1138
Milyen hangfalat vegyek?
  • blackparty
    Szia! Hát boltokban szerintem már nem nagyon találsz mert én is anno mikor hangfal vétel előtt álltam kerestem de már akkor se volt (kb 1 éve), max apróhirdetésben használtan. De ha maradsz a logitech-nél és a 2.1 -nél akkor a logitech z323 se rossz választás. Majdnem ugyanaz mint az x230 csak a mélynyomójába 2 wattal kevesebb van :) Ha érdekel itt megtudod nézni: Z 323
  • chevyfan
    Üdv!

Tv-hez szeretnék venni egy JBL Spyro 2.1-es cuccot. Érdemes beruházni rá, vagy nem nyújt többet, mint pl a Jbl Creature II?
  • belarus
    Sziasztok!
    Szerintetek ezt az LG HT303SU házimozi rendszert rá lehet kötni pc re?LG HT303SU
  • Benny04
    Üdv!
    Logitech x230-at lehet még kapni? Mert rokonom épp hangfal vásárlás előtt áll, és nekem is ilyen van 3 éve, teljes mértékben meg vagyok vele elégedve szóval ezt ajánlanám neki, viszont nézem extreme digital honlapján, ezt írja: "Forgalmazás vége: 2010.01.11"
    Szóval már nem kapni? :"
  • Dióka
    látom, olyan kedvedben vagy, hogy kifordítod a szavaimat, nem kell felkapni a vizet, mert te okosabb vagy, így a többiek ebből következően meg csak hülyébbek lehetnek, mert nem erről kéne szólnia.
    én sem azt mondtam, hogy tescos hangfalat hasonlítgass egy komolyabb kategóriához, csak azt próbáltam meg szemlélteni (úgy látom az áraknál megakadtál), hogy egy bizonyos kategória felett (ahol a high-end kupac kezdődik) az árak nem egyenes arányban nőnek a minőséggel, hiába dobálózol nagy számokkal, ez ha nem is mindenben és mindig, de a nagyobb kategóriákban jelentős számmal sokszor már indifferens a minőségre (inkább a státuszra és vevőközönségre pozicionál), bár sok gyártó szeretné bevésni az agyakba, hogy ha valami elképesztően nagyon drága, az mindennél jobb.....
    persze nyilvánvalóan van összefüggés az ár és a minőség között, csak nem egyenes arányban.
    saját füllel tapasztaltam, hogy egy 300ezres hangfal szólhat úgy,mint amit 1,2 millára tartanak (és ez nem a bekerülési költség), és szólhat baromi szarul egy 600ezres akár egy kétszárezreshez képest is, elég nagy a szórás mind az árban,mind a minősgében, főleg milla feletti árrésnél, de ez szinte természetes, hisz sokféle igényre és vevőközönségre kell a piacot és az imázst fenntartani. ez nem axioma, egyszerű üzleti startégia.
    egyébként ha már összehoztad a hülyegyerek hasonlatot, akkor igen:
    "660ezer forintos audiofil sugárzó "nem feltétlenül jobb" mint egy BÁRMILYEN olcsóbb."

és ez így még igaz is, mert nyugodt szívvel mondhatnám, hogy egy 660ezer forintos audiofil sugárzó "nem feltétlenül jobb" mint egy BÁRMILYEN más akár nem audiofilnek hívott 500,400, vagy 200ezer forintos. ugyanis minél audiofilebbnek van szánva valami, annál nagyobb az irracionális árrés.

és mindezzel egyáltalán nem azt mondtam, hogy ami nagyon drága, az biztos nem is jobb vagy nem biztos , hogy jobb, inkább azt mondanám, az korántsem biztos, hogy annyival jobb, mint amennyivel drágább!

• morcosqtya
    Ok.
    Most vettem egy 1 utas 30 éves hangfalpárt a piacon 5 ezerért, leváltottam a Vandersteen-t, ez sokkal jobban szól, mivel rájöttem hogy igaz ez a nagy axioma, miszerint egy 660ezer forintos audiofil sugárzó "nem feltétlenül jobb" mint egy BÁRMILYEN olcsóbb (és mivel a posztból úgy látom ezt feltétlenül indirekt úton akarod alkalmazni, azaz "nem feltétlenül jobb" ellentéte nálad a "biztos hogy rosszabb".

