2111
Hirek a Max új verziójáról
-
DEx- #550 YMan van icq-d ? -
YMan #549 K.András Win2000 alatt jött elő rengetegszer.
-
DEx- #548 Hát igen, egy idő után szükséges, pontosan onnantól amikor már el akarod adni, amit csináltál.
Hát persze, midenképpen alkalmazottként kell kezdeni, aztán ott figyelgethetsz csendben, hogy hogyan is megy a munka megszerzése, stb...
Nincs ICQ-d? -
Ja, csak rosszul fogalmaztam. Nem mintha kedvem lenne minden reklámfilm után befolyó milliók :)))) felét az államnak perkálni, de egy idő után ez sajnos szükséges.
Persze még mindig ott az a lehetőség, hogy elmegyek alkalmazottnak...... -
DEx- #546 Hát én inkább úgy mondanám, hogy "ha profi dolgokat akarsz csinálni profi szoftverrel, profi szinten, LEGÁLISAN" akkor el?tte valahogy kaparj össze 3 milát (vagy ötöt)...
Nem legálisan lehet mindent. -
Hát ez suxx. Magyarán, ha profi dolgokat akarsz csinálni profi szoftverrel, profi szinten, akkor előtte valahogy kaparj össze 3 milát (vagy ötöt) mert ugye egy tanfolyam is 5-600 ezer. -
DEx- #544 Hehhhe, megint elkezdünk arrafelé elmenni, hogy ez meg ez szarabb, ez a másik meg jobb... Lényegtelen... Ez olyan mint ha a ceruzásrajz, vagy a festmény a jobb. Lényegtelen, aki ért hozzá, tudja használni, az mind a két módszerrel gyönyörűt tud csinálni. Az is lényeg, hogy ki milyen Sw-vel kezd. Mert aki pl. max-szal, annak nem biztos, hogy nehezebb a maya, csak inkább úgymondanám, hogy furcsa, és fordítva. A robosztushoz nem fűzök hozzá semmit, nincs tapasztalatom ebben. Azért megemlíteném az XSI2-t is... :-) Igéretes állítólag, bár én még nem láttam...
Freak:
Hát végül is abban az esetben igen. De akkor egy jó szponzor nem árt :) -
K.András #543 1.hadd kérdezem meg milyen op-rendszert használsz?Ugyanis nagy valoszinüség szerint, 98-at, vagy ME-t, ha kidobál azzal, hogy mentse e vagy sem, nekem xp-prof van fent és egyetlen egyszer nem volt ilyen!!!
2.Azért ne mondjatok már ilyet, hogy összeroppan, hát milyen robosztusabb animra gondolsz?
3.Hát bizony még sok helyen használnak max-ot! pl:satelit tv-nél is azzal csinálják az átvezetö animokat és reklámot is csinálnak vele...
Persze jobb a maya meg minden, de azzal sem fogsz szebb képet, vagy animot csinálni, ha nem értesz hozzá és bizony a maya semmivel nem könnyebb mint a max..
LighWave pedig szarabb szerintem mint a max... -
AZ OK, de ha pl. saját céggel (2-3 ember) maszekként akarok dolgozni, akkor jobb, ha elkezdek gyűjteni? -
DEx- #541 De Freak, nemmind1?
Úgysem veszed meg sztm :)
Ha meg legális kell, akkor meg úgy is megveszi a cég... ahol dolgoznál majd. -
YMan #540 Dex igazad van :) a kissebb cégeknél is van szakosodás úgy hogy max két témát érint valaki
a max 1.2M+áfa körül van.
én mintha azt hallottam volna a mayára hogy 2.5Milla nem 4,5.. -
DEx- #539 Igen az.
A maxot nemtudom.
De valamivel olcsóbb -
4,5 Mila???
USA dollár???
És a 3Ds max? -
DEx- #537 Na Freak, én is azt mondtam mint YMan a #530 üzenetben. Érdemes szakosodni, Csupán csak valamit megtanulni, és ne úgy, hogy jólvan tudok nagyjából textúrázni, modellezni, gyerünk tovább animozni... Szóval jó, ha leragadsz valaminél, az állóképeknél :) Ha melózni akarsz ebben, akkor ott úgy is csapat van, és talán úgy van, hogy valamelyik tag tud valamit, de nagyon... Remélem igazam van...
