8396
  • Ronin04
    nos a felét nem értem mert magyarul játszom nincs kiegem csak az alap
  • nearo
    Fú hát... ha megvannak a kiegek, akkor én egy arcane archert csinálnék belőle, megfűszerezve kis red dragon discipline-el. Bár amire én gondolok az inkább lenne arcane archer, mint bárd.

Ha tisztább bárdot akarsz, akkor javaslom, hogy vegyél fel egy papi szintet valamikor az elején healing és animal domain-el (csak lehetőleg ne első szinten, sokkal kevesebb skillpontot kapsz úgy). Healing miatt másfélszeres erősséggel gyógyítanak a varázslataid, animal miatt pedig egyel erősebb lényeket idézhetsz. Én ezzel is íjjal mennék, és elsősorban ügyire pakolnék, másodsorban karizmára. Karizmánál arra kell figyelni, hogy mindig legyen annyi, hogy tudjál új varázslatokat tanulni. A bevezetőben a Jaroo nevű gnóm egész jól elmagyarázza a legfontosabb tudnivalókat, őt érdemes figyelmesen "végighallgatni", ha nem vagy tisztában a varázslással, de kérdezhetsz itt is :)
    Varázslatok közül lényidézéseket, gyógyításokat és buffokat használnám. A többi varázslata, amik más lényekre hatnak túl gyengék lennének, hogy komolyabb helyzetekben is használni lehessen őket.
    Skillek közül perform mindenképp kell, tumble is ha megvannak kiegek, spellcraft is jól jöhet, use magic device is hasznos... aztán nemtom, ha tetszik még valami akkor az.
    Feat-ek... hát ha íjászkodni akarsz, akkor első szinten kell egy martial weapon proficiency, aztán ha már az íjnál tartunk, akkor egy weapon focus, improved critical, esetleg called shot, bár az nem fontos... aztán érdemes tápolni bard songot egy curse songgal, lingering song is megéri ha van kieg, lvl 21 felett lasting inspiration. Extra music szerintem nem éri meg, magasabb szinteken úgyis előbb pihensz, mint hogy elfogyna az összes song. Dodge jó lehet még, mivel nem érdemes vértet viselned, illetve mobility is jó lehet, ha valaki közel jönne íjászkodás közben. Ja igen, íjhoz még kellhet point blank shot és rapid shot. Ez így 10 db, lvl 18-ig 8-at kapsz, én called shot-ot és lingering song-ot hagynám ki, vagy esetleg mobilityt, egy idő után tumble "átfedi".

A játékstílusom az lenne, hogy leidézném az éppen kéznél levő legerősebb állatkámat ami jellemtől függően grimgnaw-val vagy daelan-el menne tankolni, közben meg szétlőném az ellent íjjal. Csata előtt persze buffok mindenkire, védelmezők tankokra, támadást segítők meg rám, és persze bard song. Csapdákba be lehet küldeni állatkákat, de van find traps varázslat is... zárt ajtók meg csak az elején okozhatnak gondot, de ha nagyon fáj, hogy szét kell őket verni, akkor lehet tanulni open lock-ot, a magas ügyi miatt úgyis jó lesz, hogy nem class skill.

Így első körben én így képzelném el a bárdomat. Ha van kérdésed, akkor kérdezz nyugodtan.
  • Ronin04
    ötlletek 1 ember bard karihoz pl milyen statok fontosak mijen skillek fontosak és milyebn varázslatokk kellenek ?hogy épitsem meg jol ?
  • nearo
    ha tippelnem kéne, akkor dominate person, magyarul valami olyasmi lehet, hogy uralom személyek felett, vagy valami hasonló
  • Ronin04
    Melyik az uralkodás varázslat ?
  • nearo
    Vágd le mindkettőt --> more xp ;)
    Vagy vágd le azt, amelyiknek kevésbé szimpatikus a stílusa.
    Amúgy ha jól emlékszek, akkor a dokkokba érdemes bemenni, van egy jó kis épület egy érdekes mellékküldetéssel. Csatornákból nem rémlik ilyesmi, az a sok-sok élőholt miatt mókás (különösen a papoknak meg lovagoknak).
  • Ronin04
    A 2dik fejezet végén luskanban melyik kapitányt éri meg levágni ?
  • Atisz #8189
    A monk tényleg nagyon jó osztály, azzal nem lehet rossz lóra tenni.
    Elején gyengus, de később már szinte sebezhetetlen.