De most felnyílt a szemem!
    Végre hozzáértő lettem.

No sziasztok, jó értekezést a jövőben a Hi-Fi-ről!
  • Dióka

picit félreértettél, de a lényeget leírtad. nem belekötni akartam, hisz nem hallottam, így nem tudom mit vesztek vagy mit nyerhetek. ebből a szemszögből te is csak ugyanannyira a véleményedet és álláspontodat fogalmazod meg, mint más is. abban teljesen egyetértek, hogy a meghallgatás a legfontosabb, és ez ahány helyszín, annyiféle élménnyel vagy eredménynel jár(hat), ezt te is tudod. ha te az otthonodban megtaláltad azt,ami a legjobban beleilleszkedik az elvárásodba, az nagy öröm, de nem abszolút konzekvencia.

a 3-as pontban lévő "drágábbra váltás" azért nem jelent egyenes arányt a javulással (gondolom te sem így gondolod), hisz az ár(azás) mindig is erősen szubjektív volt, de az is lehet, hogy a koma azért váltott akár drágábbra is, mert megunta a hangzását vagy csak megváltozott az ízlése és igénye, ami nem biztos, hogy abszolút értéken a korábbitól jobb (csak neki), de biztos, hogy másabb, hisz a hangzás és hangzásigény velünk együt változik az évek alatt....szóval ezen lehetne filozofálni, hisz a hi-end audisizmus is egy külön életfilozófia.

Én is hallgattam hybrid elektrosztatikust, igaz annak árát csak 1,4millában 'határozták' meg, tényleg nem volt rossz (mihez képest? egy 100-500ezres dinamikushoz képest szoszo, de pl. az árához képest szerintem meg drága volt), 3millás bipolárt és 3,5 millás dinamikusat is, de nem hugyoztam magam alá egyiktől sem (élmény azért megvolt), egy full ESL hangfal meg kifejezetten jazz és klasszikus zenén adja el magát, ha az ember ilyennel egyéb stílusban is élvezkedni szeretne, vélhetően nem lenne gondtalan.
  • morcosqtya
    Ez a hangfal a "majdnem hifin" egy KICSIT már felül esik...
  • morcosqtya
    Biztos én vagyok fáradt, de a második bekezdést nem tudom értelmezni.
    Mindenesetre válaszolok (valamire), hátha találkozik egy kérdés egy válasszal.

Nem szeretek ilyesmivel érvelni, mert nagyképűnek tűnhet (amit szeretnék elkerülni).. de ha mindenképpen a kötekedés a lényeg, és egyéni véleményemmel tapasztaltakkal eddig nem tudtam itt meggyőzni valakit (ami igen gyakori a netes környezetben, itt ugyanis mindenki "profi" és ért mindenhez, mindig jobban mint a többiek.. ) akkor száraz logikával érvelek:

Végig lehet gondolni, ésszerűen, összefüggésekből pedig levonni a konklúziót. (vagy kötekedni tovább, onnan viszont én már csak széttárni tudom kezeimet, végtelenségig nem magyarázhatok senkinek.. ha nem érti..)

0.
    Laikusok/család: eljönnek, meghallgatják, elhangzik egy "szép" vagy maximum egy "húha", aztán cipőt felhúz, napszaknak megfelelően köszön, távozik, boldog.

1.
    Olyan emberektől is kaptam visszajelzést a rendszer hangjával kapcsolatban akik nem ma kezdték a szakmát... tehát van összehasonlítási alapjuk.
    Nem otthoni barkácsolókra gondolok, nem 30 éves kifakult műanyag "hájend" hifi elöregedett nyáklapját forrasztgatják 2 szalonna között, nem raknak össze "csodálatos hangú" rendszert 20 ezerből, hanem valóban hozzáértők.

