32214
Maya
  • RenderMan
    És lehet, hogy a Maya 5.0 már teljesen integrált Global Illum Final Gathering és Sub Surface Scatering számolásokra lesz képes.
  • RenderMan
    Zocsi: Bár lehet, hogy a Brazil változásokat fog hozni, de az utóbbi idők csalódásai a külső rendermotorok használata közben megalapozott nálam egy egészséges előítéletet. Lehet, hogy a Max-nál tökéletesen működnek ezek az alkalmazások, de én inkébb maradok a Maya renderjénél, és pluginek segítségével próbálom elérni ugyanazt a hatást.
  • RenderMan
    Muerte: Gratulálok tiéd az 1000-ik beszólés a Maya fórumban 8)
  • Rigley
    Az official (www.aliaswavefront.com) oldalon a support/software updates-nel nezd meg ott van , de ha le is akarod tolteni , akkor regisztraltatnod kell magadat , de az ingyenes...
  • MuERTe
    Tévedsz :)
  • Zocsi
    A 3dga-val mi van? Megbukott az oldal, vagy a cég? Egyébként + mind1!
    Megnéztem a Final Fantasy filmet. Hát nem semmi effektek vannak felvonultatva benne. Csak a történet ne lenne ilyen kiábrándító! Mindenesetre azért minden valamire való Maya-val foglalkozóknak / próbálkozóknak ajánlott darab! Legalábbis szerintem...
  • Zocsi
    Csak az updatehoz kell, hogy legyen egy Maya 4.-ed! Vagy tévedek?
  • MuERTe
    Elárulom neked is, hogy az alias oldaláról letölthető maya 4.0.2 update teljes értékű mayaként üzemel. Szabványos fájlformátumot használ, nincs vízjel és a kereskedelmi pluginok is használhatóak alatta.
  • Zocsi
    Én idáig kétszer kérdeztem rá a Brazilra, két kölün külföldi felhasználótól, akik Max alatt nyomják vele. Ők azt mondták, hogy lesz Maya alá, csak nem tudják, hogy mikor és azt sem, hogy a Maya mely verziója alatt fog futni.
  • MuERTe
    Vigyázz olyan apróságokra, hogy nem minden lámpatipust támogat a mr! Pl a area light-et sem(tegnap fél órát szoptam vele, mire rájöttem). Radiosityt és causticot még most sem sikerül kreálnom vele. De legalább jó lassú :)))))
  • Rigley
    Általában az a jo , ha a scene "koré" egy gömb mentén helyezed el a lampakat , de probald ki te is a GI_Joe-t , en is azzal csinaltam. Mindent megcsinal helyetted , csak figyelj az installalasara. Le van irva a script belsejeben , hogy mit kell csinalni.
  • RenderMan
    Muerte: De erre gondoltam!

Zocsi: Benne van a doksiban. Mindent bemásolsz oda ahova kell, generáltatsz egy licensz filet, bemásolod ahova írják és kész.
  • Zocsi
    Hogy telepítsem a Maya alá a Ray Diffuse-t?
  • MuERTe
    OK, feladom.
    Mi az a Radios és hol olvastál róla?
    Nem erre gondolsz?
    Ez lesz a RayDiffuse utódja, radiosityvel és mindennel, mi szem-szájnak ingere.
  • RenderMan
    Hát ez az amiről már napok óta beszélek. A MentalRay sajnos nem veszi át maradéktalanul a Maya shadereket.

Én már teljesen kiábrándultam a különféle Global Illum renderelő hókuszpókuszokból. Nézzétek meg a Terminator képemet. Tökéletesen prezentálja, hogy néhány trükkös pluginnel a default Maya rendering is nagyon cool!
  • RenderMan
    Próbáld a file menüben az optimise maya scenne parancsot. De lehet, hogy csak 500 megás scennét akarsz betőltani 8)
  • RenderMan
    supergamez>upload>mayaforumba
  • RenderMan
    A Max-hoz használt MentalRay nem jó Mayához. A MentalRay for Maya tartalmaz egy teljesen új MentalRay-t 3.0-s és automatice beépül a Mayába. Tehát connecting sem kell. Ez csak a Maxnál volt szokás.