Ha kissé kevered az osztályokat, akkor mindenképp érdemes megnézni a prestige class-eket is, mivel ezek általában sokkal erősebbek, mint az alaposztályok (viszont ezeket nem biztos, hogy érdemes 10-es szint fölé fejleszteni, mert akkor már nem adnak akkora bónuszokat).
    Kiemelten gondolva itt a dwarven defenderre (iszonyatosan jó védettség, de értelemszerűen törpe karakter kell hozzá), a blackguard-ra (jó kis varázslatok, lényidézés - olyan mint egy gonosz paladin), a shadowdancerre (tolvaj, aki bármikor képes elrejtőzni, még az ellenfél szeme előtt is - kár hogy az erősebb ellenfelek látják így is) és a red dragon disciple-re (amivel csak az a baj, hogy bárd vagy varázsló lehet és ez az osztály legfőképp a harci képességeket erősíti).
  • steweee
    azt hiszem csak ha csajjal vagy akkor adja. lévén hogy nem meleg a srác :ÖÖ
  • Ronin04
    a 2es fejezetben Aarin Gend nem adta a fény amuletet nincs ötletetek miért ? pedig végighalgatam a sztoriját és irta a naploba hogy valoszibnü ezt a sztorit nem folytatja már ez normális is ?
  • nearo
    Persze hogy belehibáztam... csak kétszer olvastam át -.-
    *A három Monk szintnél (lvl 7, 22 és 37) Tumble-t mindenképp maxolni kell és Discipline-t is érdemes.
  • nearo
    Hát... az én buildem inkább egyfajta fun karakternek indult, aztán végülis brutálisan erős lett. Az alapötlet az volt, hogy a karakter a játékban előforduló összes "formát" képes legyen felvenni. Félig-meddig sikerült is, Polymorph Self hiányzik csak a repertoárból.
    Bunyós karakternek terveztem, de végülis casterként se lehet olyan rossz... bár egy magasabb Spell resist könnyen kifoghat rajta. Én amint megkaptam Wildshape-et harcba szinte csak mackóformában mentem be.

Íme a karakter (spoilerbe rakom, mert hosszú):
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Race: Human
    Alignment: Lawful Neutral
    Szintezés:
    lvl 1-6 druid
    lvl 7 monk
    lvl 8-21 druid
    lvl 22 monk
    lvl 23-36 shifter
    lvl 37 monk
    lvl 38-40 shifter
    Kezdő tulajdonságok:
    STR 12, DEX 13, CON 8, WIS 18, INT 13, CHA 8
    A négyszintenként kapott tulajdonságnövelések mindegyike WIS-re megy.

Feat-ek:
    lvl 1 - Dodge, Extend Spell
    lvl 3 - Knockdown
    lvl 6 - Disarm
    lvl 9 - Improved Disarm
    lvl 12 - Improved Knockdown
    lvl 15 - Toughness
    lvl 18 - Alertness
    lvl 21 - Great Wisdom
    lvl 24 - Great Wisdom
    lvl 27 - Great Wisdom
    lvl 30 - Great Wisdom
    lvl 33 - Dragon Shape
    lvl 35 - Construct Shape
    lvl 36 - Armor Skin
    lvl 39 - Undead Shape, Outsider Shape
    Lehet rajtuk variálni, de amik mindenképp kellenek azok az Alertness és a négy Great Wisdom (bár Great Wisdom se kell, ha az ember nem akar sárkányformában rohangálni). Amik szerintem hasznosak az Dodge és Armor Skin +3 AC miatt, Knockdown-t gondolom nem kell ecsetelni, Toughness +1 HP/lvl, Extend Spell-el pedig tovább tartanak a buffok. Dragon Shape-t ajánlom még mindenképp, brutálisan erős, illetve még Construct Shape-nek lehet néhol hasznát venni. Disarm cserélhető, Knockdown sokkal többet ér, meg a két lvl 39-es skill se létfontosságú.

Skillek:
    A három Monk szintnél (lvl 7, 22 és 37) Tumble-t mindenképp maxolni kell és Disarm-ot is érdemes. Druid szinteken az elején mehet folyamatosan Spellcraft. Marad 154 szabadon elosztható pont, én Animal Empathy-t, Move Silent-et és Open Lock-ot maxoltam, maradékot pedig ráraktam Hide-ra.

Kérdezzetek nyugodtan, ha valami nem tiszta, hogy miért kell/nemkell, illetve kritizálni is lehet (de csak finoman ha kérhetem :)).
  • Chipii
    Druidát én csak akkor kombóztam, ha shiftert is vettem fel hozzá, ahhoz meg legalább 21 szint kell, hogy értelme is legyen. 5 druida szint, 11 shifter úgy, hogy a 21. szinten, a 11. shifter szinte élőholt forma képességet veszel fel, azon belül is a Risen Lord, amit használni érdemes (50% sebzéselnyelés, halálra/kritikusra immunis, és még sok más szépség).