2.
    Eladó (előző tulaj):
    (elöljáróban: ezt a fajta érvelést gyűlölöm, de most elkövetem ezt a hibát)
    Szivesen (és bátran) összeengednék bárkit egy beszélgetésre innen a tulajjal akitől vettem. Nem kókler, nem 20 éves, kétlem hogy túl sokan újat mondanának neki. Ő viszont rengeteg újat mondott nekem amiket nem tudtam addig.
    (nevet nem mondok, hazai zenész (szaxofon, ének), már "letette a lantot", és több mint egy évtizede van saját vállalkozása, ahol kiéli magát a zenében. Tehát nem egy hobbi kókler.

3.
    Hangfal/a vétel tárgya:
    Ismétlem: 5 évig használta a hangfalat Conrad Johnson DV-2b csöves DAC CD-vel és a hozzá passzoló csöves erősítővel. Nem viccből nem cserélte le 5 év alatt Ő sem...
    (A CD-t meg is vettem tőle később, lefoglaltam, aki ismeri a modellt - és keresletét a hazai piacon - az tudja miért, aki nem annak lényegtelen info.)
    Mire és miért cserélte le?
    Hogy miért, az az az ő dolga, mindenesetre nagyon valószínű, hogy nem visszalépés volt, másrészt a pénz nála nem olyan kritikus pont az életben (mint pl nekem és még elég sokaknak ebben az országban). A továbblépés egy 2,5 millió forintos Martin Logan elektrosztatikus volt.

Innentől mindenkinek logika pörget, processzor dolgozik, következtet, felfog.
    Ezek után is lehet persze pedzegetni hogy biztos nem olyan jó hangfal ez, nincs nekem elég referencia alapom, nem hallottam még egy "jó XY-t" stb.. stb. de innentől válaszolgatnom felesleges mert ott már nem fogunk közös nevezőre jutni..

(oda az utolsó érvem: nekem tetszik, és igen van alapom)
  • Dióka
    Hát ez ismét nagyszerű esszére sikeredett mindenben! Többnyire egyetértek , a "high end hifisták" részt is fenomálisan fogalmaztad meg, magam is így vélem és így is tapasztaltam, amikor át lehet esni a túloldalra, bár tényleg van benne valami, ha nem is +-2Hz szinten.
    Szumma szerintem az az ősi kínai mondás van talán már 3500 éves is, de emiatt csak még helytállóbb.

Tudom, hogy maximálisan elégedett vagy a 2 utasoddal, ebből nem is kívánnálak kizökkenteni, de csak hogy egy szép frappáns választ dobhass ide az okosba, megkérdem, nem lehet, csak azért lett a 19-ek fülében gyönyörű a hangzása, mert igazából nem volt komolyabb referencia alapjuk, hogy hol kezdődik a gyönyör, csak azt hallották, hogy az otthoni borzalmasukhoz képest maga a megváltás?! Összességében a "passzol-e az ízlésedhez" már majdnem Hi-Fi?!

• morcosqtya
    Amit leírtál az olyan sok egyidejű (és néhol ellentmondó) kritérium aminek megfelelőt nem fogsz találni, ha ilyen "vájt füled" van. Legalábbis ésszerű keretek közti árszinten.

Alapvetően teljesen semleges hangú hangfal nem létezik, mindegyiknek van valamilyen karakterisztikája, egyéni íze, akár mérhető értékeken, akár frekvenciamenet-görbén, akár csak hallás után, paraméterekkel nem definiálhatóan.
    Mindamellett ehhez jön még hozzá az egyéni ízlés és fül (sőt aktuális hangulat) tényezője, ami alapján egy hang van akinek jó, van akinek nem megfelelő. Ezért teljesen gyakorlatias "szakma", személyes meghallgatás nélkül értelmetlen egy komponenst a márkája, hírneve, vagy ára miatt vakon megvenni. Ami nekem jó nem biztos, hogy neked is megfelelő, és vica versa. (A műfajok meg tovább bonyolítják... mindegyiknél más hangszerekhez más kiemelés vagy hangkép lehet előnyös)

Azért hallgat a hifisták jelentős része főként jazzt és klasszikusokat, mert aki belezuhan ebbe a hobbiba -akármilyen műfajt hallgatva addig- azt a felismerés, a csodálkozás, a kísérletezés egyre csak húzza magával a hang szeretete, az egyre magasabb igények felé.. a HI-FI jelentése az élethű "High Fidelity" hangzás. Élethűségről pedig leginkább akusztikus hangszereknél és emberi hangnál beszélhetünk szorosabb értelemben véve..) Itt eljutunk a Jazz-hez, kamaraművekhez, szimfónikusokhoz, unplugged-hoz, énekhez, stb.

