8396
  • Chipii
    Gyakorlatilag azt választhatod ki, hogy melyik világon szeretnél játszani. Ha pl az eredeti kampány valamelyik epizódját választod ki, akkor annak a pályáin fog folyni a játék.
  • Pordycus
    Hali!
    Valaki el tudja magyarázni hogy mulitpayer szerver kreálásnál, azok a módok tulajdonképpen micsodák?
  • Anonymusx
    Jól elkúrták a végén a játékon, varázslóval iszonyat nehéz lett, ráadásul a főellenség előtt se aludni nem lehet se teleportálni, alig van életem ...
  • nearo
    igen, biztosan kellene aribeth neve, ez benne a csavar
  • Anonymusx
    Most rá tudok klikkelni, csak más nézetből engedi..
  • Anonymusx
    Próbáltam a szintlépést is, de nem lett jó, a "Incomplete Henchman Stories -hez meg lehet hogy kellene Aribeth konzolos neve is, már ha jól értelmeztem, ugyanis annyira nem tudok angolul.
    Ha behozom a konzolt, (##DebugMode 1) akkor nem tudok Aribethre és a körülötte álló két emberre klikkelni valamiért, és ha jól értem ez szükséges lenne.
  • nearo
    Hmm... nem akarok túl nagyot spoilerezni, ennek a küldetésnek igazából csak egy kevés jelentősége lesz majd az utolsó fejezetben a végső csatánál, ha férfi a karaktered. Ha jó jellemű vagy, akkor kicsit szívás csak, ha gonosz, akkor meg semmit nem számít. Nagy mennyiségű persuation skillel lehet majd egyébként ellensúlyozni ezt az apró bakit.

Egyébként egyre inkább biztos vagyok benne, hogy a konzollal lehetne ezen segíteni. Amit linkeltem fórumot, ott van az első hozzászólásban egy olyan, hogy "Incomplete Henchman Stories". Gyakorlatilag ugyanezeket a lépéseket kéne végigcsinálni, csak Aribeth-el.

Még azt esetleg megpróbálhatod, hogy a konzollal adsz magadnak két-három szintet, és megnézed, hogy folytatja e Aribeth a történetét. Előfordulhat ugye az is, hogy szintkorlátos a sztori, mint a henchman-eknél és csak azért nem beszél róla, mert még kicsi a karaktered.
  • Anonymusx
    A második fejezetben Aribethel való beszélgetést rontottam el, a lady aribeth's tales küldetés lenne vele kapcsolatban. Kb kétszer tudtam vele dumálni a problémáiról, utána talán beszélgetés közben csináltam egy gyorsmentést,majd visszamentettem, és már csak a fő küldetésről tudtam vele beszélni..
  • nearo
    Hát... talán lehet valahogy "resetelni" az adott npc-vel a helyzeted. Nem igazán értek a dologhoz, de egyszer már bele kellett piszkálnom egy kicsit a játékba, hogy a henchman befejezze a történetét. Akkor ez segített ki. Nézz körül egy kicsit a fórumon, hátha találsz valami megoldást.

Vagy ha megmondod, hogy kivel mit rontottál el, akkor valószínűleg meg tudom mondani, hogy ennek milyen következményei lesznek (feltéve, hogy original campaign-ról van szó).
  • Anonymusx
    Ezt scriptel valahogy meg lehetne oldani?
    Vagy az teljesen másra való?
  • Anonymusx
    Az első részben ha elrontottam egy beszélgetést, azt valahogy meg lehet oldani, hogy a beszélgetés elölről tudjam kezdeni? Visszamenteni nem tudok mert véletlen rámentettem, a korábbi mentéseim meg nagyon régiek voltak..

A neten keresgélve találtam egy ilyet: http://www.nwnlexicon.com/
    Lehet hogy segítene, csak nem is tudom hiogy mit keressek..
  • steweee
    de nem a csalás miatt, csak sokkal jobban taktikázik a gép
  • steweee
    az AI erősítő moddal már ilyen nincs.... fő bossok ellen élethalál harc van, és tömeg ellen is...
  • Chipii
    SOU az teljesen külön sztori, a HOTU-val is csak annyi a kapcsolat, hogy vannak megjelenő NPC-k az eredeti kampányból.

