Milyen hangfalat vegyek?
-
Hogy mik a tapasztalatim a Creative-al? Hát lássuk csak:
-SB16-al kezdtem, mert el kell ismernem, a maga korában etalon volt a támogatottság terén (GUS PnP mellé vettem, mert a PnP SB16 emulációja korántsem volt tökéletes), hozzá kell tenni, hogy a Creative mérnökei úgy gondolták, hogy hasznos dolog, ha a felhasználó visszajelzést kap a HDD működéséről, sipolás és recsegés formájában. A Gravis mérnökei valahogy megoldották, hogy ezek az elektromos zajok ne jussanak el a hangszórókig...
-SB AWE32 esetén sokat anyáztam a driverek miatt, mert gyönyörű kék halálokkal bombázott (Win98 idejében élünk), ráadásul a GUS után a hangminőséggel se voltam megelégedve
-Eladtam az AWE32-őt két hónap után, és vettem egy Ensoniq AudioPCI hangkártyát. Pár hónapra rá az Ensoniq-ot megvette a Creative. Utána több drivert nem adtak ki hozzá (amit egy ideig Creative név alatt árusítottak PCI 64 és PCI 128 néven). Konkrétan emiatt nem lehetett XP alatt használni egyszerűen...
-Vettem egy Terratec Aureon 5.1 (Aureal A3D) hangkártyát, a maga idejében istencsászár volt, kiépítettem a magam kis 4.1-es hangfalszettjét (Altec Lansing ACS45 elől és ACS43 hátul), és élveztem a térhangzást. Amíg az Aureal el nem bukott, és a Creative fel nem vásárolta. Az Aureal hangkártyákhoz minden supportot beszüntettek, az A3D támogatása megszünt, helyette a saját EAX-ét erőltette.
-Ez után sikeresen elkerültem a Creative hangkártyákat (gonoszságból megfordult a fejemben, hogy miután az utóbbi két gyártó, akinek a hangkártya(chipjét) megvettem, csődbe ment, bosszúból Creative Audigy-t veszek, hátha csődbe mennek ők is...), volt szerencsém olyan hangkártyákhoz, mint az Abit NF7-S integrált Dolby-Digital Live! támogatású zajkeltője, amivel beléptem a digitális korszakba egy Onkyo erősítő által. Kb. innentől számítva nem látom értelmét az analóg jelátvitelnek PC és hangeszköz között. Az átok amúgy hatott, az Abit is csődbe ment... :D
-Utána jött egy Terratec Aureon 7.1 PCI hangkártya, szintén DD Live! támogatással. Óriási fej supporttal, jött Vista, jött Win7, és az oldalukon már idejekorán ott a driver. Megjegyzem az Aureal 7.1 PCI már erősen kifutott volt a Win7 megjelenésekor, mégis csináltak hozzá béta (de tökéletesen működő) drivert. 64 biteset is, egyből. Azóta áttértem a videókártyás jelforrásra, és elégedetten használom.
-Ellenben volt "szerencsém" olyan élelmes problémákkal küzdeni, mint Audigy installálása Vista alá, hivatalos driver nélkül. A support nem is válaszolt a kérdező leveleimre. Végül egy fan-made driverrel sikerült beüzemelnem a gépet.
-Egy ismerős vett egy csúcs X-fi-t. Csúcs gép, 8 giga ram, persze, hogy rakjuk már rá a 64 bites windowst, hogy értelme is legyen. Csakhogy a Creative nem adott ki 64 bites drivert az X-fi-hez (igaz ekkor még máshoz se). Írunk a supportnak, semmi. A hivatalos creative kommunikáció az volt, hogy a 64bit még nem elterjedt, és senki sem használja, így azt javasolták, hogy 32 bites wint telepítsen fel a kedves user a vadonatúj és méregdrága kártyájához (ami anyázást akkor kaptak a sok user-től :P). Végül másfél év után nagy nehezen kiadtak egy működő drivert...
Szóval jah, nincs tapasztalatom, én kérek elnézést. Nyugodtan ajánlom mindenkinek a Creative hangkártyáit, véletlenül verte el a dedikált hangkártyák piacán az ASUS a Xonar családjával. Szó se róla, az ASUS se kisebb szemétláda, mint a Creative, lévén például megjátszották azt, hogy a C-Media csúcs chipjét, a CM8788-ast "lefoglalták maguknak, így a többi kisebb hangkártyagyártó (AuzenTech, Turtle Beach, stb.) nem tudott valódi csúcs minőségű alternatívát adni az X-fi-nek és a Xonar DX-nek (a kínos ebben az volt, hogy az első szériát kiadták, csak utána nem kaptak CM8788-as chipet három évig...). Ráadásul szó nélkül átbrandelte a C-Media chipjeit, és "saját" chipként adta a CM8788-ast AV100 és AV200 néven, a CM8786-ost pedig AV66 néven. Persze a C-Mediának nyilván megérte az üzlet, és az ASUS védelmében el kell mondjam, hogy a supportjuk oda és vissza hülyére veri a Creative-ot (például szoktak vállaszolni az e-mailekre)...
Na mindegy, szóval ez van, ha neked sose volt bajod velük, örülj neki, légy boldog, és ajánlgasd bátran. Még mielőtt szó éri a ház elejét, a hangszóróik általában tényleg nem voltak rosszak ár/értékben, azokra egy rossz szót nem mondok...