Vannak olyan "high end hifisták" akiknek mindegy a műfaj, náluk az önmagáért lévő hangzás a lényeg, a tökéletes részlezőképesség, tér, maga az eszköz nívója, ára, presztizse, értékmérő technikai paraméterei stb. és otthon hangszigetelt szobában audiofil tesztlemezeket hallgatnak mintegy önigazolásként maguknak bizonygatva, hogy a drága felszerelésük mennyire tökéletes. Ők hallják meg az állvány forrasztásainak elhelyezkedéséből fakadó rezonancia-anomáliák kihatásait a CD-játszóra, ebből levezethetően az énekes hangjának enyhe fátyolosságát a középmagas tartománynak valamely +/- 2 hertz szélességű intervallumán stb.. ekkor bizony nincs mese, cserélni kell az állványt egy félmillióval drágább szeizmikusra. De megérte!!

Én meg inkább zenét hallgatok. :))

A jelenlegi hangsugárzómat 1 éve találtam meg, minden eddig nálam járt testhosszakkal ver, minden területen, 20 emberből aki nálam járt 19-nek nincs is füle hozzá hogy hallja miért jó, csak annyit ért hogy gyönyörű, de azt meg egyenesen nem érti minek kiadni pénzt már ilyen szintű hangzáshoz. Öcsémnek egyenesen nem tetszik a hangja mert túl részletező és minden hangszert tökéletesen külön is hall, ami számára "zavaró", azt szereti ha mosódik a zene..

Itt belinkeltem tavaly a (nem éppen olcsó) hangfalamat, leírtam miért szeretem, miért vettem, miért messze a legjobb ami eddig nálam járt, és rögtön jött egy ellenvélemény, hogy "nem jó a 2 utas hangfal, mert ejj, bizony egy jó három utas",.. stb stb..
    Csakhogy engem nem érdekelnek a "jó 3 utasok" mivel már volt jópár nálam, és hallgattam 2 utast, 3 utast, szélessávút, stb, ennek ellenére ez passzol az ízlésemhez, ez üti meg nálam azt a nívót amit kerestem, nem győznek meg az általánosítások, ha majd igen, akkor veszek 30 ezerért egy jó három utast...
    (gy.k.: bármennyi "utas" hangfalakból vannak extrém magas kategóriájú darabok, ez nem az elsődleges szempont. Egy kődarabból is szólhat nekem a zene, ha olyan szinvonalú amilyet élvezek hallgatni)

Szakvéleményekről:
    Lehet böngészni a netes fórumokat, amatőr hifisták, fan-ok vagy profik, hangmérnökök és megszállottak hozzászólásait, mindenki előadja a maga tökéletesen bizonyítható elméleteit amiknek utánaolvasott a neten, technikai paraméterekkel, akusztikai fizikával egyenletekkel, mérési eredményekkel alátámasztva, még sincs összhang és globális egyetértés a hifisták között.. no vajon miért?
    A legjobb amikor már többet ír az elméletről mint amennyiszer egyáltalán bekapcsolja a hifit. :))

A zenehallgatás színvonala, magasabb kategóriás komponensekből összeállított hi-fi-nél nem csak a hangfaltól függ, a dézsa-elv alapján gondolkodj, ha pénzt költesz. 500 ezer ft-os keretből hiába veszel 450-ért közép-felső kategóriás hangfalat egy 30 ezer forintos belépő Onkyo erősítőhöz és 20 ezres Sony cd-hez, összekötve egy 150 Ft-os Hama interconnect-el, mert a jó hang elmarad... :)

Összességében egyet mondhatok neked, a háromezer éves ősi kínai ŐSHIFI BÖLCSESSÉGET:
    H A L L G A S D M E G !