Az meg a legtöbb hasonló játékkal így van, hogy egy normálisan fejlesztett karakterrel könnyű lesz vége, hiszen azoknak is végig kell tudni játszani, akik relatíve gyenge karaktert csinálnak.
  • nearo
    Nah, OC-t végigvittem... őszintén szólva én egy kicsit nehezebb befejezésre számítottam. Bár az is lehet, hogy a karakterem lett túl erős a végére... nemtom. Chapter 1-2-ben még voltak nehezebb fightok, de ch3-ban már a sárkányok se jelentettek különösebb kihívást. Ch4-ben meg nem is volt olyan rész, ahol elakadtam volna.

Kérdés: ha a történeti szálat nézem, akkor SoU-nak és/vagy HotU-nak van valami köze OC-hez, vagy teljesen külön vannak? Tehát ez a két kampány folytatása az alapkampánynak, vagy érdemes új karaktert indítani?
  • nearo
    Én is hardcore-on játszok, bár ez nem a játék kínálta legnehezebb fokozat (az ugye a very difficult, ami annyiban különbözik hardcore-tól, hogy a játékos karaktere kétszeresen sebződik - ennek nem látom értelmét). Modokat viszont nem tettem fel, jó nekem az alapjáték úgy, ahogy van :)

Sout és hotut még nem próbáltam, és oc-t is csak chapter 3ig vittem...
    Ami karakterem van, és nagyon jónak tűnik, az egy rogue/fighter/weapon master hosszú karddal teljes páncélzatban. 5 szintenként lépek egyet tolvajként, és harcossal is csak annyit, amennyi feltétlenül kell, a többi weapon master. Ez a néhány szint tolvaj is bőven elég, hogy a fontosabb tolvajskilleket szinten tartsam (open lock, disable trap, UMD, tumble, search), a weapon master szinteknek köszönhetően pedig nagyon darál közelharcban.

Az a kérdés, hogy az általad említett kasztokról mi a véleményem? Hát nézzük...

Pala - kellemes kis kaszt, ami nem tetszik benne az a lawful good jellem... a good-al nincs bajom, csak a lawful-al. Nem illik a játékstílusomhoz. Bár oc-ben játszható, mert lawful-chaotic vonalon nem mozog a jellem. Viszont a buffjai erősek, a hátas is jó cucc, turn undead is táp... szóval nem rossz.

Harcos pap - az olyan, mint a pala, csak jellem megkötése nélkül. Sőt talán még jobb is. Mínusz egy támadásért cserébe sokkal több spell, erősebb turn undead és két extra képesség. Megfelelően felépítve jobb AB érhető el vele, mint egy harcossal.

Varázsló - őszintén szólva én a mágust jobban kedvelem (ugye wizard-sorcerer nem mindegy), de megfelelően használva baromi erős. Alig egy-két lénnyel gyűlhet csak meg a baja, amiknek nagyon erős a spell resistje, vagy adott esetben spell immun is lehet... na azok undorítóak (lásd demilich). De az összes többi lényt elsöpri missile stormokkal meg egyéb nyalánkságokkal.

Monk - nála is a lawful megkötés az ami nem tetszik, de amúgy nagyon táp. Főleg úgy, hogy van egy csomó monk-specifikus tárgy a játékban (legalábbis oc-ben), amik rengeteget segítenek.

Kétkezes fighter - hááát...ha már fighter, akkor próbált ki azt, amit fentebb említettem, kétkezes fegyverrel ugyanúgy működik. De ha már fighter, akkor esetleg kétfejű fegyvert is használhatna, úgyis kap egy halom feat-et.
    Kétkezes fegyverre én inkább barbárt építenék. Fejszével. Sőt, inkább kaszával. Iszonyat mennyiségű hp, sebzéstűrés és a kedvenc játékstílusomat képviseli (előbb üt, aztán kérdez).