Több druida és shifter szintre nincs szükség, a többi szint kedv szerinti kaszt fejlesztésére költhető, nekem a kedvencem a törpe védő volt:)

Végül is kisebb szinten is el lehet vele játszani, van egy csomó egyéb, bár kevésbé használt formája a shifternek, amiket néha ügyesen váltogatva ki lehet használni - mini tűzsarki formában, ha tűz immunitás kell, néhány formának sebzéselnyelése van.
  • Chipii
    A tűzbogarakkal/pókokkal teli házból (SILVER SAILS TRADING COMPANY) jutsz le a csatornába, néhány savköpő bogár mögött van az ajtó.
  • Ronin04
    Chipii kicsit pontositanád ? mert kerestem de sehol nem találom :(
  • steweee
    OC talán 20-ig ? csak félig vittem el régebben, de nem akarom kihagyni örökre. a hOU-t megcsináltam, az nagyon jó volt sok újdonsággal, a SOU ban meg az elején elakadtam és unalmassá vált.

a kedvencem az őrült törpe berzerker, aki amúgy barátságos és jó, de amikor dühbe jön akkor.... :))
  • Chipii
    Ott lesz az Aquaduct-ban, magyarul nem tudom mi, a csatornáknál:)
  • Ronin04
    Help help help

Az elsö chapter végén járok az alapito ucso sirját keresem a dokk-negyedbe segitsetek hol találom ? minden meg van csinálva csak az kell már és utána befejezném a chapter 1et
  • Chipii
    Milyen szintmegkötéssel? Mondjuk ha az a bajod, hogy unalmas, akkor egy sérthetetlen shifter kombó meg főleg az lesz:D
  • nearo
    Ha érdekel holnap berakok egy részletesebb összefoglalót, hogy szerintem mikor mire érdemes rakni, most nincs időm.
  • nearo
    Nemrég találtam ki egy druid/monk/shifter buildet. Azt leszámítva, hogy elég komoly jellem megkötése van (csak lawful neutral lehet), nagyon erős karakter. Mondjuk a fő erőssége ennek is inkább a bunyó, én a varázslatait csak buffolásra használtam.
  • steweee
    vmi értelmes harcos/pap/druida összeállítást tud vki javasolni ? én alapvetőleg azt szeretem, ha bunyózik a kari, de sima harcos/barbárral kurva unalmas tud lenni, szeretem ha tud buffolni meg egyéb isteni látványos trükköket tömeg vagy főkari ellen....

5let ?
  • nearo
    Néhány kasztnál számít csak a jellem, de magára a történetre igazából nincs hatása. Egy kaotikus gonosz jellemű őrült mágussal ugyanúgy végig lehet vinni a játékot, mint egy törvényes jó jellemű szent lovaggal. A barbárodnál annyi lenne csak a lényeg, hogy ne váljon törvényes jelleművé, de az alapjátékban nem lehet a törvényes-kaotikus vonalon elmozdítani a jellemet, szóval igazából mindegy mit csinálsz vele.
    Jellem szempontjából a leginkább kötött kasztok a druida és a lovag. Ezeknél lehet az alapjátékban is kicsúszni a megengedett jellemből, de náluk is általában még azelőtt figyelmeztet a játék, hogy megtörténne a jellemváltás.
  • Ronin04
    a jellem számit ?: chaotikus semlegesböl erösen meg indult chaotikus jo irányba mit tegyek ? eröszakoljakl szüzeket ? néhol pedig védelmi pénzt is szedek :)
  • Chipii
    Újra ne kezdd, hangulatilag teljesen rendben van a barbár/kalandor:) Mint írtam, bármilyen karival simán végig lehet vinni, élvezd a sztorit, meg a kalandozást.
  • Ronin04
    Chipii köszönöm a fel világositást én barbárral kezdtem és 4 szintenként kap 1 kalandort már 7es szintü nem kezdeném elöröl 1 full barbárral de meg tudnál biztos gyözni hogy hülye voltam az igaság az hogy mw-n és nwn-en is tolvajt kezdtem csak nwn-be megakadtam 1 pachelési hibába és mire össze hoztam ott volt az ember barbár a könyv meg van a favomba még nem sikerült végig olvasni de ha nem bánod és idöd engedi skypon kérdeznék rengeteget mert sok minden ködös és nem a szabáj rendszerröl beszélek tolvaj lévén meg rögzött lutolo vagyok igy gyüjtök mindent és nem tudom még mi kell és mi szemét pl ebbe kéne help meg abba hogy a melék küldiket hogy csalogassam elö és még milio 1 kérdés lenne csak az a gond mindig utolag vagy játék közbe ugrik be ezért lenne jo skypon mikrofonon dumcsizni 1 spillerel mert ami itt 3-4 nap ott 30-40 perc és köszönök minden infot hir morzsát :)
  • Chipii
    Szia, a napórás házak a mágusoknak való egyik mellékküldetéshez vannak, más karival nem tudsz bemenni oda - a későbbi fejezetekben is akad néha csak mágusoknak elérhető feladat, de ezek a sztori szempontjából lényegtelenek.