Sokfélét.
    Sok helyen.

remélem segítettem. :)
  • F1ú
    Mostanában én is elkezdtem nézegetni álló hangfalak után.
    Valami tényleg szép hangú felső kategóriás cucc kellene, élőhangszeres instrumentális zenéhez. Amiket hallgatok : elektromos gitár, bass gitár, akusztikus gitár, dob, percussion, vokálra. Elektromos szinti zene nem.
    Gyakran szeretem hangosan is küldeni, 100-110 dB körül is.
    Hallgatok akusztukis zenét, hard rockot, metal, metalcore, hardcore, ilyesmiket. Ehhez keresek egy olyan hangfalat ami elbírja ezeket is, nem csak a finom lágy zenében teljesít.

Valami olyasmire gondoltam, aminek meleg, muzikális és részletező hangja van. A mélyek teltek, feszesek, jól irányítottak és nagyon mélyre is lemennek gond nélkül. Az alsó-közép tartománynak ütős, punchy hangja van a dobok miatt és szintén nagyon jól irányított és részletező a gitár hangjának felharmonikusai miatt.
    A felső középtartomány szintén nagyon feszes, és jól irányított, de ne vesszen el a háttérben, ki lehessen hallani mindent. Tehát se a mélyek se a magasak ne nyomják el ezt a tartományt.
    A magasak meg lehetnek lágyak, ne legyenek harsányak, de legyenek részletezőek.

Használt cuccot is vennék olcsón ha találnék jót. Ár korlátot nem írok.
    Itthon egy régebbi nagy darab Technics elő + végfokkal küldeném.
    SE-A1000 és SU-C1000 még a reference szériából.

Azt hiszem a B&W falak jók lennének, csak ott a magasakat és a felső közép tartományt túl hangsúlyozottnak érzem, ez jót tesz a részleteknek és a lágy harmónikus zenéknek, klasszikus fajtáknak, de ez a márka egyszerűen erőtlen a metal féle zenéhez, a lágy hangokhoz lett csinálva, nem pedig a Hi-gain féle torzított nagy impulzusokat hsználó zenéhez.
    Gondoltam még Dynaudio-ra, Monitor Audiora, és JBL re, De a jbl új cuccai nem igazán jönnek be, hiába a nagy membrán, meg hiába bírja el ezt az energiát, de nem érzek benne semmi részletet, a hang hideg, merev, hiányoznak belőle a részletek.

Nemtom mit kéne kipróbálnom, nincs semmi ötletem, semmi se nem jó
    A neten sem írnak semmit arról hogy ilyen zenékhez mi lenne alkalmas.
    Mindenki vagy klasszikusokat, vagy jazzt, vagy valamilyen lágy zenét hallgat.
  • DIESEL DOG #926
    Genius
  • oliwwer
    Genius
  • att88ila
    Helo!Szerintetek melyik a jobb Genius 5050 vagy Logitech z506?
  • morcosqtya
    A 2.1 nem center + jobb/bal-t jelent hanem jobb/bal + mély (sub).
    A mélyládát soha nem a monitor fölé / alá rakjuk, hanem kialakításának / típusának megfelelően a talajon helyezzük el, optimális távolságra a faltól/saroktól.
    Amennyiben talaj felé sugároz akkor csak szőnyegpadlóra/szőnyegre tedd!
  • peter9228
    A Logitech Z313 és 323 között nagyon nagy a különbség? Mert ahogy nézem, kb. egy árban vannak.
  • oliwwer
    2.1-nél a mély / a mély a nagy hangfal/ mindig legyen a földön. Úgy adja ki az igazi szép mélyet. A két hangszórót pedig odateszed melléjük. Nem tudom hogy mágnesesen árnyékolt e a hangfal, ne túl közel tedd a monitorhoz, ha crt monitorod van. Ha lcd akkor mehet.
  • peter9228
    Nem szükséges nagy teljesítmény. Csak a PC-hez használnám játszani meg néha filmet nézni. A 2.1-est ugye úgy kell, hogy középre a nagy hangfalat, a két kicsit meg oldalra? Csak ugye a monitor középen van, fölötte meg nincs hely a nagy hangfalnak. Esetleg rátenni lehetne (a monitort a hangfalra), de úgy a monitor is túl magasan lenne + szerintem a hangfalnak sem tenne jót.
  • DIESEL DOG #919
    Szia!