Ranger - ez az a kaszt, amivel viszonylag sokat játszottam, mégsem tudok róla véleményt mondani... de azért megpróbálom.
    Kap egy dual wield-et, amit csak light armorban tud használni. Ergó ha két fegyvert pakolunk a kezébe, akkor érdemes dex-et feltolni neki, hogy legyen egy kis AC... wisdom is kell legalább 14, hogy a teljes varázslatlistájához hozzáférjen és ha intire meg karizmára is akarunk valamit, akkor az már erősen a strength és con rovására megy... de azért talán meg lehet oldani.
    Ha íjász, akkor megintcsak dex build kell, de ez már kényelmesebb, nem kell annyi str meg con (jó íjászt nem nagyon ütik, ahogy a jó varázslót se^^). Animal companion jól le tudja kötni a tömeget, érdemes olyat választani, amelyik sokáig bírja, pl badger. Spellek se rosszak... favoured enemy pedig kincs lehet, ha megfelelő fajokat választunk.

Íjásznak viszont én inkább Arcane archert választanám. Bármelyik mezei íjászt megeszi reggelire. Főleg az enchant arrow-ja az, ami brutálissá teszi, de a többi képessége is nagyon durva. Cserébe szerintem simán elviselhető, hogy csak elf illetve félelf lehet AA, meg hogy kell legalább egy szint bárd/sorc/wizard.
  • [HUN]Crassus
    Swashbuckler? lásd WARRIOR's handbook:P
  • steweee
    na akkor ezek szerint volt oka hogy nem működött nálam a dolog amikor kipróbáltam. főleg hogy nehezítő modokkal játszom, amikor sokkal intelligensebben az ellenfelek varázslatokkal és healt potikkal, meg a csapatos kereséssel ha összecsaptatok de futsz előlük pár sarkot. ja, és hardcore fokozat nálam alap.

igaz, a henchman mod is játszik, amikor fel tudom őket szerelni az általam nem használt mexerzett cuccokkal...

oc-pala vagy harcos pap
    sou-varázsló mert olyat még sose...
    hotu-monk vagy kétkezes fighter vagy ranger. de inkább utóbbi

szted ?
  • nearo
    Háát... én is gondolkodtam már párszor ilyen karakteren. Leírom az ötleteim meg a véleményem, aztán majd eldöntöd.

Elf fighter - ez jutott eszembe elsőre. Kötelezően dex build, legalább 18-as, de inkább 20-as induló dexterity kell, szintlépéseknél is ezt érdemes növelni. Páncél nem is nagyon kell, inkább valami kellemes kis robe-ot adnék rá.

Fontos lehet még a legalább 13-as intelligence is, hogy fel tudd venni improved parry-t (alacsony szintről induló karakternél számíthat az a +4 amit ad, magasabb szinten nem annyira). Ezen kívül jól jöhet még neki skill focus, 20. szint felett epic skill focus és great dexterity.

Fegyvernek mindenképp rapier-t adnék a kezébe - a legerősebb fegyver, ami működik weapon finesse-el. Ja igen, weapon finesse is kötelező, ha dexre épít strength helyett.

Ami feat még jól jöhet, azok ugye rapier-hez a weapon focus, weapon spec és improved critical, illetve én még bátran hozzácsapnék egy toughnesst is. Egy dodge sem árthat, +1 AC 1v1-ben mindig jól jön.

Így első nekifutásra ennyi. És akkor jöjjön a véleményem:
    Iszonyatosan elhúzódnának egy ilyen karakterrel a harcok. Egy körben legfeljebb annyi támadást háríthatsz, amennyit egyébként tudnál támadni, de legfeljebb csak hármat. A többit már az AC fogja fel - ha felfogja. Ebből következik az is, hogy egy körben legfeljebb csak háromszor támadhatsz vissza. Alacsony szinten egyedül sok ellenféllel szemben ez így nagyon szar (szerintem), de még magasabb szinten is problémás, ha kettőnél többen jönnek. Igazából amikor ténylegesen használható a parry az 1v1, de OC-ből kiindulva viszonylag kevés az ilyen helyzet.

Meg lehet próbálni, biztosan érdekes élményt nyújtana egy ilyen build.
  • steweee
    olyan dolog érdekelne, hogy szeretnék 1x az életben egy párbajhőst kreálni. ami egykezes kardforgató max könnyű páncélban, és parry-ből üt vissza. próbáltam anno ilyet, de vhogy sose jött össze a dolog. miért nem harcol vissza parryből ?

vmit össze akarod ütni, és meglátjuk mit ad a dolog pár szinte után. sztem a sou-val próblom ki, mert azzal még sose játszottam. a kingmakerben túl sok a duma az elején, hagyta a picsába. az alapkampány nagyon jó, de paladinnal toltam. a hordes meg kötelezően monk, de ha még1x játszanám, akkor vmi kétkezes kardok ipse, mert olyan jó kardok voltak benne...