-
DEx- #536 kb 15e dollár -
aha
szóval nem kerülöm el a maya-t
igazából az árával van bajom, ha jól tudom egész jó autót vehetnék helyette :)))
Mennyi is pontosan? -
YMan #534 Meglepődnék ha azt használna :)
Nyugodtan ugorj bele mondom én aki nem használtam sokat mayát. Ezek a programok csak ezközök a művészi munkára. Szerintem a lényeg a fejben van.
Ismerek egy srácot aki éppen annyira ismeri a mayát hogy egy subdiv objectet megcsinál. amikor mutatott valamit és megkértem szedje le a smoothot róla hogy milyen az alapmodel majdnem seggre ültem mert kb negyed annyi polygonból megoldotta amit én és az ővé sokkal szebb és formahübb volt mint bármi amit eddig csináltam. :)
-
Hmmmmm, akkor totál rosszul tudom, hogy a Pixar mai napig maxot használ?
Megvan a maya is, de még nem akartam beleugrani. -
YMan #532 Tudok.
Adobe After Effect, Adobe Premier, Photoshop
LightWave és Maya. az én tudomásom szerint maxot már nem nagyon használnak. Akik használták de váltottak azt mondták hogy nem terhelhető, az átlagos dolgokra jó de amint robosztusabb jeleneteket kell csinálni összeroppan. Hallottam olyat is hogy kint úgy adtak ki egy munkát hogy Maxot nem használhatnak. Ezeket amúgy sajnálom mert mint felület nagyon szeretem a maxot és elég sok időt áldoztam rá, de én is szenvedek az apróbb bajaival. Gondolom ismerős amikor bejelenti hogy kilép és el akarod-e menteni a scenét. és itt amíg rá nem jössz hogy mitől ficcen el addig nincs tovább munka. Így elég nehéz határidőket bevállalni.
Más Minenkinek melegen ajánlom a két monitoros videokártyákat mert nagyon sokat dobott a munkámon. ilyen kártyát már hulladék áron lehet kapni. Nekem egy Radeon VE DualHead 64MB DDR Manli kártya van. tudom noname meg minden de normálisan megy és semmi bajom vele, ja és az ára 17e forint volt. bruttó.... -
Persze, nem egyedül vágok bele, van még egy arc, akivel meg fogjuk osztani a munkát meg a tanulást, arra már rájöttem, hogy egyedül irtózatos sok meló lenne.
Köszi a tippeket.
Viszont van még egy kis gondom : mivel nemrég kezdtem, elég kevés SW-t ismerek. Tudtok mondani valamit, amit feltétlenül érdemes használni? -
YMan #530 az itthoni reklám piac az én ismereteim szerint olyan hogy mindíg az cég ismerősei viszik el a munkákat. :) Amúgy a broadcast reklámkészítés egésszen más müfaj mint a többi. Egy ilyen cégnél voltam korábban állás miatt tájékozódni és azt mondta hogy karakter animáció nem nagyon van... (lásd tamponreklámok :))) Ilyen téren ajánlom Gaborca -át megkeresni akit személyesen egy igen jó arcnak ismertem meg. Elég régi motoros a szakmában és kellően szerény volt mindíg is. :)
Freak az itthoni multimédiás cd-romok piaca....
tömény silányság. annyi színvonaltalan és tartalom nélküli termék van hogy észvesztő. Ismerek pár kiadót és nem is nagyon arra gyúrnak hogy valamit kapjon is az ember a pénzéért. sajnos. persze a piac is kicsi.
Amúgy a mai "nagytudásu programok" korában romantikával gondolok vissza arra amikor még Amigán meg 486-oson Imagine-el kellett egy golyókból összerakott groupolt emberkének élethü járást csinálni:)
Amúgy ha profi akarsz lenni szerintem szakosodni kell egy fő irányba mint pl. az
animáció/karakter animáció/modell építés/Textúrázás/stb mivel nem véletlen hogy a "nagyok"-nál mind megvan mindenkinek a speckó területe.
lenne egy kérdésem a publicnak: valaki tudott már használni xref objectként összegroupolt tárgyakat? mert nekem nem hajlandó rendesen megcsinálni/frissíteni. Amúgy a bal szemem állandóan sír a Max miatt. Régen azt hittem hogy az Imagine- egy nagy bugtenger de rá kellett jönnöm hogy a max lazán felülmúlja. -
DEx- #529 Kívánom, hogy legyen igazad... -
DEx- #528 Ok, Freak 2 év múlva ugyanitt :)) -
:)))))
Nem tudom, feltűnt-e, de a reklámokban, és klipekben ritka az állókép :) Többnyire animációkról van szó.
