Milyen hangfalat vegyek?
  • [NST]Cifu
    Előre bocsátom, hogy a saját véleményemről van szó.

A dolgot ott kezd, hogy ne hangkártyába, meg hangfalakban, hanem rendszerbe gondolkodj.

Mire akarod használni leginkább?

Játék, film? -> Egy jó 5.1 vagy 7.1-es hangrendszer kell, olcsóbb megoldás az ilyen egyberendszerek, a legjobb megoldás az AV erősítő plusz passzív hangfalak.

Zenehallgatás? -> Egy jó sztereo rendszer kell akkor, egy 50.000 forintos sztereo hangfal sokkal jobb ilyen célra, mint egy 50.000 forintos 5.1-es rendszer...

Fejhallgató vagy hangfalak? Ismét komoly kérdés, főleg, hogy a fejhallgatók egy külön világot képviselnek, másra kell figyelni, mint egy hangfall rendszernél.

Utána jöhet a kérdés, mi az, amit cserélsz, mi az, amit megtartasz és mennyit szánsz rá?

Ha vannak megfelelő hangfalaid, akkor valóban a jelforrás a kérdés.
    Viszont ha csak egy jobb közepes PC-s szetted van, akkor nem biztos, hogy a hangkártya a legjobb módja annak, hogy a hangzásvilágban előre lépj.

Az ember már csak olyan, hogy megtetszik neki egy hangkártya, egy hangfal, mélynyomó vagy ilyesmi, és birtokában akar tudni egy ilyet. De racionálisan kell nézni, hogy mi a legjobb választás arra, amire te fogod használni.

Ha van AV erősítőd, ami fogadja a HDMI audiojelet, akkor én javaslom, hogy próbáld ki a videókártya jelét, amennyiben a videókártyád képes rá. A Windows Vista óta nincs EAX, és nincs túl sok értelme a dedikált DSP-knek a PC-kben. Teljesen mindegy, hogy egy 70.000 forintos hangkártya, vagy a 25.000 forintos videókártya küldi ki a digitális jelet, mert ugyanazt a jelet fogják kiküldeni. Ezért nem nagyon találsz olyan tesztet, ahol digitális kiementen hasonlítanak össze két hangkártyát.

Ahol a dedikált hangkártya előnyt jelenthet, az például ha olyan hangfalrendszered van, ami csak analóg jelet fogad. Az alaplapihoz képest nem vitás, hogy egy jobb dedikált hangkártya zajmentes(ebb) jelet produkál. Itt a dedikált DSP is élhet esetleg, hiszen megkaphatja a filmeknél a hang dekódolását.

Szintén hasznos, ha fejhallgatód van, ismét a zajmentesség miatt első sorban, viszont itt ügyelni kell arra is, milyen erős jelet tud küldeni, egy 250Ohm-os fejhallgató megfingathat egy gyengébb hangkártyát... A gond az, hogy én inkább hajlok egy dedikált digitális fejhallgató erősítőre, ami USB-n csatlakozik a PC-re, csak az alsó hangon 50e FT, de inkább több... :)

A másik eshetőség, ha a hangfallszettnek digitális bemenete van, optikai vagy koax, és az alaplapi zajkelltő nem tudja a DD Live! vagy DTS-Connect megoldást (vagyis digi kimeneten *generált* jel továbbítása). Arra bármelyik alaplap képes, hogy egy film DD/DTS jelét továbbengedje magán... (kivéve, ha nincs a lapon ilyen kimenet...)

Na szóval, ASUS, illetve más alternatívák.

-Az alsó kategória (Xonar DG/DGX) felejtős, ha az alaplapi hangkártya Realtek ALC888, 889, 892 szintjén van. Egyedül akkor éri ezekkel foglalkozni, ha az alaplapi hangkártya túl sok zajt szed össze.
    -Ha digi kimenetet akarsz, akkor Xonar DS/DSX illetve DX/XD, és itt érdemes megállni is digi átvitel esetén (a csúcs kártya se fog többet tudni semmivel) Gyakorlatilag az a különbség a kettő (DS/DSX illetve DX/XD) között, hogy a DS/DSX a DTS-t támogatja, míg a DX/XD meg a Dolby Digitalt. Izlés kérdése kinek melyik a szimpatikusabb.
    -A Xonar D1/D2 szvsz felesleges állomás, annyival nem olcsóbb, mint a felette állóak, nyújtani pedig nem nyújt annyit. (szerintem)
    -Az Essence ST/STX széria inkább akkor javasolt, ha zenét hallgatsz, és analóg kimeneten megy az ipar (állítólag egyes játékoknál gondok vannak vele, én ST-t csak próbából hallgattam, zene ment rajta, nem játék). A Phoebus elviekben a játékos csúcs... a fentiekből sejthető a véleményem. Szvsz áldozzon akkor már az ember a DX/XD-hez képest 20e Ft-al többet a hangfalakra, mint ezt vegye. De ha maximalista vagy, akkor ez a te kártyád.