Hát ez egy ezressel húzósabb ugyan de jó minőségű 2.1-es. Illetve ha csak sima stereo-t szeretnél akkor ez sem rossz választás.
    5.1-es hangrendszerre érdemes többet áldozni ha jót akar magának az ember, olyan kb. 20-25k-tól vannak a jobbak mint pl. ez vagy ez.

Persze mint mindenhol a határ itt is a csillagos ég... :D

De attól is függ hogy milyet szeretnél, melyik márka szimpatikusabb számodra, mekkora teljesítményre van szükséged, stb. :)
  • peter9228
    Sziasztok!
    Tudnátok nekem ajánlani valami jóféle, 10 ezer forint alatti hangfalat? A mostani egy monitorba épített, úgyhogy elég gyenge:( Illetve az 5.1-es hangrendszer kb. mennyibe fáj?
  • morcosqtya
  • Wescone
    "Bérelhető felület" - nagyon eredeti!
  • morcosqtya
    Mission-öknek szokott elég nagyot esni használtan az áruk (legalább is egy időben ez volt jellemző).. ott is eshet valami, ha szerencséd van. :)
  • starbug
    Köszönöm! Valami ilyesmire számítottam, kiinduláshoz, tájékozódáshoz jó alap a véleményed. Mégis állja a helyét, hogy a legdrágábbak tűnnek jó vételnek:) Mindenestre mérlegelni fogok, ha tehetem hallgatózni is. Sajnos a B&W már túl drága, használtan meg nem is mernék ennyirét venni. Amelyiket nem hajtották szét, az biztosan megéri az árát és igazi élményt nyújt, de hát ezt is ki kell fogni.
  • Qwerty4
    Szerintem ez jó lesz.Ha itt nem hibázott, akkor jó kell legyen.Mert az a szám, amit vittem próbának tényleg megdolgoztatja a hangfalakat.Úgy tűnik ez a Philips jól vizsgázott.
    Kösz. :)
  • Wescone
    Ha van lehetőség rá, próbálj ki másokat is. Ha viszont úgy gondolod megtaláltad amit kerestél, jó vásárt Neked!
  • Qwerty4
    Ez az! (Philips Multimedia Speakers 2.1 SPA2360)
  • Qwerty4
    Végülis lehet rosszul jegyeztem meg a típus nevét...mert ilyent sehol nem találtam.
  • Qwerty4
    Ma bementem egy nagyobb boltba és engedtek a próbának, szerencsére.
    Valóban nem bizalomgerjesztőek, sőt az egyik amit kipróbáltam (Logitech LS21) borzasztóan rossz hangot adott ki, mintha a mostani kis Philips speakeremnél is jobban zúgott volna egy ambient számon.
    Ezért kipróbáltam egy kicsit a felsőbb kategóriát, Philips SPA9360, na az már tiszta volt, de nem volt elég pénz nálam (holnap visszamegyek és megveszem).Ennél alább már nem érdemes adni ezek szerint.

De kérdés, hogy hogy nincs a neten leírás meg semmi erről a tipusról (Philips SPA9360)?SPA9350-ről van elég, de az más cucc.
  • Wescone
    Számomra egyik sem bizalomgerjesztő ezek közül - lutri mindenik. Egyiket sem ismerem, de bizonyára lesznek itt páran akik a Logitech-re szavaznak majd.
    Egyáltalán nincs lehetőséged arra, hogy személyesen vásárolj?
  • Qwerty4
    Ezek közül melyik lenne a legjobb választás?