Muerte: Caustic-nak ott van a már jól ismert caustic plugin. Final Gathernek ott van a RayDiffuse, GI-nak pedig a Radios. Így teljes a kép. És végre nem lesznek gondok a shaderek konvertálásánál.

Ha már a RayDiffuse nál tartunk, elkészült egy új képem amivel teszteltem a RayDiffuse 1.1 verzióját. A Modellt nem én csináltam (jó is lenne, ha csak így fejből összedobnék egy ilyet) csak a shader és a jelenet az én művem. Ha már 3 órán át dolgozott vele a gépem, gondoltam beteszem a galériámba 8)

• MuERTe
    Erre gondolsz?

"Radiance beta

Description:

Radiance is a radiosity plug-in designed to calculate light propagation via monte-carlo raytracing methods combined with Photon Mapping. Currently the plug-in is still in the early development stages, however initial tests look promising.

Planned Features:

Multiple Rendering Methods
    : Light-based Photon Map method [ similar to A|W Caustics plug-in ]
    : Irradiance monte-carlo method

Texture Baking
    : Similar interface | feature list as RayDiffuse v1.1

Photon Mapping:
    : Photon hits stored in spatial 3D texture for fast, smooth shading
    : Export | Import of Photon Maps for reuse in future renderings

Photon Visualization
    : Preview of photon distribution | coloring to assist in tuning parameters Various Photon

Emission Sources
    : Support for emission from Directional, Spot, and Point light types as well as eventual support for emission from surfaces | area lights "

Azt írják olyasmi lesz mint a Brazil, ami nagyon jó egészen addig, amig nem akarsz caustic-ot számoltatni.
  • RenderMan
    A Lightengine3D csapata fejleszt egy olyan Radios nevű plugint amely a Maya scanline renderingjét használja és hagyományos részecskékkel utánozza a Global Illuminationt. Tehát a renderelés során számitani fogja a Fur és Paint Effectst is.
  • RenderMan
    A MentalRay csak Maya 4 alatt fut. n szívesen feltölteném, de sajna korlátozott a havi letöltésünk. Csak holnap tudom feltölteni az sg-re.

Benyo: a Global Illumination egy realisztikus fényszámítási eljárás. A hagyományos RayTracing-tól annyiban különbözik, hogy míg a RayTracing csak a fényforrástól a tárgyak felületéig követi a fénysugarakat addig a Global Illum a felületekről visszapattanó fénysugarakat is számolja. Úgy képzeld el mint a részecskerendszereket. A lámpa az emiter. Az abból kiinduló részecskék a Fotonok. Lehet állítani az energiájukat és a GI eljárás figyelembe veszi az egyes fotonok lepattanási szögét és erősségét a felületről, valamint különböző színű felületről különböző színű fotonok pattannak le. Be lehet állítani azt is, hogy egy foton hányszor pattanhat maximálisan. Ez az eljárás nagyon realisztikussá teszi a képeket, de sajnos én még nem találkoztam maja alatt olyan GI rendermotorral, amely tökéletesen átveszi a Maya shadereit.
  • ember
    Benyo, a global illuminationnek az a lényege, hogy NEM kell 15 lámpa, csak kb annyi fényforrás, amennyi a valóságban is lenne.
  • Zocsi
    Benyo: A Maya-ban nincs beépített Global Illum rendszer. Ezeket mi többnyire valamiféle segédprogrammal, vagy pluginnal csatoljuk hozzá. Feleslegesnek tartom tehát, hogy ezt keresd a programban. :) Jah, az élethő kép nem csak a lámpáktól függ! Legalább olyan fontos minden egyébb tényező! Legalábbis szerintem. Persze a Globillumot...háát az egy yoo dolog! :)
  • s0ft
  • s0ft
    Pityuka: Driver csere !!
    udv.:Soft
  • pityuka
    köszi a nemsegítséget (rendesek vagytok a hülyékhez) :-)
  • ember
    uhh, nem tudom, maxos verzióban nem lehet, csak ha globillumot is bekapcsolod.