Amúgy nehogy azt hidd, hogy kevés az a 2 év. Már most (3 hónap) után meg tudnék csinálni olyan animokat, amik már megjelentek Multimédiás CD-ROMon (nem árulom el, miken, mert ismerem a kiadó főnökét, én csináltam neki a zenéket :).
Csak idő és türelem kell hozzá, ebből a második adott, de baszhatom, ha nincs időm......
Szóval ettől nem félek, inkább attól, hogy telített a piac, és ha el akarok érni valamit, akkor nem elég jónak lenni, a legjobbat kell felmutatni. Erről van valakinek valami tapasztalata? -
DEx- #526 YMan, egyetértek teljesen. Én sem nagy arcúságból küldtem be az anim címét ide. Nekem sem a 3D a fő profilom. Ráadásul ez az animácó úgy készült, hogy kezdetben semmi köze nem volt a 3Decemberhez, hanem amikor már majdnem kész volt, akkor raktam be ezt a 3December dolgot. Kezdetben egy kis Simcloth+phoenix plugin tesztanimnak indult, aztán kapóra jött a verseny, aminek sajnos nem lett eredménye, eltűnt a süllyesztőben.
Freak:
Ha két évet szánsz erre, akkor az nagyon kevés lesz, ha csak nem vagy iszonyú tehetséges és nem tudsz kiválóan angolul, és mindig ezzel foglalkozol.
Állóképek, anyagok fények, modellezés, anim ? Hát nem feltétlen kell ennek lennie. Nyugodtan le lehet rakadni az "állókpeknél". Egyántalán nem kell animig menni. Bár ha ez a célod... akkor az is plusz rengeteg idő, pénz(egy jó HW).
Ha a kettő közül választani kell, akkor mindenképpen az 1. a megoldás, hiszen hamarabb el tudsz érni vele eredményt ugyanannyi idő alatt, mintha ehehz is, meg ahhoz is értesz egy kicsit.
DEx- -
Jó, hogy leírtad, van benne tanulság. Én is komoly szándékokkal álltam neki a témának, mert dolgozni (a szó gyakori értelmében) utálok, és a fő hivatásom, a zene meg eléggé bizonytalan jövőt jelent. Két év alatt tervezem elérni azt a szintet 3D-ben, hogy minden para nélkül akár külfödre is mehessek munkát keresni. Mivel a zenei aláfestés sem gond, így főleg a reklámfilmek illetve a videoklipek érdekelnek.
Lenne egy kérdésem. Ha nincs pénzem egy komoly tanfolyamra, szerintetek melyik jobb módszer a tanulásra:
1. először állóképek, anyagok, fények, modellezés gyakorlása, aztán jöhet az anim
2. kisebb anim projektek elkezdése, és a felmerülő akadályok leküzdése, de legalább szépen lassan mindkét vonalon megy a fejlődés
?????? -
YMan #524 amit én csinálok az egy játékba megy és sajnos amíg nem jelenik meg nem publikus :(( az főleg azért kár mert ebbe fektettem és fektetek a legtöbb munkát. Amúgy nem tudom kítünik-e de nem nagyarcunak akartam hatni az írásommal mert nekem is bőven van mit fejlődnöm, csupán a látásmódban próbálok segíteni. Érdemes beszélgetni filmrendezőkkel mert nagyon sokat lehet tanulni belőle, amellett hogy elég elszált a legtöbb.
az előző írásomból valamit kihagytam a világítást és a textúrázást. Mindkettő külön müvészet.:) roppant szerencsésnek tartom azt a srácot aki két évet rá tudott szánni a portfólió animációjára (a render.hu-n olvastam) Még egy érdekesség de ne szegje senki kedvét.
Nemrég jártam egy hozzám közeli játék fejlesztő cégnél és megakadt a szemem egy kirakott 3d rajzon. megkérdtem akivel mentem hogy ez minek van ott mert elég gyatra.. azt mondta hogy elrettentő példaképpen rakták ki mivel aki azt csinálta akkora arcal ment az állásinterjúra hogy alig fért be az ajtón és közölte hogy gyorsan döntsenek mert még több helyre fel akarják venni.
