drivert hivatalosat win7-hez, így kótyagolt hiányos házituning driverek vannak hozzá. Ennyiben meg tudom erősíteni CIFU állítását. (továbbá olcsó pc-s 5.1-em sokat is javult asus xonar d1-el, creative-hoz képest.)
  • Wescone
    Ha már van külön hangkártyád és valóban számít a hangminőség, használd azt.
    Az összekábelezéssel, beállításokkal (friss cuccról lévén szó) még egy hozzáértő is el tud "szórakozni" számottevő időn keresztül, úgyhogy türelem - kapcsolgatsz, állítgatsz... előbb-utóbb összeáll a "kép".
  • Wescone
    Nem tudom, mik a tapasztalataid a "Creative"-val kapcsolatosan, de nem ér ijesztgetni másokat.
    Nekem pl. éppenséggel a "Creative"-val nem volt soha semmi gondom, sem hardware-es, sem driver-es.
  • precise
    Igazság szerint elég laikus vagyok, de legalább nem szégyelem.

-A Videókarimon kettő db HDMI csatlakozó van. (HD 5850)
    -A TV-m egy Sony KDL-40NX713 Mindenféle ki-bemenetek vannak rajta, köztük kb 4 HDMI.
    -Az erősítőn 4 HDMI bemenet van. Egy HDMI kimenet.

Tehát akkor először, Videókártyából HDMI-n az erősítőbe majd onnan a TV-be/monitorba? Az erősítőn 1db HDMI out van, nekem viszont játékra a monitor kellene, filmre meg a tv.

Hogy kössem össze hogy jó legyen az egész?

(ez az egész rendszer építés egy hirtelen ötlet volt, de nem gondoltam, hogy ekkorát szívok vele)
  • [NST]Cifu
    A Creative mindig nagyon jó hardware-t csinált, csak hozzá hulladék drivereket (avagy olykor semmilyeneket), és még rosszabb supportot tesz le.

Az itthon is kapható termékek közül az ASUS Xonar hangkártyasorozata a jó, de abból is van a tizenezer forintostól az 50e Ft-sig. Mondanám az AuzenTech-et vagy a Turtle Beach-et, ám azok itthon nagyon ritkák...

Csakhogy neked ott van egy profi kis AV erősítőd, ami támogatja a HDMI-t... Szvsz ha ilyen hangkártyád van, akkor a videókártyád se lehet gyenge. Szóval miért nem próbálod meg a videókártya HDMI kábelét az erősítő egyik bemenetére kötni, majd onnan a HDMI-ből menne tovább a TV-be / monitorba (HDMI -> DVI kábellel, ha a monitoron nincs HDMI bemenet)?

Amióta az EAX elhasalt, azóta a játékok alatt is tökmindegy, milyen forrás csinálja a hangot, akár az alaplapi hangkártya is megfelel, ha támogatja a Dolby Digital Live-ot. De már jópár éve a videókártyákon is ott figyel az audio, szóval miért nem használod ki azt?

Persze onnan is meg lehet közelíteni, hogy ha már van egy drága hangkártyád, akkor miért nem használod ki...
  • precise
    Filmeknél már működik azóta, a többin még dolgozom. Amúgy milyen hangkari az ajánlott? Mert ezekhez sem nagyon értek.
  • [NST]Cifu
    Ha rosszmájú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy legközelebb ne végy Creative hangkártyát. :)

Elviekben a legtöbb esetben magától értetődő beállítási lehetőségnek kell lennie a driver kezelőfelületén. Ha ilyet nem találsz, akkor gubanc van. A honlapján nincs semmi használható információ vagy letölthető kézikönyv, szóval vakrepüléssel lehet rajtad segíteni... :)

A kártya elviekben támogatja a DD Live!-ot, ez kell ahhoz, hogy 5.1-es hangot küldjön ki a kártya a digi kimeneten. A kérdés, hogy hol állíthatod be a rá vonatkozó dolgokat. Én ilyeneket láttam eddig:

-Az analóg kimenetnél állítsd a hangfalakat 5.1-esre, a digi kimenet automatikusan ezt fogja kiküldeni
    -Még anno az Abit NF7-S-nél volt olyan, hogy ha analógra állítottad a kimenetet (5.1-es beállításokkal), akkor a digi kimeneten is ez ment ki, viszont az alapértelmezett kimeneti eszköznek az analógnak kell lennie.
    -Végül pedig a hangkártya kezelőfelületén lehet beállítani, hogy digitális kimenet DD Live!-on keresztül működjön, nézd át a kezelőfelületet, és keres a DD Live!-ra vonatkozó beállítást. A TerraTec Aureon 7.1 PCI esetében a kezelőfelületen egy kapcsoló van, amellyel a beállított 2.0...7.1 hangfalkimenetet digitális kimenetre küldi ki.
  • precise
    Sziasztok,
    Elkezdtem összerakni a rendszerem. SB Recon 3d hangkari. --> optikai kábel --> Denon AVR-1612 --> hangfalak.
    Csak sztereó jelet küld a hangkari az SPDIF-Outon az erölködőnek... Nem is tudok állítani semmit. Szóval most a két front szól, semmi más.
    Mit csináljak?
  • [NST]Cifu
    Hát a KC szériát nem ismerem, a JAMO és a Somogyi olcsó, belépő szintű hangfalak, csodát nem szabad várni tőlük. Az 5 kicsi kenwood hangfal lehet jobb választás.