vmi tipp a párbajhősre?
  • steweee
    oks, köszönöm
  • Chipii
    A th a tortured hearts rövidítése, vagy mire gondolsz?:)

A tolvaj-harcost úgy képzeld, hogy mondjuk 20 szintnél 16 harcos, és maximum 4 tolvaj gyakorlatilag egy harcos, ami minimális veszteségért (1-gyel kisebb lesz a támadása, meg kevesebb bónusz képességet kap) cserébe kap elugrást, kitérés skillt (+AC), csapdafelderítést, zárnyitást, vagy olyan tolvaj skilleket, amikre szükséged lehet (csak 1-2-re lesz elég skillpontod), meg persze minimális orvtámadást. Az 1. szinten azért érdemes tolit felvenni, mert akkor sokkal több skillpontot kap. Amikor toli szintet veszel, akkor a kívánt, csak toli által használható skillt érdemes kimaxolni (pl tumble, vagy umd - ezzel használhat tekercseket, vagy olyan tárgyakat, amiket amúgy nem szabadna), ezért érdemes a végén is felvenni tolit. A sima harcosnál ez jóval erősebb kari...

Wizard-tolinál az a különbség, hogy ott sokkal több az intelligenciád, ezért rengeteg elkölthető skillpontod lesz, ott sokkal több toli skillt lehet ezáltal fejleszteni. Viszont mivel a wizard szintjei sokkal fontosabbak, mint a harcos esetén voltak, ezért itt csak annyi tolit érdemes felvenni, amennyi mindenképpen szükséges. Pl egyet az 1. szinten, egyet mondjuk a 12-en, meg egyet 22-őn (nem kötelező pont ekkor, de talán így a legkellemesebb).

• steweee
    köszönöm, megfogadom. amit ismerek hogy jó az a tortured hearts. viszont még mindig nem árultad el, a th minek a rövidítése. amúgy minden kiegem megvan a játékhoz.

a harcos tolvaj karaktert sose próbáltam, akkor már jobb sztem a tiszta tolvaj...
  • Chipii
    SOU és HOTU is kell hozzájuk.

Nem is harc szinten nehéz, hanem erősen gondolkoztató, nagy szabadságot adó kaland, ahol sokfele mehetsz, nem csak mész előre ész nélkül. Alacsony szinten is könnyen belefuthatsz halálos csatákba, ha arra jársz, ahova még nem kellene:)

Ha valaki tapasztalatlan, akkor kezdőként jó a harcos, de egy tapasztaltabb játékos mágussal (+1-2 szint toli is jól jön) sokkal hatékonyabb, nem beszélve a papról, pap-kombókról.

Nyilván egy szerepjátékban viszont nem feltétlenül az számít, melyik kari a legtáposabb, hanem melyikkel élvezetes játszani. Egy harcos/toli kari a legjobb kalandozáshoz, az egyesíti a harcos egyszerűségét a toli kalandor skilljeivel:) (nem kell sok toli, kb 3 szint, néha néha felvéve egyet, kezdve az 1. szinten) Mágus pártiak hasonlóan élvezhetik egy wizard/toli kombó előnyeit.
  • steweee
    th - ez melyik rész takarja ? vagyis kieget (sou, hotu amiket ismerek)
    tényleg ennyire nehéz lenne ? és hogy van az, hogy a harcos nem üt le vmit azt a tolvaj varázsló meg igen ? nekem az volt a tapasztalatom, hogy ha nem kurva unalmas lenne már vagy talpig vasba bújt, vagy bőrpáncélos karivalbuldózerkedni, akkor minden játékban a legkönnyebb kaszt a harcos/barbár (kivéve oblivion)
  • Trantorius
    Van még bármilyen magyar szervere az nwn-nek amin még rp-znek?
  • Molnibalage
    Visszavonom, megy. Legalábbis elindult. :)
  • Molnibalage
    És hogyan rakjam fe a 2. részt? Mert nem működik! :(
  • Molnibalage
    Ha a TH-val tervezel játszani, akkor előtte adnék néhány tanácsot, hogy ne legyen idegbaj az egész.