én sosem voltam grafikus, hanem programoztam és csak hobbiból rajzoltam. Véletlenül jött úgy hogy most ezzel kell foglalkoznom de teljesen elszörnyedtem azon hogy amikor a projektünket indítottuk 10 jelentkező közül 1 volt olyan szinten hogyha tanul rá egy csomót beválhat. lehet hogy én fogtam ki rossz szériát de elképesztő volt. Persze ezzel nem az a baj hogy nem rajzol és nem 3dzik mindenki úgy mint a Pixar vagy a Square hanem az hogy ennyi tudással neki mernek állni piaci versenybe kerülő produktumba dolgozni. Hozzá kell tennem hogy azok nyújtották a legjobb teljesítményt akik azt mondták hogy minnél többet akarnak tanulni és ha nem is keresnek vele sokat legalább a tapasztalat megmarad. bocs hogy kicsit hosszú lett de már rég akartam írni pár sort. -
DEx- #523 Kössz, ez is vélemény. Biztosan igazad van. Nem is vitázok. Ez tellett t?lem akkor...
Neked van valami portfóliód ? -
YMan #522 DEx- ne haragudj tényleg nem akarok fikázni, de én eléggé meglepődtem az animációdon.... mármint hogy be lett adva versenyre. Tudom milyen amikor valaki csinál valamit és neki nagyon tetszik mert sokat dolgozott vele, de nagyon fontos hogy kikérje mások véleményét, olyanokét akik elősszőr látják és tök laikosok. Nekem nagyon sokszor teljesen evidens hibákra hívták fel a figyelmemet ami az orrom előtt volt és nem láttam. Egy animációnak kell lenni egyértelmü TÉMÁJÁNAK, egy jó RITMUSNAK és a benne szereplő mozgó dolgoknak KARAKTERÜKNEK kell lennie. Ez utóbbi alatt értem akár azt is hogy egy autó nem csak egyszerüen megáll egy jelenetben hanem pl. berugózik a karosszéria, ha gyorsan megy megcsúszik stb. Nem akarok papolni mert magamat se érzem profinak, de azt láttam akik a szakmában ügyesek azoknak szinte semmi se elég jó :) Érdemes pl. dvd-n sokszor megnézni jeleneteket egy-egy filmben és minden apró részletet megfigyelni hogy mitől él egy scene. -
DEx- #521 By me:
http://www.nexus.hu/foxi/3December_verseny.avi
(Matrix rulz :)) -
segítség srácok!
elvesztettem a mental ray és a connection installomat!!!
Tudna valaki egy lőlehelyet? -
Jaaaa, sorry, amúgy nagyon tetszik a stukid!!! A markolata direkt olyan lapos, vagy "tervezési hiba"? :)))))))
Nem gecózok, amúgy tényleg kurva jó. -
hmmmm, most így elnézve ráférne még némi fény :))) -
Azóta folytattam, a modell még mindig ugyanaz (két napja 3d-ztem, amikor csináltam, sorry :)))), csak az effektekkel játszottam.

A csillogó fém (bár itt nem látszik jól) egy Metal dark valami (standard material) kicsit kifényesítve. -
Freak, most láttam a kardot, nagyon szuper...
1 kérdés: a piszolyodnál hogyan csináltad azt a cromos ill tükrözödéses felületet a tölténynél és a pisztoly csövénél? -
Na szóval csak ezt akartam....:)
Freak és mindenki figyelmébe ajánlom ezt a 2001 közepén készült képet. Tudom nem valami nagy szám (KICSIT sötét, világosítsátok ki akkor jobb, és talán látható a COLT felirat) de első müveim közül való, azért nem rossz....
Írjátok le, hogy tetszik!!!!!
Elöre is thx, éljen és virágozzon a 3DMAX Studio....:)))) -
Na még egyszer hátha...

Vagy talán így:

Ha nem megy Sorry.... -
Hello kiprobálom, hogy be tudok e illeszteni egy képet...
-
pityuka #512 bocsi semmi csak az árnyékot kell bekapcsolni -
pityuka #511 ok köszi ! de miért megy át a tárgyakon a fény?