• RenderMan
    Akkor miért lehet FG-t számoltatni a Global Illum és az Emit Photons bekapcsolása nélkül?
  • pityuka
    HI! Banális kérdés eltünt az összes ablak csak a nézetablakok látszanak. Hogy lehet visszaállítani az eredeti állapotba (újrainstalnált már próbáltam) ja és ha már itt tartunk hogy lehet kirakni a legtöbbet használt ikonokat mert így mindíg menüzgetni kell (mármint amikór még megvoltak)
    PLEASE HELP!!!!!!!!!!
  • ember
    ez a 100 lámpás dolog igazából csak szabadtéri szórt fényhez használható, a global illuminationhöz pedig semmi köze
  • ember
    nem. a FG a globillum eljárás része. globillum nélkül nem is lehet használni, önmagában semmire sem jó.
  • RenderMan
    Még valami:
    A RayDiffuse fejlesztői nem nagyon ülnek a babérjaikon. Készítenek egy Radiance plugint is Global Illum hatásokhoz és készül egy SubScatter plugin a BSSRDF szerű anyagok szimulálásához. Mind a két plugin fejlesztés alatt áll:
    Bövebbet itt:
    http://www.3dluvr.com/lightengine3d/index2.html
  • Zocsi
    Nem tudom, te most mit akarsz! Ha szabályos és zárt kört akarsz: Create>NURBS>circle
  • RenderMan
    Ha valakit érdekel, feltöltöttem a RayDiffuse 1.1 verzióját a mayaforumba könyvtárba!!!!
  • RenderMan
    Köszi a segítséget, de kisebb fogalomzavarban vagyok:

Ez a GIJoe hogy tudja 32 lámpával szimulálni a Global Illum hatásokat? Azt látom, hogy szép soft-os árnyékok és lágy színhatások keletkeznek, de ez nem Global Illum. Ha egy piros lapra fehér gömböt rakok, akkor a göb színén enyhe pirosas derengést kellene látnom, ami a lapról visszapattanó fotonoktól van. Ezt a hatást eddig úgy értem el, hogy volt egy Direkt fényem, és a piros padlóra tettem egy area light-et piros színű fénnyel. Ez csak 2 lámpa. Hogy lehet sok egyszínű lámpával elérni ugyanezt? A Scanline rendering szerintem akkor sem fogja számolni a visszapattanó fénysugarakat, ha 128 lámpát rakok a scennémbe.
    A képeid inkább a RayDiffuse hatásaira emlékeztetnek, amihez 1 lámpa is elég, és semmi köze a Global Illumhoz.

(jó kis vitának nézünk elébe 8)
  • Rigley
    Probaltam es igy jo !
  • Rigley
    Ja es kell 2 db file is , amit szinten be kell masolni valahova , ( a lampak miatt kellenek spherlights32/128 valami ilyesmi a nevuk... ) E miatt kell atirni a scriptet attol fuggoen , hogy mi a 2 file eleresi utvonala , de minden le van irva valahol reszletesen.
  • Rigley
    A berakott kepeket is a GI_Joe-val csinaltam , nagyon jo szerintem. Az installnal arra kell figyelned , hogy at kell irni a scriptet , ott ahol arra szukseg van ( le van irva , vagy a scriptben , vagy valami readme-ben ). Osszesen 2 sort kell atirni. Nagyon egyszeru hasznalni , ha mar keszen van a scene , akkor a command shellbe beirod , hogy GI_Joe ( pontosan igy ) , es megjelenik egy kis ablak , valaszthatsz , hogy 32 vagy 128 lampat akarsz betenni. Ennyi. Ha allitgatni akarsz rajta , akkor jelolj ki vagy a felso vagy az also lampak kozul egyet , es kukkants be az attribute editorba ! Ott az extra optionsnal ugy emlekszem sok beallitasi lehetoseg van. Sok sikert !
  • pityuka
    HI! Banális kérdés eltünt az összes ablak csak a nézetablakok látszanak. Hogy lehet visszaállítani az eredeti állapotba (újrainstalnált már próbáltam) ja és ha már itt tartunk hogy lehet kirakni a legtöbbet használt ikonokat mert így mindíg menüzgetni kell (mármint amikór még megvoltak)
    PLEASE HELP!!!!!!!!!!
  • RenderMan
    Mi az, hogy kisimítja a globillumot? Szerintem a Final Gathering és a Global Illum két külön dolog. Nemrég találtam egy oldalt a két eljárás leírásával, de sajnos most nem találom. A lényeg az, hogy a Final Gathering teljesen önálló számolási eljárás.