Mindenképpen tolvajjal kezdj. Mással teljesen remélytelen és szenvedés. Mindk a skillek miatt, mind a sok lezárt láda és csapda miatt. A legideálisabb a tolvaj varázsoló karakter. 3 szint tolaj elég.

Olyan druva ellenfelek lesznek itt-ott, hogy harcossal szerintem esélytelen leverni őket, a gép által mozgatott mágus meg béna.

Minél hamarabb újíts be kísérőt, majd ők harcolnak helyetted.

Vannak olyan helyszínek közötti "ugrópontok", amiket még az alt+tab sem mutat. Nagyon figyelj arra, hogy mit mondanak egyes karakterek, hogy mi merre.

Egyes megoldások és találkozások között nagyon sok idő lehet, mire megtalálod a szükséges embert és elemet.

A helyszínek változnak aszrint, hogy kivel beszélték, hanyadik szintű vagy és mit oldottál már meg.

Minden párbeszéd előtt ments.
  • Molnibalage
    Igen.
  • ollie
    Aha, de azzal ugye tisztában vagy, hogy a Gothic 3 sokkal népszerűbb (nagyságrendekkel!) Németországban, mint az NWN itthon?
  • Molnibalage
    A 2. rész is NWN1-hez készült ugye?
  • Molnibalage
    Mint itt.

Mivel sajnos a Gothic elvileg német nyelvterületen van, ezért a készítők alaból németül csinálják. Csak imádkozni tudok, hogy egyszer valaki lefordítja angolra...
  • TVelvet
    csak kíváncsiságból kérdeztem, hátha. :) Jó nekem az angol
  • ollie
    Tök mindegy, a lényeg ugyanaz. Rengeteg szöveg van benne, és miért fordítaná le - rengeteg időt ráfordítva - magyarra akár a készítő, vagy akár bárki más azért a pár tucat magyar kedvéért, akik esetleg játszanának is vele?
  • Molnibalage
    Ő szerintem fordítva képzeli. Ha megvolt az angol, akkor magyarra fordítani.

Egyébként annyira nem vészes a szövege, ha még az én középszerű angolommal is megértem. 4 éve nem ment annyira, azért is akadtam el.
  • Molnibalage
    Juhéééééé, végigtoltam. Nem semmi kaland volt, bár a vége olyan kurtánfurcsa. Jó volt, mikor kiderüt, hogy ki és miért mozgatta a szálakat.

Ezek a nők... :)

Ezeket nem tudtam megcsinálni.

- Varázslótoronyba nem tudtam bejutni.
    - A törpének nem találtam feleséget.
    - A slavmaster küldetését elfelejtettem megcsinálni. Mondjuk egyszerűbb lett volna az egész drow-os résznél benni, osz hent... :)
    - A sárkányt nem öltem meg és a vére sem volt jó semmire. Megölhettem volna, ha akarom.
    - A fürdős részt elbuktam szar párbeszéd miatt és az egész vonalat.
    - A cigányok küldetése sem aktíválódott.
    - Chris küldetését csak csalással tudtam megcsinálni. Mindenkivel dumáltam, de nem tudtam átmenni a Marshlands részre. Pedig emlékszem, hogy volt valakivel duma a kincsvadászokról.

Kb ennyi.

Jöhet a II. rész. :)

(Ja, és csak ezért vettem meg újra az NWN-t. Soha nem toltam végig az alapot, csak a HoTU-t.)
  • ollie
    Nincs belőle magyar verzió. Olyan sok szöveg van benne, hogy reménytelen lett volna magyarul megcsinálni, majd lefordítani angolra. Így eleve angolul készült, mivel értelmetlen lett volna éveket dolgozni 100 magyar kedvéért, aki játszott is volna a modullal (igen, évekig készült).
  • TVelvet
    ezt a modult ugye magyar srác csinálta, nincs meg magyarul valahol?
  • nearo
    Itt a demilich leírása, a special ability rész az érdekes. Úgy nagyjából csak epic spell-el lehet sebezni, vagy úgy, hogy 30-nál nagyobbat ütsz bele. Illetve ha nem spell-ből tudsz rá nyomni tűz, hang vagy savsebzést, akkor abból csak 20-at fog fel az ellenállása. Ilyen pl a sárkányok lehelete, más most nem jut eszembe :D