A többi kérdés:
    Az NWN a DND 3.0-ra épül, de nyilván nem került 100%-ban beépítésbe. Én maximum érdekeségként olvasgatnék külső könyveket, de szerintem ezek inkább zavaróak kezdőként, mert nem tudod majd hova tenni a túl információt. Ha csak az alapjátékkal játszol most, akkor amit linkeltem magyar nyelvű fordítást (http://www.scribd.com/doc/80403220/NWN-Kkonyv-HUN) az tökéletesen elég, hogy a játék minden apró-cseprő részét, a karakterkészítést/varázslást/képességeket/harcokat megismerd.

Milyen karival érdemes játszani, hogy keverd őket? Minden karakter más játékstílus, érdemes többet is kipróbálni. Bármelyikkel könnyen végigvihető a játék, elakadni nem fogsz, hacsak nem csinálsz direkt félrekreált karaktereket:)
    Az alap játékban a maximális szint a 20 (ezt amúgy az alap játék végigvitele során nem fogod elérni, talán 18-at). Ha többféle kasztot veszel fel, akkor a szinted a kevert szintjeid összege. Tehát egy 10 harcos/10 csavargó az is 20. szint.

Én elsőre nem keverném a kasztokat, hogy jobban megismerd őket, mert van, amelyiknél csak magasabb szinten jönnek elő a kasztspecifikus képességek.
    Az alap statokról: harcos kasztok támadóértéke 20 szint alatt 20-szal nő. Pap,druida,szerzetes,csavargó,bárd: 15-tel, mágus: 10
    Amikor kevered őket, akkor ezek is keverednek, pl egy 10 harcos/10 tolvaj esetén 10+7=17 alap támadása lesz a 20. szinten.
    A támadás érték mellett megjelenik az is, hogy nő a támadásaid száma. Egy kör 6 másodpercig tart. Ebben alapesetben egy cselekedeted (egy varázslás, egy támadás lehet).
    Ha 5-nél nagyobb az alap támadóértéked (ezt külön kijelzi a játék, ebbe nem számít bele az erő módosítód, és a fegyver mágikussága), akkor többet is üthetsz a körben (ez automatikus, nem kell többet kattintanod:) ).
    pl 6-nál 6/1, de 17-nél akár 17/12/7/2 4 támadás! Mágusnál 20. szinten ez 10/5, emellett pedig az erő módosítója is sokkal kevesebb, harci képességei sincsenek, ezért nem sok mindent fog eltalálni karddal, de feltételezhetően nem is akar:)
    Ezt lehet növelni gyorsítással (pl potion) +1-gyel. Ekkor pl kettőt varázsolhatsz egy körben, 4-gyel nő a védettségi értéked, és kapsz egy új támadást.

Nyilván cél, hogy minél jobban megismerd közben a játékot is, mi ajánlott ehhez:
    Amit a leírásban érdemes megnézni: mit ad egy kaszt indulásnál, milyen ügyességek tartoznak a szakterületére, illetve milyen képességeket kap automatikusan adott szinteken, van-e, amit csak a 20. szinten fog megadni?
    Pl. egy szerzetes a 12. szinten mágiaellenállást kap, ami ez után szintenként még tovább nő, a 20. szinten pedig immunis lesz az elmére vonatkozó hatásokra. Csavargók a 10. szint után kapnak speciális képességeket. A barbárok sebzéstűrést kapnak a 11,14,17,20. szinten. Ha ezeket kevered, és készítesz egy 7 szerzetes,7 csavargó, 6 barbár karaktert, az ezekből semmit se fog kapni.
    Ha egy 20 szintű karakterben van 10 mágus, az milyen varázslatokat fog tudni? 10. szintnek megfelelőt - azokkal nem fogsz sárkányt ölni:)

Melyik kasztokat nem keverném elsőre? bárd, paladin, barbár, szerzetes, mágus - ha ezeket választod, akkor tisztán, minden szinten növeld a kiválasztott kasztodat.