1. http://www.hercules.com/us/Speakers/bdd/p/42/xps-2-1-20/
    2. http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=15418
    3. http://www.dealsdirect.com.au/p/logitech-ls21-2-1-stereo-speaker-system/?cm_mmc=Shopping%20Comparison-_-Shopping-_-Electronics-_-iPod%20Docks.%20Headphones%20Speakers
    4. http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=16662

Kipróbálni sajnos üzletben nem lehetséges, pláne azzal a zenével, amit én akarok.Szóval az ambientet jó lenne, ha végre tisztán vinné, ez elvárás.Azért kérdem, mert ugye minden hangfalnak nem fekszik minden stílus...
    Magyar nyelvű teszteket kerestem, de azokat nem találtam.
  • Wescone
    Akár több készüléket is rá lehet csatlakoztatni egyszerre.
  • belarus
    Genius hf 6000 5.1 rendszert rá lehet kötni pc vagy tv re egyszerre?Vagy mindig szét kéne szerelni a kábelokat,hogy át tedd a másikra.
  • morcosqtya
    Ezek nem Sony-k azért.. :)

Olvass teszteket róluk először is.
    Röviden az én véleményem (de ez nem szentírás csak egy vélemény, vagy tapasztalat, saját szájíz szerint)

HECO: nincs véleményem, egyet sem hallottam.

Mission: alapvetően szimpatikus, bár ez a doboz elég kicsi.. hallgatást megérdemel, de nem ez lesz a befutó szerintem.

Kef: jó a megítélésük, én nem emlékszem rá..

Tannoy: ezzel próbálkoznék, meghallgatnám

Infinity: szintúgy. Jó márka. Bízva a statisztikában meghallgatnám. konkrétan ezt a dobozt nem hallgattam.

Roth: nem tudom.

JBL: nagyon nagy a szórás.. nem ezzel kezdeném a hallgatózást..(felső szinten vannak nagyon jó dobozaik is)

Polk: na ez nálam nagyon esélyes lenne. Mindenképpen meghallgatnám. Review-k szerint is best buy. Magát a márkát is jónak tartom.

Sound Art: egyet sem hallottam sajnos.

Javallanék még egy márkát, ha nem veszed reklámnak: Bowers & Wilkins.

ez egy jó doboz:
    Bowers & Wilkins DM602 Series S3
    használtan vadássz egyet.. egy ideig nem fogsz megválni tőle.. :-)
    ..jó ideig...
    (de kisebbeket is nézegethetsz, csalódni nem nagyon fogsz)

• starbug
    Engem is elbizonytalanított, hogy az eddig választott egyik márka sem kimondottan hangfalairól híres. A kenwood azért az autó-hifiben letette a védjegyét, és mindkét cég gyártott már tűrhető kompakt mini hifi cuccokat, de ahogy mondtad, ez nem jelent semmit.

Érdekes, hogy mostanság csak ilyen kisméretű polcos dobozokat kapni. Nézelődtem, 40-50k között már elég nagy a választék, de zömében ugyanezek a méretek és a megadott paraméterek. Nyilván a minőség nagyban különbözhet, de egyelőre még azt sem tudom, érdemes lenne-e spórolni, mert meghallgatni nem tudok közülük egyet sem.
    Ezért is lennék kíváncsi a véleményekre, melyik dolgozik megbízhatóan, melyiket lehet szeretni. Tisztában vagyok vele, hogy erősen szubjektív ez a műfaj, de azért van néhány márka illetve széria, amiről általánosságban lebeszélik az embert, és fordítva is, olyan, ami sokaknak tetszik, amiről jó véleménnyel van a hozzáértő többség is. Márkák említése nélkül persze nehéz így eligazodni…

Anélkül, hogy reklámot csinálnál, azért említenék néhányat, amit még esélyesnek tartok, ha érdemes rá áldozni, mondanál ezekről véleményt? Legalább annyit, hogy mondjuk mint hangfalgyártó, számíthatok-e normális hangzásra a terméküktől?

30-40k között
    HECO Victa 200, esetleg 300
    Mission m30i
    Kef C1
    Tannoy Custom F1

40-
    Infinity Primus 150
    Roth Audio OLI 1
    JBL Northridge E20
    Polkaudio TSi 100
    Sound ART W2

Van számodra ismerős, esetleg bíztató? Nem egy tuti tippet várok, csak egyáltalán lövésem sincs róluk, nincs olyan ismerősöm, aki hifis lenne sajnos.