Ettől függetlenül egy olcsó erősítő és egy olcsó hangfal is erőteljesebben szólhat, mint egy PC-s hangfalszett...
  • CattaneoH
    Na mai nap egyik munkatársam ajánlott valami nagyobbat: régebbi Kenwood erősítő (valami "Kc-".... valami), hozzá négy nagy hangfal, két nagy JAMO (40ért), meg két somogyi vagy mi. De a négy nagy helyett van 5 kicsi új kenwood is, nem használt. Ilyen töredék infókat tudtam meg, 100 körül adná ő is.
    Ma-holnap megyek megnézni pontosan miről van szó.

Látom te képbe vagy, ha sikerül kiderítenem a pontos termékneveket, írom.
  • [NST]Cifu
    Valószínűleg Altec Lansing AC45, nekem is van ilyenem, az egyik munkahelyen figyel bent, és le kellett tekerni a mélyét minimumra, mert a szomszéd szobában csak a dübörgést hallják belőle, aztán a falra másznak tőle. :D

De igen, a probléma áll, nem jelent előrelépést, sőt, filmek és játékok terén visszalépés lenne.

Hogy még jobban összezavarjalak, itt egy másik opció: Onkyo egybeszett. Erősítő plusz hangfalak. Az ára éppen 100e Ft körül van. Egy erősen belépő szintű AV erősítő, és erősen belépő szintű hangfalak plusz erősítő.

Előnyei:

-Bővíthető később
    -Egy rendes AV erősítő birtokosa leszel
    -Komplett szett, filmre és játékra is ideális

Hátrányai:

-Nem ér fel egy jobb (30e Ft körüli) sztereo rendszerrel a sztereo hangzása
    -Az utólagos bővítés, ami előrelépést jelent, bizony drága (egy valamire való 5.0-ás szett ára 100e Ft körül kezdődik)
  • CattaneoH
    A szoba kb 6x5-ös, de állandóan nyitva két ajtó rajta további nagyobb helységekbe.

A minőség mellett jól jönne a hangerő is, ha máshol vagyok.

Semmiképp nem akarok 100-nál többet költeni hangrendszerre, mert sok sürgősebb dolog lenne.

Köszi a részletes véleményt amúgy. Tanakodom. Közbe kaptam ajánlatot, egy régi Altec Leasing 2.1-es, kb 9 éves, csak nem tudom előrelépés lenne e az nekem.

Nehéz téma, minden akkor derül ki ha az ember használhatja egy ideig.

• [NST]Cifu
    Egyszerű matek:

Adott összegből jobb 2 (plusz 1) hangfalat lehet kihozni, mint 5 (plusz 1) hangfalat.

Tehát onnan közelíted meg, hogy 60-100e Ft-ből akarsz valamit, akkor jobb sztereo rendszert tudsz kihozni, mint 5.1-est.

Nyilván nem rossz a belinkelt Edifier rendszer (ráadásul össze van hangolva), de ha főleg zenehallgatás a cél, akkor egy jó sztereó erősítő plusz egy jó sztereó hangfalpár sokkal jobb hangzást hozhat.

A mélynyomó ne zavarjon meg, egy rendesebb álló hangfalpár mellé kisebb szobába nem kell is kell mélynyomó. Nekem a nappalimban Yamaha NS-555 frontok vannak, és egy kisebb YST-100-as mélynyomó egyszerűen nem jut szóhoz mellettük.

Igen ám, de egy jó sztereo erősítő alsó hangon is 50-60e Ft, plusz mellé alsó hangon is 40-50e Ft egy hangfalpár. És filmeknél, játékoknál ez a sztereo rendszer nem igazán ér fel akár csak egy Genius 5050-essel sem.

Szívem szerint azt mondanám, hogy végy egy AV erősítőt, mellé egy sztereo hangfalpárt (pl. Wharfedale 10.1 polchangszórók), és később bővítheted a rendszert (plusz 2 Wharfedale 10.1 hátra és egy 10.0 center, vagy 2x 10.4 álló hangfalpár előre, a meglévő 10.1-eseket hátra és persze szintén egy plusz center, végül ha igény van rá, akkor egy mélynyomó). Csakhogy ez iszonyú drága játék, a végén bőven 200e Ft fölé jössz ki (csak az erősítő 80-90e Ft).

Egyszóval mindenképpen kompromisszum jön.

Én azt mondom, hogy válaszd az Edifier egyberendszert, ha nem akarsz sokat tökölni vele, és elfogadod a gyengébb sztereo képet. Ha a zene érdekel, akkor csinálj inkább egy sztereo rendszert, de akkor meg a film/játék terén adod fel a dolgot.