Mit ajánlanék kezdésnek? Harcost, néha 1-1 csavargó szinttel, akkor rengeteg harcos képességed mellett csomó ügyességet is feljeszthetsz, és kalandor énedet is kiélheted:)
  • Atisz #8169
    1-re mindenképp szükséged lesz majd az egyik küldetésnél, ez biztos...
    Az a baj, hogy régen játszottam már és nem emlékszem mivel annak idején időhiány miatt abbahagytam.
  • Atisz #8168
    A tolvajképességeket rontják, amiket Nearo felsorolt (vagyis nagyjából azokat, amik az ügyesség által adott módosítókat használják).
  • Darun
    A könyvek többsége nem jó semmire. Azon kívül hogy a játék világát bemutató történettel szolgál. A többség ráadásul még pénzt se ér túl sokat. Viszont van néhány olyan könyv ami (feltételezem) quest item. Ezeket jó esetben nem tudod eladni.
    A vértezetnél a penalty mellett érdemes nézni azt is hogy mennyi dexterity bónuszod lehet mellette. Egy lovagnak pl nem érdemes magas dexterity, mert úgy is valami komoly plate-et fogsz rá adni. Egy thief-nek viszont ajánlott a max DEX és hogy ezt jól ki is használhasd, a legkönnyebb páncélok javasoltak.
    Hogy milyen fegyvert használj? Én azt szoktam nézni hogy melyikből van valami jó mágikus. Az alap fegyvereknél meg minél nagyobbat sebezzen illetve minél nagyobb legyen a kritikus szorzója.
  • Ronin04
    Fred én magyarul jácom :) ezért irom magyxarul a dolgokat :)sajna az itemeken nem mindig van rajta hogy mire valo vagy utalás hogy értékes e
  • Ronin04
    és lenne még 1 olyan kérdésem hogy miért nem tudok a naporás házakkal semit kezdeni ? oda hogy jutok be
    mire valo a tüzbogár potroha ?érdemes e gyüjteni ?
  • PiszkosFred
    Mind a ket reszhez (nwn es nwn2) van magyaritas, miert nem hasznalod?
  • Ronin04
    szijasztok

a barbár én vagyok :) a köveken én is agyaltam habár a lovagi páncélok boltjába hátul a törpe el mondja mi kell neki a bonuszoláshoz de gondolom ez még fog változni, sikeresen fel bonuszoltam pár cucot habár lehet hiba volt mert gondolom nem tul sok adamantiniumot ad szerintetek azokat raktározzam el ?vagy nyugottan használhatom igy drágában tudom eladni a cucaim ?esetleg hol tudok 1 mellék küldi listát találni ? csak magyarul érdekel mert nem beszáélem englis :)
  • Speedy99
    egyébként még lehet fogok sokat kérdezősködni. ezért mindenkitől elnézést kérek.:D pl most azon gondolkozok h a kövek amiket találok (pl:aventurin) azok mire jók?
  • Speedy99
    és nagyon gyanús h jól mondtam meg akkor te is. nemes egyszerűséggel azért, mert a harcos törpémről levakartam egy nagy lóba..ó páncélt és a szakértelmeknél a sok minusz egyből plusz lett. :D
  • Speedy99
    akkor tehát képességekre nem de szakértelmekre vonatkozik. (v legalább is a fellökés képességre már tuti h nem vonatkozik, de pl egy hárítás szakértelemre vonatkozhat? ) egyébként köszi a linket! ;) bár angol nem az erősségem. :D
  • nearo
    Nem, ez csak azokra a skillekre vonatkozik (nem tudom a magyar nevét, talán jártasságok), amiknél oda van írva a leírásba, hogy számít a levonás vértben. Az többi képességre nincs hatással.

A varázslatrontás az meg úgy van, ahogy Atisz írta, bár rád, mint barbárra nem vonatkozik, mivel nem varázsolsz.

Amúgy itt egy angol nyelvű wikia oldal, szinte bármilyen információt megtalálhatsz rajta. Én ezt szoktam nézegetni: http://nwn.wikia.com/wiki/Main_Page
  • Speedy99
    akkor ez most vonatkozhat a karakter képességeire is, pl fellökésre?
  • Atisz #8157
    Így van, a mágiáról nem is beszélve. Az eredeti AD&D szabálykönyv szerint nem is lehet varázsolni még a legkönnyebb "habpáncélban" sem (kivéve az elf láncingeket), a NWN-ban azonban már igen, de itt %-os módosítók akadályozzák az ilyesfajta böszmeségeket. Minél nehezebb páncélban próbálkozol, annál nagyobb eséllyel rontod el a varázslatokat (kivéve persze a papi/druida varázslatokat).