Most találtam egy oldalt, ahol a HECO Victa 200 akciósan csak 25k, így erősen elgondolkodnék, ha megbízható gyártónak minősülnének…??
    Nem fogom azért elkapkodni, kíváncsi lennék minél több véleményre.
  • morcosqtya
    Általánosságban a Sony-t nem tartom hangfalgyártónak. Elektronikákban, lézerfejben, felsőkategóriás CD-lejátszókban jó, de hangfalat nem tőlük vennék.

Az (is) a baj ezzel a Sony-val, hogy kicsi az érzékenysége (87 db), kis teljesítménnyel hajtva annyira nem szerencsés a dolog, de konkrétan ezt a dobozt nem hallottam, így még akár jó vagy elfogadható is lehet a hangja.
    Mélyekre ne számíts, a testes hang nem itt fog kezdődni.
    A dóm tweeter ígéretesnek tűnik, a magasai szépek is lehetnek akár

Használtban nem gondolkoztál?

Mit ajánlok? Semmiképpen nem mondhatok neked konkrét márkát, mert nem erről van szó.
    Ha lenne, akkor mindenki azt venné.
    Karakterisztikában, frekvenciamenetben vannak mérhető, hallható különbségek, de szubjektív is a dolog.. a zenehallgatás alapvetően eléggé az.

Sajnos ebből fakadóan ül az ősigazság: mindent meg kell hallgatni!!
    Én látatlanban (hallatlanban) semmiképpen nem rendelnék ismeretlen hangfalat.
    Vannak márkák, amiben én nagyjából vakon megbízok, de nem akarok itt reklámot csinálni..

Jó megoldás még az ha van több ismerősöd akiknek különböző dobozaik vannak, párat meghallgatsz náluk, és esetleg megveszed konkrétan azt a modellt, akár használtan, így nagyot csalódni nem fogsz..
  • starbug
    Illetve még az is felmerül, hogy az erősítőm manualja 8-16ohm közötti dobozokat ír…Ebből kiindulva 6ohmos Yamahát, Jamot, 4-8 –as Magnatot a magasabb áruk mellett emiatt sem néztem, nem szeretném, hogy megsüljön az erőlködőm. Szóval így nem igazán találtam kínálatot…
  • starbug
    A sonyt tapasztalatból mondod, hogy nem igazán nyerő? Pedig lassan a külhoni vélemények kezdtek volna meggyőzni:)
    Ahogy elnézem a termékpalettájukat, ezen két gyártónak nincs másik önállóan forgalmazott polcos doboza, azt hinné az ember, hogy alaposan rágyúrtak. Ha csak ezt kínálják, az legyen jó...
    Igen, jó volna meghallgatni, de sajna mindkét terméket úgy kellene megrendelnem, mert boltban nem található (Debrecen)… Persze vásárlás előtt azért melléülnék!

Nem vagyok sznob, legalábbis nem zárkózom el számomra ismeretlen márkától sem, csak férjen bele a költségvetésbe és legyen jó (megfelelő).
    Esetleg tudsz valamit mást ajánlani az én felfedezettjeimen kívül?
  • morcosqtya
    Sony-ról alsó szintű hangdobozok terén erősen lebeszélnélek.. ha nem tudnám, hogy azonnal jön 3-4 oltás majd, hogy jó az.
    Nos nem jó.

De az aranyszabály: ha teheted hallgasd meg!!
    (nyilván egymás mellett/után lenne a legjobb, de arra ritkán van esély.. ha két külön boltban nézed.. :)) )

Egyébként maga a "márka" nem elsődleges. A legtöbbnek van minden szegmensben terméke, egyikben ez a jobb, feljebb már a másik stb.. Ezek a gyártók azzal is stratégiáznak, hogy melyik szintre éppen adott időben mit kell gyártani a fogyasztóknak, a termékpalettán hol vannak betömetlen lyukak (árkategóriák szerint), megéri-e oda erőltetni egy új modellt stb.
    Ha nem vagy sznob, egy bizonyos márkában "hívő" akkor érdemes esélyt adni nem magától értetődő márkáknak is... Főleg belépő szinten.